• home
 • video
 • pas verschenen

  In de bezemwagen naar Roubaix: uit koers genomen Siskevicius weigert op te geven

  De zege van Peter Sagan in Parijs-Roubaix kon u zondag live op televisie bewonderen. De allerlaatste die de piste van Roubaix opdraaide, was Evaldas Siskevicius. Sporza was vanuit de bezemwagen getuige van zijn ongelooflijke tocht over Noord-Franse wegen. Bekijk de unieke beelden.

  "Organisatie was de piste al aan het sluiten"

  Kwart over zes zondagavond. Peter Sagan is al bijna een uur als grote triomfator van Parijs-Roubaix over de finish gereden, wanneer Evaldas Siskevicius op de sympathie van een steward moet rekenen om de piste in Roubaix nog op te mogen.

  In de officiële uitslag hoeft u zijn naam niet te zoeken. De Litouwer van de Delko Marseille-ploeg weet op dat moment al 10 kilometer dat hij uit koers is genomen, maar opgeven blijkt geen optie. "Tijdens de ochtendbriefing had onze ploegleider ons gemotiveerd om tot het uiterste te gaan en de wedstrijd uit te rijden", vertelt Siskevicius aan Sporza.

  "Zelf hou ik er ook niet van om op te geven. Op de fiets, maar ook bij andere dingen in het leven. Ik wou ook niet opgeven uit respect voor de organisatie. Parijs-Roubaix is een monument, dat je moet eren. Toen ik aan de Vélodrome kwam, was de organisatie al begonnen met de poort te sluiten, maar ze waren zo sympathiek me toch door te laten. Zo kon ik alsnog mijn anderhalve ronde op de piste rijden."

  "Kon mezelf depanneren dankzij een ploegauto op een takelwagen"

  Evaldas Siskevicius kwam in het vizier van de bezemwagen op 40 kilometer van de finish. Van andere renners, met wie hij eventueel kan samenwerken, is dan geen spoor meer.  Die zijn eerder in een ploegauto of de bezemwagen gesprongen. Of ze rijden minuten voor de Litouwer uit.

  Op zo'n 30 kilometer van Roubaix komt de chauffeur van de bezemwagen Siskevicius zeggen dat Peter Sagan Parijs-Roubaix heeft gewonnen. Voor de Litouwer is het bijzaak. "Ik was heel geconcentreerd op mijn wedstrijd. Op 30 kilometer van de streep begreep ik dat de bestuurder van de bezemwagen wou dat ik zo snel mogelijk stopte. Maar ik had al 230 kilometer gefietst. Er bleven er maar 30 over."

  "Op 18 kilometer van de streep was ik wel bang toen ik lek reed op Carrefour de l'Arbre. Grappig genoeg stond er net een ploegauto op de takelwagen net achter de bezemwagen. Zo kon ik mezelf depanneren met een wiel uit de ploegauto."

  "Het was ongelooflijk hoe alle mensen me aanmoedigden. Op de kasseistroken schreeuwden ze naar me: “Ga tot het uiterste, rijd door tot de Vélodrome.” Dat motiveerde me enorm."

  Compilatie van een dag in het spoor van de bezemwagen

  De aankomst van Siskevicius in Roubaix