Ga naar de inhoud

meest recent

Meersman: "Ik had geluk dat ik verwittiging kreeg, Michael niet"

 ma 9 april 2018 15:59
Gianni Meersman moest op 31-jarige leeftijd stoppen met koersen.
Anderhalf jaar geleden moest Gianni Meersman noodgedwongen stoppen met koersen door hartproblemen. "Er wordt zoveel gescreend, het is jammer dat zoiets is kunnen gebeuren met Michael Goolaerts", zegt Meersman.

Meersman: "Blij dat ik gestopt ben met topsport"

Volgens het parket van Cambrai zou er gisteren eerst een hartfalen geweest zijn bij Michael Goolaerts, waarna hij ten val gekomen is.

"Toen ik hoorde dat Michael een hartstilstand gekregen had, zat ik enorm met die jongen in", zegt Gianni Meersman, die anderhalf jaar geleden stopte met koersen door hartritmestoornissen.

"Ik moest gisteren meteen aan Michaels familie en vrienden denken. Ik dacht ook wel: “Best dat ik dat zelf nooit heb meegemaakt.” Als zoiets gebeurt, ben ik blij dat ik zelf de stap heb gezet om te stoppen met topsport.”

"Ik had een verwittiging gekregen, Michael niet"

"Ik had het geluk dat ik een verwittiging had gekregen, Michael niet", zegt Meersman (32). "Het was een Franse arts die tot het besluit was gekomen dat ik beter zou stoppen met koersen. Belgische artsen hadden daar een andere mening over."

"Voor mij was het een gemakkelijke beslissing om te stoppen met koersen. Topsport is mooi, maar het is niet het waard om alles op het spel te zetten. De gezondheid gaat voor."

Of er niet genoeg gescreend wordt bij renners? "10 à 15 jaar geleden waren er misschien dubbel zoveel renners met hartproblemen, maar toen kwam dat vaak niet aan het licht", zegt Meersman.

"Nu is iedereen zodanig veel gescreend. Het is jammer dat zoiets is gebeurd met die jongen. Ik ben voorstander om jaarlijks een grote hartscan te doen, ook bij jonge renners."

Sportarts: "Hartscreeningen kunnen 2 soorten hartafwijkingen aan het licht brengen"

Kris Van der Mieren is sportarts bij de Belgische wielerbond en gespecialiseerd in hartscreeningen. "Bij die screeningen kunnen 2 soorten hartafwijkingen aan het licht komen", zegt Van der Mieren.

"Van de aangeboren aandoeningen kunnen we er heel veel op het spoor komen bij een screening. En dan zijn er nog de verworven aandoeningen, zoals de hartspierontstekingen. Dat is dikwijls een heel vaag verhaal, waarbij renners vermoeid zijn en wat vage klachten hebben over hartritmestoornissen."

"Bij de Belgische Wielerbond zorgen we ervoor dat onze coaches, paramedische medewerkers en zelfs mecaniciens kunnen reanimeren en defibrilleren bij een hartfalen bij een renner."

Beluister het gesprek met Gianni Meersman

Missotten: "Ik had meteen weer flashbacks"

Andy Missotten ontsnapte 21 jaar geleden aan de dood na een hartstilstand in koers. "Toen ik Michael daar gisteren zag liggen, was ik enorm gepakt", zegt Missotten, zelf ploegleider bij Sport Vlaanderen-Baloise.

"Ik kreeg flashbacks naar mijn val 21 jaar geleden. Ik was eerst gevallen, waarna mijn borstkas verbrijzeld was. Door de impact kreeg ik een hartstilstand. Daarna lag ik 5 dagen in coma en was ik verlamd. Ik heb 8 maanden in een rolstoel gezeten."

Zelf was er bij Missotten destijds geen hartafwijking vastgesteld. "Ik ga ervan uit dat Michael ook gezond was. Misschien was het een samenloop van omstandigheden en had het te maken met stress. Ik denk dat het gewoon brute pech was."