• home
 • video
 • pas verschenen

  Opschudding in basketbal: Charleroi-manager haalt snoeihard uit naar Oostende-coach

  0 / 0
  In het basketbal zit het er bovenarms op tussen Charleroi en Oostende. Charleroi-manager Sebastien Bellin heeft gisteren ongemeen hard uitgehaald naar BCO-coach Dario Gjergja. "Ik ben het zat dat hij met zijn cinema de scheidsrechters beïnvloedt", fulmineerde Bellin. Oostende reageerde met een persbericht: "We zijn geschokt."

  "De cinema van Gjergja is pathetisch"

  Sebastien Bellin was tijdens de rust van Oostende-Charleroi niet te spreken over Dario Gjergja, de succescoach van de kustploeg. "Ik heb de ballen om te zeggen wat iedereen in België denkt, maar wat niemand durft te zeggen", opende Bellin zijn vlammende betoog.

  "Want die man doet het Belgische basketbal pijn met de manier waarop hij de refs beïnvloedt en zijn cinema opvoert langs de lijn. Het is pathetisch en ik ben het zat om dat te zien."

  "Ik wil dat de voorzitter van de Liga daar iets aan doet. Ik wil geen enkele ref meer zien die beïnvloed wordt door Gjergja. Zijn gedrag heeft geen plaats in het Belgische basketbal."

  Oostende: "We zijn geschokt"

  Bij Oostende zijn ze niet te spreken over de uithaal van Sebastien Bellin. De regerende kampioen heeft gereageerd met een persbericht op de website van BCO:

  "Wij zijn als club dan ook geschokt door dergelijke grove, ongefundeerde en beledigende uitspraken aan het adres van onze coach. Dergelijke publieke statements aan het adres van onze coach en tegelijk onze club, maar ook de manier waarop de heer Bellin zichzelf persoonlijk opwerpt als "de witte ridder" ter bescherming van de Belgische scheidsrechters en hierbij tevens de voorzitter van de Euromillions Basketball League onder druk zet, zijn ongezien, beneden alle niveau en absoluut "not done"!"

  "Wij stellen ons dan ook de vraag of deze uitspraken van de heer Bellin wel gedragen worden door het bestuur en entourage van zijn eigen club? Een club die net als BC Oostende een club is met een grote traditie, een grote uitstraling en een groot sportief palmares! De club die nota bene op het einde van vorig seizoen zwaar heeft ingezet om precies Dario Gjergja (die toen einde contract was) voor meerdere seizoenen naar Charleroi te halen. Het bestuur en de toenmalige sportieve leiding waren toen ook niet blind voor het sportieve succes-parcours dat coach Gjergja (foto) aan het afleggen is sedert hij bij BC Oostende aan de slag is, maar ook de manier waarop!"

  "Deze successen kwamen tot stand met steeds gemiddeld twee tot drie Belgische spelers op het terrein. Salumu, Serron, Gillet, Marnegrave, Muya, Boukichou, Kesteloot, Lasisi, Schwartz om de meest bekende op te noemen kregen en of krijgen volop kansen om te groeien en door te groeien tot sterkhouder en om zich te tonen in België en in Europa! Coach Gjergja staat er in binnen- en buitenland voor bekend dat hij jonge spelers kan vormen en kansen geeft!"

  "Beschuldigingen slaan nergens op"

  "Oostende is dan ook niet voor niets al meerdere jaren "hoofdleverancier" van de Belgian Lions als het over spelers gaat die nog in België actief zijn", gaat het voort.

  "Als we ook nog eens spelers bijtellen die ondertussen in het buitenland spelen, dan loopt het aantal dat door de handen van Gjergja is gepasseerd nog verder op. Wij denken dat het vrij duidelijk is wat de verdiensten zijn van coach Gjergja voor het Belgische basketbal."

  "Dit feit alleen al toont aan dat de beschuldigende vingerwijzing van Sebastien Bellin, dat coach Gjergja het Belgische basketbal "pijn doet", gewoon nergens op slaat! Wij kunnen alleen maar besluiten dat de heer Bellin met dergelijke beweringen bewust "imagoschade" wil berokkenen aan onze coach en onze club!"

  "Bovendien beweert hij dat hij "er persoonlijk zal op toezien" dat scheidsrechters zich niet langer zouden laten beïnvloeden. Enerzijds vragen wij ons af hoe de heer Bellin dat wil bewerkstelligen vanuit zijn functie als clubmanager en anderzijds of hij soms de mening is toegedaan dat de huidige verantwoordelijken van het scheidsrechterskorps hier niet toe in staat zouden zijn?"

  "Sport is emotie en emotionele coaching is van alle tijden en in alle sporten. Scheidsrechters beschikken heus wel over voldoende ruggengraat om op dit niveau correct te functioneren en zich niet te laten beïnvloeden."

  "Als slot kijken wij ook uit naar de reactie van de Liga omdat het huishoudelijke reglement van Euromillions Basketball League een duidelijke gedragscode stipuleert met vastgelegde sancties voor mensen die zich hieraan bezondigen."