• home
 • video
 • pas verschenen

  Basketballiga over verbale oorlog: "Gjergja richt zich niet tot scheidsrechters"

  De vurige Gjergja ligt onder vuur.

  Basketbalclubs Oostende en Charleroi kunnen eventjes niet meer door dezelfde deur. De oorzaak van de wrevel: een uithaal van Charleroi-manager Sebastien Bellin richting BCO-coach Dario Gjergja. Wat is het standpunt van de basketballiga?

  "We hebben een charter, maar dat is geen reglement"

  "Ik betreur de reactie van Bellin", zegt Arthur Goethals, voorzitter van de Pro Basketball League, de Belgische profliga basketbal, aan Sporza.

  "Het is gebeurd tijdens de rust van wat normaliter een klassieker is, een wedstrijd die veel aandacht moet krijgen. Ik heb liever aandacht voor het sportieve dan voor het extrasportieve. Door die interventie is dat niet gebeurd."

  Zal de profliga ingrijpen? "We hebben een charter, maar dat is geen reglement. We stellen voor om van het charter als dusdanig een reglement te maken, maar dat verandert niets aan de geest. Een charter is er om uitgevoerd te worden."

  "Er kan vandaag niet gestraft worden, maar als de clubs dat overhevelen naar een disciplinair reglement, dan kunnen er in de toekomst sancties genomen worden. Vandaag kan dat niet na uitlatingen van een teammanager of voorzitter."

  "Begrijp reactie, maar manier waarop is spijtig"

  Heeft Sebastien Bellin een punt met zijn kritiek? "Dario Gjergja is een zeer emotionele coach. Maar hij richt zich niet tot de scheidsrechters, wel tot de spelers", zegt Arthur Goethals, die een tijdlang voorzitter was van BC Oostende.

  "Ik kan begrip opbrengen voor de reactie van Bellin, maar het is spijtig om het op die manier te uiten. Het is belangrijk dat we hier lessen uit trekken. Niet over het individu, wel in het algemeen. Goed gedrag is voor iedereen."

  "Of wij Gjergja zullen aanspreken? Dat is de verantwoordelijkheid van Oostende. De verantwoordelijkheid van de Liga gaat over de attitude van elke coach, niet alleen die van Oostende. Maar we zullen nu al de nodige stappen ondernemen om een verzoening tussen beide clubs te bepleiten."