• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandegoor: "De geschiedenis leert dat er niet gestopt wordt. Helaas"

  De koers ging na de val van Goolaerts gewoon voort.

  Christophe Vandegoor beleefde Parijs-Roubaix gisteren vanaf de eerste rij. Had de wedstrijdleiding de koers moeten stilleggen na de val van Michael Goolaerts? "Als een jonge collega gereanimeerd wordt en die info bekend is, moet je dan niet stoppen?"

  "Ook bij Casartelli en Weylandt ging de koers voort"

  Had de wedstrijdjury Parijs-Roubaix moeten stilleggen na de val van Michael Goolaerts? "Ja. Dat is een goeie vraag", zegt Christophe Vandegoor. "De geschiedenis leert dat er niet gestopt wordt. Helaas. Dat de koers voortgaat. Dat was zo bij de val van Fabio Casartelli in de Tour en bij de val van Wouter Weylandt in de Giro."

  "Een maand geleden was ik in Apeldoorn voor het WK baanwielrennen. Een baancommissaris die iets van de piste wilde halen, werd vol aangereden. Die man lag daar een kwartier roerloos op de grond. Dat zag er echt niet goed uit, maar na een uur klonk de luide muziek weer door de hal en werd er opnieuw gekoerst."

  "Ik heb gisteren tijdens de uitzending ook luidop de bedenking gemaakt dat als een jonge collega gereanimeerd wordt en die info bekend is, moet je dan niet stoppen uit respect en alles voor 1 dag in de grotere context van het leven bekijken?"

  "Ik weet niet of dat een legitieme vraag is - misschien wel, misschien niet - en bekijken mensen het anders. Feit is dat de koers gewoon is voortgegaan."

  "Rond Sagan ontstond een sfeertje waarin vraagtekens gedijen"

  Peter Sagan (foto) was uiteindelijk de beste in Parijs-Roubaix. Was de wereldkampioen extra geprikkeld na enkele uitspraken van Tom Boonen en Fabian Cancellara? "Door zijn manier van zijn, zowel op als naast de fiets, creëert Sagan torenhoge verwachtingen."

  "Hij overstijgt op een zekere manier het wielrennen en de sport. Al dan niet gemarket. Maar de indruk ontstaat, en dat is uiteraard een valse indruk, dat hij onoverwinnelijk is. Als hij dan een keertje niet domineert, zoals in de Tirreno, worden er vragen gesteld. "Oei, wat scheelt er met Sagan?""

  "Wint hij niet in Sanremo, terwijl hij net als het hele peloton niet reageerde op Nibali, worden vragen gesteld. Hij wint Gent-Wevelgem, maar plaatste een week later maar één flauwe aanval in de Ronde van Vlaanderen."

  "Dan volgt de uitspraak van Tom Boonen dat Sagan een sleper is. Ietwat uit zijn context getrokken, maar toch ontstaat een sfeertje waarin vraagtekens goed gedijen."

  "Maar kijk, Sagan reed dit jaar 6 voorjaarswedstrijden en won er 2. Gisteren sloop hij weg op 50 km van het einde en dat was het dan. Als antwoord kan dat tellen, vind ik."

  "Numerieke overwicht van Quick-Step werkte verlammend"

  Quick-Step is voorlopig de ploeg van het voorjaar. In Parijs-Roubaix zat het niet helemaal mee voor de Belgische ploeg. "Philippe Gilbert en Zdenek Stybar hebben van ver aangevallen. Dat was opmerkelijk omdat ze op dat moment nog met hun 4 kanshebbers in het eerste peloton zaten."

  "Ze konden relatief gemakkelijk de kat uit de boom kijken omdat ze dit voorjaar al veel hadden gewonnen. Veel andere kopmannen hadden nog niet gewonnen voor Roubaix. Het was dus eerder aan hen om iets te proberen."

  "Is het dan toeval dat net die twee Quick-Step-renners in de aanval trekken die nog geen koers gewonnen hebben, maar dat o zo graag willen? Een juist antwoord bestaat niet."

  "Niki Terpstra liet duidelijk zien dat hij de sterkste man in de achtervolging was. Hij reed weg van Van Avermaet, Stuyven en Vanmarcke en bewees met zijn derde plaats dat hij de beste van zijn ploeg was."

  "Er waren zeker voldoende argumenten om opnieuw de kaart van de Nederlander te trekken. Maar dat is niet, of alleszins onvoldoende, gebeurd."

  "Tegelijk merk je dan ook dat het numerieke overwicht van zo'n ploeg verlammend kan werken. Van Avermaet zei meteen na de finish dat het niet aan hem was om achter Sagan te rijden."

  "Nummer Benoot was de prestatie van het voorjaar"

  Wat zal Vandegoor bijblijven van het kasseiseizoen? "Dat net de renners die hebben aangevallen en met lef hebben gereden, dat die gewonnen hebben. Benoot in de Strade, Valgren in de Omloop, Nibali in Sanremo, Terpstra en Lampaert in de E3, Dwars door Vlaanderen en de Ronde en Sagan in Roubaix."

  "Een goede aanval leidde telkens tot winst. Daarachter zag je heel vaak dezelfde tros renners in de top tien. Van Avermaet, Vanmarcke, Stuyven, Gilbert, Stybar,... Renners die tot de top behoren in deze koersen, maar dit voorjaar net niet het verschil konden maken."

  "Die, allemaal kopmannen zijnde, elkaar beloerden en niet vertrouwden om in de achtervolging samen te werken. Ze koersten nog liever voor een ereplaats dan het werk op te knappen en een concurrent in winnende positie te brengen. Het is topsport en daarin is het per definitie ieder voor zich."

  "En uiteraard, daarmee trappen we een open deur in, heeft Wout van Aert heel hoge ogen gegooid. Hij was een debutant in het voorjaar, maar deed mee alsof hij een ervaren rot was."

  Wat was de knapste prestatie? "Voor mij persoonlijk de zege van Tiesj Benoot in de Strade Bianche. Hij stormde vanuit de tweede lijn naar voren en soleerde op een zwaar parcours in hondse weersomstandigheden. Toch het strafste wat we gezien hebben."

  "Kijk uit naar tandem Benoot-Wellens in de Ardennen"

  En dan nu de Ardennen. Wat verwacht Vandegoor daar? "Er zijn maar weinig "crossovercoureurs". Van Avermaet gaat nog vol voor winst in de Amstel, net als Gilbert en Vanmarcke. Lotto heeft met het duo Benoot-Wellens een heel sterke tandem. Daar kijkt iedereen naar uit."

  "Dylan Teuns van BMC heeft dan weer een enorme stap voorwaarts gezet en zou in principe nu al moeten meedoen voor winst in de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik."