• home
 • video
 • pas verschenen

  Roma-coach: "Nu met nieuwe filosofie naar finale"

  Eusebio Di Francesco dirigeerde Roma naar een onwaarschijnlijke stunt.

  Eén man kreeg gisteravond alle lof na de stunt van AS Roma: trainer Eusebio Di Francesco. Hij bezorgde Barcelona met een tactisch plannetje een kater van jewelste. "We hebben het onmogelijke mogelijk gemaakt", zegt Radja Nainggolan.

  "Wat écht veranderde, was onze ingesteldheid"

  Di Francesco stapte gisteravond af van de 4-5-1-formatie waarmee Roma vorige week in Camp Nou een 4-1-nederlaag leed en koos voor een verrassende 3-4-1-2. Een goede keuze zo bleek, want Roma overweldigde Barcelona met voortdurende hoge druk en diepe ballen in de rug van de defensie.

  “Mijn spelers hebben een nagenoeg perfecte wedstrijd gespeeld.
  Ik wou mijn team gevaarlijker maken langs de flanken om ons spel breder te maken en ons meer snelheid te geven, zodat we meer tegenaanvallen konden opzetten. Maar wat écht veranderde, was onze ingesteldheid", zegt Di Francesco.

  "We moesten veel scoren in een periode waarin we weinig scoren en ik wist dat we de spelers hadden om met hoge pressing te spelen. Het was dus normaal om meer centrale aanvallers op te stellen. Ik heb ze verplicht om Ter Stegen zoveel mogelijk onder vuur te nemen. Ik moet de jongens feliciteren, dit geeft een enorme voldoening. "

  De handdoek in de ring werpen was nooit een optie voor Di Francesco. "Ik haat de uitdrukking “we hebben niks te verliezen.” We hebben de wedstrijd op een uitzonderlijke manier voorbereid wat het mentale betreft. Zo hebben we Barcelona verslagen.”

  "Ik ben blij dat ik erin geslaagd ben om een bepaalde mentaliteit in de groep te krijgen. Er is een nieuwe filosofie geboren, geen nieuw systeem. Ik neem de schuld op mij voor nederlagen en incasseer de ondankbare uitingen op sociale media, dus ik mag nu ook wel de eer voor deze overwinning opstrijken.”

  "Dit is een groots moment, maar we mogen niet op onze lauweren rusten. We moeten mikken op de finale in Kiev. Waarom zouden we na zo’n match niet mogen dromen van een nog grotere stunt?”

  "Barcelona nog nooit zo in de problemen gezien"

  Ook voor Daniele De Rossi was coach Eusebio Di Francesco hét brein achter de 3-0-overwinning waarmee Roma voor het eerst in 34 jaar in de halve finales van de Champions League staat. “We moesten een lange weg afleggen na de heenwedstrijd. Alle verdienste gaat naar de coach, want hij bedacht deze aanpak twee dagen geleden. Hij heeft het er echt ingehamerd en het heeft perfect gewerkt", zegt de Roma-aanvoerder.

  Edin Dzeko was met z’n vroege goal de grondlegger van de “Romantada”. De Bosniër lag bovendien aan de basis van de penalty die de 2-0 opleverde én maakte vorige week de enige Roma-goal in Nou Camp. Ook Dzeko was lyrisch over de tactische aanpak van z’n coach.

  “Het was voor mij makkelijker spelen wanneer Schick en Radja dichter bij mij stonden. Het creëerde meer ruimte en maakte het de Barça-verdediging lastig. Het was de eerste keer dat we met drie achteraan speelden en we deden het uitstekend.”

  “Ik heb Barcelona nog nooit zo in de problemen gezien. We hebben ze vanaf de eerste minuut onder druk gezet. Wij geloofden er allemaal in, ook al gaf iedereen ons maar vijf procent kans. Vanavond hebben we bewezen dat we iedereen aankunnen, want Barcelona is een ongelooflijk sterk team. We hebben drie keer tegen hen gescoord en het had nog meer kunnen zijn.”

  Radja Nainggolan moest vorige week nog geblesseerd toekijken, gisteravond mocht hij delen in de Romeinse vreugde. "Het was een bijna onmogelijke opdracht voor ons. Maar uiteindelijk hebben we het toch gedaan. We hebben het onmogelijke mogelijk gemaakt”

  "De supporters van Roma zijn geweldig"

  Roma-voorzitter James Pallotta was dolgelukkig na de stunt van z'n team. "Ik voel me in de zevende hemel. Maar ik ben vooral blij voor het team dat ze een kans krijgen om tegen de beste teams van Europa te spelen, met nog maar vier clubs in de competitie."

  "Ik ben ook blij voor Roma, de supporters zijn geweldig, het is mooi om te zien. Een kwartier na de wedstrijd waren ze nog steeds aan het zingen. Zulke fans vind je niet overal.”

  In Liverpool kon Jürgen Klopp amper geloven wat er Rome gebeurd was. “Ik liep de trappen op en iemand vertelde het mij. Ik dacht echt dat het een grap was. Niet dat ik Roma niet respecteer, integendeel. Ze hebben een fantastisch team. En Edin Dzeko, wow", zegt de Liverpool-trainer.

  Bij Liverpool maakt Mo Salah nu het mooie weer. Roma moest de spits vorige zomer met lichte tegenzin laten gaan om in orde te blijven met de financiële fairplay van de UEFA.  "Ze zijn hem kwijt gespeeld en toch staan ze in de halve finales van de Champions League. Dat is een grootse prestatie", zegt Klopp.

  "Roma was op alle vlakken beter"

  Zo groot de vreugde bij Roma was, zo diep was de ontgoocheling bij Barcelona. Voor het derde jaar op rij raakt Barça niet verder dan de kwartfinales in de Champions League.  

  “Dit is bijzonder pijnlijk, want niemand verwachtte dit na de 4-1-overwinning in de heenwedstrijd. Maar in de Champions League word je afgestraft als je slecht speelt, veel fouten maakt en je niet aanpast aan de wedstrijd", zegt Andres Iniesta.

  "Het is moeilijk om deze uitschakeling te aanvaarden, want we waren heel hoopvol voor dit seizoen en opnieuw lukt het niet in de Champions League. Het is een enorme ontgoocheling na ons fantastisch seizoen. We voelen ons nu verschrikkelijk. Voor mij was het mogelijk mijn laatste wedstrijd in de Champions League.”

  Ook Serio Busquets wond er geen doekjes om. "Het was een heel moeilijke en trieste avond, één om snel te vergeten. Roma toonde karakter en wij hadden geen antwoord. Zij waren op alle vlakken beter. We moeten ons excuseren tegenover onze fans. Dit is de zwaarste ontgoocheling in mijn carrière bij Barcelona door de manier waarop het gebeurd is."

  Vorig seizoen ging Barcelona er ook uit in de kwartfinales na een 3-0-nederlaag tegen Juventus. “Ik zou liegen als ik zeg dat we hier lessen uit kunnen trekken. Vorig jaar overkwam ons immers hetzelfde. Onze resultaten in Europa zijn de laatste twee jaar zeer slecht geweest. We moeten een aantal zaken veranderen als we de Champions League opnieuw willen winnen", is Busquets duidelijk.

  "Mooie kans niet gegrepen"

  Eusebio Di Francesco was dé held, voor zijn collega Ernesto Valverde was het vooral afzien. “Als je dit soort wedstrijd verliest, denk je aan alles dat fout gegaan is. We moeten dat analyseren. We hadden een bijzonder mooie kans, maar we hebben ze niet gegrepen", zegt de Barcelona-coach.

  "Door de aanpak van Roma slaagden we er op geen enkel moment in om in de wedstrijd te komen. Zij waren zeer sterk op de tweede bal en wij zijn niet gewend om zo te verdedigen."

  Barcelona-voozitter Josep Bartomeu excuseerde zich bij de Barça-fans na de uitschakeling. "Ik ben erg ontgoocheld voor al onze supporters overal ter wereld. Ik voel me heel slecht dat we de halve finales niet bereikt hebben."

  "Het is een trieste dag, ik blijf met een slechte smaak achter. Maar felicitaties voor Roma. Ze hebben beter gespeeld en ons in alle aspecten van het spel geklopt. Wij willen altijd alles winnen, dit is een zware klap.”