• home
 • video
 • pas verschenen

  Jong en oud op Commonwealth Games: debuut van schutter (79) en tafeltennisster (11)

  Sporten van 9 tot 99 jaar.

  Je bent nooit te oud of te jong om te sporten. Dat werd vandaag bewezen op de Commonwealth Games. Daar maakte Robert Pitcairn, een schutter uit Canada, op 79-jarige leeftijd zijn debuut. Ook Anna Hursey was er voor het eerst bij. De tafeltennisster uit Wales is amper 11.

  Drie maanden voor hij 80 kaarsjes mag uitblazen, maakte Robert Pitcairn zijn grote debuut op de Commonwealth Games in Australië. Samen met partner Nicole Rossignol nam hij er deel aan een duocompetitie in het schieten. Hij is de oudste debutant ooit.

  "Ik beschouw het als een eer dat ik een leeftijdsrecord neerzet en ik ben dankbaar dat mijn gezondheid het me nog toelaat competitief te zijn", vertelde hij. "In mijn internationale schietcarrière heb ik vele successen gekend. Deze deelname aan de Commonwealth Games beschouw ik als het orgelpunt." Pitcairn bracht het er niet slecht vanaf. Hij eindigde als achtste op zestien koppels.

  Anna Hursey, een 11-jarig meisje dat de kleindochter zou kunnen zijn van Pitcairn, kwam ook in actie. Terwijl haar klasgenootjes genieten van de vakantie won zij haar eerste enkelwedstrijd in amper 17 minuten. In de volgende ronde moest ze wel haar koffers pakken. Vorige week kwam ze ook al in actie in de landencompetitie.

  Hursey is de jongste atlete die Wales al vertegenwoordigd heeft in een internationale competitie op profniveau.

  Pitcairn: de schutter die een vliegtuigkaping kon stoppen

  Pitcairn liet op de Commonwealth Games zien dat hij zijn zenuwen goed onder controle kan houden, en dat is geen toeval. De Canadees is een voormalig piloot met meer dan 24.000 vlieguren op de teller. Ooit kon hij zelfs een kaping beëindigen.

  Een man had op een vlucht tussen Winnipeg en Edmonton, waarvan Pitcairn piloot was, een airhostess met een mes gegijzeld en eiste dat het vliegtuig, met 120 mensen aan boord, koers naar Cyprus zou zetten. "Het was een Turkse Cyprioot die in de oorlog zijn twee broers had verloren en terug wilde keren naar Cyprus om er de dood van zijn broers te wreken", legt Pitcairn uit.

  "Uiteindelijk kon ik hem overtuigen naar Saskatoon te vliegen. Tegen de tijd dat we landden, was hij al wat gekalmeerd en kon ik hem de kaping uit het hoofd praten."