• home
 • video
 • pas verschenen

  "Stel me de vraag of Parijs-Roubaix iets is voor iemand van 19 jaar"

  De voorlaatste aflevering van Extra Time Koers stond grotendeels in teken van de betreurde Michael Goolaerts en de vele vragen die zijn overlijden oproepen. Bekijk hier enkele fragmenten.

  "Heel de avond op mijn telefoon gezocht naar nieuws over Goolaerts"

  Koers is relatief na het overlijden van Michael Goolaerts en dus begon Extra Time Koers met de menselijke kant van het tragische ongeluk. "Na Parijs-Roubaix sloeg de verslagenheid toe. Vanaf het moment dat ik het nieuws hoorde, maakte Parijs-Roubaix niets meer uit", vertelde Sep Vanmarcke.

  "Heel de avond ben ik thuis op mijn telefoon bezig geweest op zoek naar nieuws. Je bent bang voor noodlottig nieuws. Ook al hoor je links en rechts dat het niet goed gaat, je blijft hopen."

  "Tijdens de race was het de beste optie om de renners niets te laten weten. Ik wil het me niet voorstellen dat het mij overkomt, maar ik zou niet meer kunnen fietsen. Ik zou meteen afstappen en ook misschien meteen verkeerde besluiten nemen voor de rest van mijn carrière, denk ik. Ik zou dingen zeggen die ik niet meen. Bijvoorbeeld dat ik zou stoppen."

  "Elk jaar nerveuzer voor harttest dan voor Parijs-Roubaix"

  Wielrennen is een bijzonder belastende sport. Jaarlijks moeten wielrenners verplicht een hartscreening ondergaan. Voor iemand die houdt van zijn beroep, zijn die testen een stresserend moment.

  "Elke keer dat ik mijn hart moet laten testen, ben ik nerveuzer dan voor de start van Parijs-Roubaix", zei Oliver Naesen. "De test is een keer per jaar, tenzij er ergens iets gebeurt. Flauwvallen bijvoorbeeld."

  "Als trainer zou ik iemand van 19 jaar Parijs-Roubaix niet laten rijden"

  Afgelopen zondag reed Tanguy Turgis als 42e over de finish in Roubaix. Turgis is nog maar 19 jaar. Paul Van Den Bosch werd voorgeschoteld of dat wel verantwoord is? "Ik stel me de vraag of dit inspanningen zijn voor iemand die nog niet volgroeid is", reageerde de sporttrainer.

  "Dit was zijn 8e wedstrijd van het jaar, maar daar zaten wel de E3-prijs, Gent-Wevelgem en nu Parijs-Roubaix bij. Als ik zijn trainer zou zijn, dan zou ik niet toestaan dat hij Parijs-Roubaix reed. Het is toch een koers waar je body en volume voor nodig hebt. Ik denk dat er relatief makkelijke ingrepen mogelijk zijn zoals een minimumleeftijd of bepaalde ervaring eisen."

  Sep Vanmarcke voegde wel een interessante kanttekening toe. "De laatste jaren is iedereen bezig met opleidingsploegen en professionalisering, maar ik vind tegelijk dat de jeugd al veel te snel professioneel moet bezig zijn. Ze mogen geen kind meer zijn. Het is een moeilijke balans tussen veel trainen en volledig voor de koers leven als kind. Of het rustig aan doen en je plezier behouden."

  "Na dezelfde training eet ik spaghetti en pizza, Bardet een bol sla"

  Ook de factor afvallen en de risico’s die dat met zich meebrengt, kwam woensdagavond ter spraken.  Oliver Naesen vertelde een opmerkelijke anekdote, die aantoont dat er binnen het peloton grote verschillen bestaan.

  “Er is zeker een verschil op stage tussen de klimmerstafel en de tafel met klassieke renners. Er wordt veel meer gelachen aan de klassieke tafel. Als Bardet en ik dezelfde training van 6 uur doen, neem ik van het buffet daarna een bord spaghetti met een stuk pizza en een curryworst. Bij Bardet is dat dan een bolletje sla en twee radijzen."

  "Niemand is immuun voor uitspraken van Boonen"

  In de vorige aflevering van Extra Time Koers had Tom Boonen gezegd dat Peter Sagan zich onterecht opwond over een gebrek aan samenwerking. Die uitspraak kreeg veel weerklank. Prikkelde Boonen daarmee de wereldkampioen vlak voor Parijs-Roubaix?

  Sep Vanmarcke denkt van wel. "Niemand blijft immuun voor zo’n dingen. Ook al ben je drie keer wereldkampioen. Tom Boonen is ook niet zo maar iemand. Maar ik zeg niet dat Sagan door die tweets Parijs-Roubaix won. Anders mag Boonen mij verschillende tweets sturen."