• home
 • video
 • pas verschenen

  "Wat droomdag moest worden, werd de zwartste dag"

  0 / 0
  Op een persconferentie hebben renners en kaderleden van Veranda's Willems-Crelan gepraat over de emoties van de voorbije dagen na het overlijden van Michael Goolaerts. "We hebben met de hele ploeg met een traumapsycholoog gepraat. Dat heeft veel geholpen."

  Ploegmanager Nick Nuyens nam als eerste het woord op het persmoment in Aarschot. "Als je met een wielerploeg bezig bent, ben je op dit soort zaken niet voorbereid. Het is een enorme klap geweest. We proberen er zo goed mogelijk mee om te gaan."

  De renners en de staf van Veranda's Willems hebben dinsdag de hele dag samen doorgebracht om de dood van Michael Goolaerts te verwerken. "We hebben er professionele hulp bijgehaald. Zo hebben we 2 uur met een traumapsycholoog gepraat."

  "Iedereen heeft in die sessie zijn gedachten op tafel kunnen gooien. Zo zie je dat iedereen het op zijn eigen manier verwerkt. Dat heeft ons deugd gedaan."

  "We hebben ook de ouders en de broer van Michael op bezoek gekregen. Dat was een heel intens en emotioneel moment."

  Steels: "We leefden al zo lang naar die dag toe. Maar plots spatte alles uit elkaar"

  Sean De Bie en Stijn Steels raapten hun moed bijeen om ook iets te vertellen op de persconferentie. Steels was er zondag zelf bij in Roubaix.

  "We wisten op voorhand dat dat dé koers moest zijn voor ons, want met Wout (Van Aert) hadden we iemand die hoog kon eindigen. We leefden er al lang naartoe. En dan gebeurt er zoiets. Dan spat alles uit elkaar."

  "De rest van de dag was een nachtmerrie. Wat een droomdag had moeten worden werd de zwartste dag."

  "Ik was zelf al betrokken bij een eerste valpartij. Michael riep toen nog naar mij: "Komaan, weer vertrekken." Even later zag ik bij de 2e kasseistrook iemand van de ploeg aan de kant liggen. Aan de manier waarop hij lag, wist je: dat is echt niet goed."

  "De rest van de dag heb ik bijna de hele tijd alleen gereden. Je zit in een roes en blijft fietsen. Tot je hoort: "Komaan, doe het voor Michael!" Als de mensen al weten dat het erg is..."

  "Toen ik aankwam op de piste, zag ik een verzorger met tranen in zijn ogen. Dan weet je al dat het wellicht slecht zal aflopen. Maar wanneer nieuws uitblijft, ga je gaandeweg toch weer hopen."

  "Tijdens het eten kregen we dan het verschrikkelijke nieuws: hij is overleden. Dan zakt de grond onder je voeten weg. Ik ben blij dat ik dat nieuws met de ploeg heb kunnen verwerken."

  "Keek op tegen ontmoeting met zijn ouders"

  Ook Steels heeft veel gehad aan het gesprek met de traumapsycholoog. "Die man heeft dat goed aangepakt. Voor het eerst hebben we het verhaal van iedereen gehoord."

  "Ik keek er wel tegenop zijn familie te ontmoeten, want je weet dat dat een nieuwe mokerslag zou worden. Maar die mensen toonden zoveel moed dat ook dat heeft geholpen. Daarna hadden we een fietstocht. Zo kom je ook eens buiten. We konden voorzichtig al over iets anders praten."

  De Bie: "Je kunt niets slechts zeggen over hem"

  Sean De Bie was een van de beste vrienden van Michael Goolaerts in het peloton. "Ik ging regelmatig met hem trainen. Deze winter ben ik bijna dagelijks met hem op pad geweest."

  "Ik kan me hem alleen herinneren als een vrolijk iemand. In elk gezelschap was hij de meest geliefde jongen. Je kunt echt niets slechts zeggen over hem. Zelf kon hij ook nooit iets slechts zeggen."

  "Ik heb te doen met zijn familie, want die zijn allemaal superlief. Ik ben gisteren nog bij hen op bezoek geweest, want ik voelde dat ze daar nood aan hadden."

  "Zijn familie staat er ook 100 procent achter dat we morgen koersen in de Brabantse Pijl. Het zullen geen makkelijke uren worden op de fiets. En daarna zal de klap groot zijn."

  "Het was brute pech"

  Het overlijden van Michael Goolaerts roept de vraag op of de screening van renners nog strenger of beter moet in de toekomst.

  "Zijn hart is heel vaak getest, maar het is beangstigend dat hij nooit een waarschuwing heeft gekregen. Dit kan dus iedereen overkomen. Daar mag je eigenlijk niet aan denken."

  "Ik ben geen cardioloog, maar ik denk dat je moeilijk nog verder kunt gaan in de screening", zegt Steels. "Niet alles is opspoorbaar. Ik denk dat het brute pech was."