• home
 • video
 • pas verschenen

  Controverse na instorten marathonloper: "Het had nooit mogen gebeuren"

  Hawkins ligt zieltogend op de grond, de omstanders aanschouwen de situatie.

  Op de Commonwealth Games in Gold Coast, Australië, is de Schotse marathonloper Callum Hawkins op 2 kilometer van de finish in elkaar gestuikt. Hawkins liep op dat moment aan de leiding. In plaats van te helpen, bleven omstaanders echter doodleuk foto's maken.

  Brandende zon velt de Schot

  De atleten moesten de marathon op de Commonwealth Games in een loden hitte afwerken. De Schotse marathonloper Callum Hawkins had het overgrote deel van de marathon weinig last ondervonden van de brandende zon en liep 2 minuten bij elkaar op zijn eerste achtervolgers.

  Op 2 kilometer van de finish gebeurde het onwaarschijnlijke. De Schot stuikte een 1e keer in elkaar, maar kon op eigen kracht nog verder. Zijn herlancering duurde echter niet langer dan enkele seconden, toen Hawkins definitief in zwijm viel tegen de hekken die het parcours van de toeschouwers scheidden.

  Die laatsten maakten geen aanstalten om de ongelukkige Schot te helpen, integendeel. Tot grote ontsteltenis van de organisatie en commentatoren bleven de omstanders gewoon doorgaan met het fotograferen van het gebeuren.

  Organisator Peters: "Gedrag toeschouwers strookt niet met spirit Spelen"

  Organisator Mark Peters stak achteraf zijn woede en teleurstelling niet onder stoelen of banken. "Zoals vele anderen was ik geschokt om een schitterend atleet als Hawkins te zien neervallen."

  "Maar ik was nog het meest ontdaan door het gedrag van de omstanders, die bleven fotograferen. Dat strookt niet met de spirit van deze Spelen."

  Ook Paula Radcliffe, de huidige wereldrecordhoudster op de marathon, kon het gedrag van de toeschouwers niet begrijpen. Volgens Radcliffe kwamen de hulpdiensten ook veel te laat in actie. "Het had nooit mogen gebeuren", twitterde de Engelse.

  Het team liet na de ziekenhuisopname van de 25-jarige Hawkins weten dat het goed gaat met de Schot. De Australiër Michael Schelley profiteerde van de opgave van Hawkins en liep naar de winst op de marathon in Gold Coast, in een tijd van 2'16"46.

  Het hele gebeuren in chronologische volgorde