• home
 • video
 • pas verschenen

  Vermist op de Commonwealth Games: 8 Kameroeners, 2 Oegandezen en een Rwandees

  Kameroen op de openingsceremonie van de Commonwealth Games.

  In Gold Coast, Australië, vinden momenteel de Commonwealth Games plaats. Traditioneel maken Afrikaanse atleten van de gelegenheid gebruik om spoorloos te verdwijnen, na de Spelen opnieuw op te duiken, en asiel aan te vragen.

  Acht. Reeds zoveel Kameroense atleten hebben sinds 4 april, de start van de Commonwealth Games, voor het hazenpad gekozen. De Kameroense officials zitten met de handen in het haar, want 2 van hen lieten voor hun wedstrijd verstek gaan.

  Agbo Nso, de Kameroense delegatieleider, ziet de verdwijning met lede ogen aan. "De atleten maakten deel uit van een team dat voor de Commonwealth Games nog een trainingskamp inlaste. Maar slechts 6 van hen kwamen uiteindelijk  opdagen voor hun respectievelijke competities."

  Ook David Grevemberg, de CEO van de Commonwealth Games, vond het teleurstellend dat de atleten niets van zich lieten horen. "Maar ze zijn hier als gast, en zolang hun visum geldig is, zijn ze vrij om te reizen."

  Australische organisatie kan er niet om lachen

  De Kameroeners zijn niet de enige verdwenen atleten op deze Spelen. Ook een squashduo uit Sierra Leone, 1 Rwandese en 2 Oegandese atleten zijn onvindbaar. 

  Dat atleten (en officials) in het kader van een sportevenement onderduiken met de bedoeling later asiel aan te vragen, is niet nieuw. Ook op de Commonwealth Games van 2006 was dat het geval. Toen kreeg de Australische overheid maar liefst 26 aanvragen. 

  Peter Beattie, de voerman van het organiserend comité, liet verstaan dat het zo ver niet zou komen. "Ik kan hier niet om lachen. Er is een systeem om dit af te handelen en daar zullen we dan ook gebruik van maken."