• home
 • video
 • pas verschenen

  "Soms voel ik me naïef als ik niet aan mijn spelers vraag om zich te laten vallen"

  Philippe Clement speelde vrijdag met Genk gelijk tegen Charleroi.

  Ook na het voorbije voetbalweekend liggen de scheidsrechters en de videoref weer onder vuur. Vooral duikers in het strafschopgebied slaan dezer dagen hun slag. Een kwalijke evolutie, vindt Racing Genk-coach Philippe Clement. "Het zijn te veel dezelfde gezichten die terugkomen met fopduiken."

  Strafschop tegen Charleroi

  Het voorbije weekend kregen Charleroi en Standard een discutabele strafschop na een overtreding die veel weg had van een fopduik. Philippe Clement, die vrijdag met Racing Genk tegen Charleroi zo'n strafschop moest slikken, betreurt die gang van zaken.

  "Soms voel ik me de naïeveling als ik niet aan mijn spelers vraag om zich te laten vallen, zoals dat toch een tendens is geworden bij een aantal ploegen", vertelt Clement aan Sporza. 

  "Maar ik zal dat niet doen. Als het een tendens wordt dat een speler zich in de zestien alleen maar bezig houdt met het zoeken naar contact in plaats van te willen afwerken, dan is dat slecht voor het Belgische voetbal. Ik probeer het nog op onze manier verder te zetten."

  "Is verantwoordelijkheid van de wedstrijdleiding om die fases eruit te halen"

  Dergelijke controversiële fases zijn wel beslissend voor wedstrijden. "Dan kun je als coach alleen maar je werk doen en spelers er voor laten opletten dat ze in zulke situaties hun been niet uitsteken."

  "Maar het is vooral de verantwoordelijkheid van de wedstrijdleiding om die fases eruit te halen. Het is misschien belangrijk dat de scheidsrechters daar meer vrijheid in krijgen om dat te doen."

  "20 jaar geleden werden spelers die zich regelmatig lieten vallen voor de match aangesproken dat het in die wedstrijd niet meer zou lukken. Dat is beter op die manier. Het zijn te veel dezelfde gezichten die terugkomen met fopduiken."

  "Ben een grote voorstander van de VAR"

  Morgen speelt Racing Genk op het veld van AA Gent. Yves Vanderhaeghe, de Gentse trainer, ging na de match tegen Standard nog een stapje verder. "De VAR kan beter afgeschaft worden", zei hij.

  "Ik ben een grote voorstander van de VAR", repliceert Clement. "En Yves ook. Ik denk dat hij niet bedoelde dat we er beter mee stoppen, maar wel over bij wie de verantwoordelijkheid ligt."

  "Dat zal altijd bij de hoofdscheidsrechter zijn. Dat zal niet veranderen. Het is een positieve evolutie dat hij extra ogen gekregen heeft. Daardoor zal het percentage fouten, die er altijd zullen zijn, kleiner zijn."