• home
 • video
 • pas verschenen

  Planckaert: "De Cauwer is nog altijd niet zeker dat ik Roubaix niet heb verkocht"

  In de vierde aflevering van De Kleedkamer werd teruggeblikt op Parijs-Roubaix van 1989. Eddy Planckaert was toen één van de hoofdrolspelers, net als broer Walter, winnaar Jean-Marie Wampers, Edwig Van Hooydonck, Dirk De Wolf en Marc Madiot.

  Wampers: "Na mijn zege in 1989 ongewassen naar huis gereden"

  In 1989 won Jean-Marie Wampers ietwat verrassend Parijs-Roubaix. Vooral de momenten na de aankomst zijn hem bijgebleven. "De douches zijn een mythische plek in Roubaix. Samen met het Bos van Wallers en de piste maken ze deel uit van de mythe die rond deze koers hangt. Na mijn zege in 1989 kwam ik door alle verplichtingen na de aankomst pas heel laat aan in de douches. Ik had geen water meer. Ik trok aan de koord en er kwam geen water meer uit. Ik ben dan maar ongewassen naar huis gereden."

  "Er is toen effectief gesproken over geld. We gaan dat niet wegsteken"

  Wampers reed met Dirk De Wolf naar de piste in Roubaix. Is er tussen de twee gesproken over geld? "We gaan dat niet wegsteken. In die tijd was dat zo", geeft Wampers toe. "De winnaar vergoedde de andere renner. Dat was niet verkopen. Zoiets doe je niet. Zo'n koers kan je niet verkopen. Maar je bent wel allebei prof en je rijdt om geld te verdienen. Spreek je niet, dan komen ze terug en heb je misschien geen kans meer."

  Walter Planckaert, toen ploegleider van Wampers: "Hebben jullie dat aangegeven aan de belastingen?"

  De Wolf: "Dat was belastingvrij."

  Wampers: "Hij kon eens gaan eten met z'n vriendin. Of twee fietsen kopen en het was op."

  Eddy Planckaert: "De Cauwer denkt nog altijd dat ik Roubaix heb verkocht"

  Ook Eddy Planckaert maakte die dag kans op de zege. Hij kwam ten val op Carrefour de l'Arbre en zag de kop van de koers nooit meer terug. "Ik ga direct met de deur in huis vallen. Daar was ik eigenlijk de winnaar", klinkt het bijna 30 jaar later. "Wampers was de beste die dag. Ik voelde dat en hem moest ik in de gaten houden. Ik ging bij Wampers en De Wofl en zei: "Ik zal jullie elke 250.000 frank geven als we samen naar de streep rijden.""

  "Dan had ik twee mannen waarvan ik dacht: "Ik ga op hen kunnen rekenen." Maar op Carrefour de l'Arbre was ik zo zeker en ging ik tegen de grond. Mijn haar komt er nog recht van. Daardoor denken anderen tot op de dag van vandaag dat ik de koers verkocht had. José De Cauwer is nog altijd niet zeker. Hij was toen mijn sportdirecteur. Nooit van mijn leven - ik durf dat te zweren op alles wat ik heb - zou ik dat doen. Het is de mooiste klassieker die er is."

  Wampers: "Ik was nog 1m60 groot toen Post zich kwaad maakte"

  Voor de start van Parijs-Roubaix in 1989 kreeg Wampers een verjaardagstart. Dat was niet naar de zin van ploegleider Peter Post. "Een goede vriend van mij had een bakkerij en ik had een taart van 70 op 50 laten maken. Die kon bijna niet in een doos. Post zag dat er slagroom op was en het was direct gedaan. Ik moest met hem mee in de auto. Ik was maar 1m60 groot meer toen hij zich boos maakte."

  Eddy tegen Walter Planckaert: "Gij godverdomse klootzak"

  Walter Planckaert werd ploegleider onder Peter Post. "Dat was op een minuut beslist. Het was toen eind '85. Na Parijs-Tours zei Post tegen mij: "Kom eens bij mij in de auto. Ik ben op zoek naar een nieuwe ploegleider. Ken jij iemand die in deze ploeg zou passen en het systeem van Post een beetje kent?""

  "Ik zei: "Peter, nu vraag je mij iets. Ik kan daar niet direct op antwoorden en zal er eens over moeten nadenken." Post zei: "Je moet er niet over nadenken. Wat denk je van jezelf?" We hebben elkaar een high five gegeven en ik was gestopt met koersen en werd ploegleider."

  "Ik had als renner veel training nodig. Eddy vroeg zich af waarom ik dan niet meer trainde. Ik zei dat ik een speciaal apparaat had gekregen van iemand in Frankrijk. Dat stond op mijn zolder en ik mocht op niets anders meer trainen, zogezegd. Eddy geloofde dat. Toen anderen kwamen, stormde ik naar de zolder en klopte ik met een hamer ergens tegen. Niemand mocht weten dat ik ploegleider zou worden. Toen Post uiteindelijk zei dat ik de nieuwe ploegleider werd, zei Eddy: "Gij godverdomse klootzak.""

  Eddy Planckaert: "Had zelfs al een berichtje gemaakt voor Francesco."

  Eddy Planckaert had het na zijn carrière niet gemakkelijk. "Koersen was spelen voor mij, dat is de waarheid. Maar na de koers heb ik 10 maffiafilms meegemaakt. Ik was 32 jaar en had wat geld. Dan ga je investeren en kom je dingen tegen in Litouwen en Polen. Ik denk dat het in totaal 5 firma’s waren. Alles weg. Er zat nog 500 euro in mijn portefeuille. Niemand was er nog na het faillissement van de houthandel. VTM heeft er mij bovenop geholpen door die reeks te maken."

  "Ik heb heel veel geluk gehad, mijn vrouw Christa iets minder. Ik ben een goed mens, maar een flamboyante kerel. Er zijn er geen twee zoals Christa. Was zij er niet meer geweest, dan waren er rare dingen gebeurd."

  "Toen het misliep in Litouwen, zag ik het niet meer zitten. We zaten aan de kust. Ik ging mij vastketenen aan de pier, het water laten wegtrekken en de sleutel weggooien. Ik had zelfs al een berichtje gemaakt voor Francesco. Christa sprong toen voor mij en zei dat ik een lafaard was. Dat ben ik niet. Dat was het juiste woord. Dat heeft mij wakker gemaakt."