• home
 • video
 • pas verschenen

  "Merckx zei: "Van Avermaet is keeper, zeg dat hij in het voetbal blijft""

  Dirk De Wolf in De Kleedkamer.

  Het Canvas-programma "De kleedkamer" keerde vanavond terug naar Parijs-Roubaix 1989, waarin Dirk De Wolf 2e eindigde. De Wolf vertelde hoe hij Philippe Gilbert en Greg Van Avermaet ontdekte.

  De Wolf: "Gilbert zag er een goed ventje uit"

  Dirk De Wolf verloor Parijs-Roubaix in 1989 na een sprintje tegen Jean-Marie Wampers. Na zijn carrière ging De Wolf meteen aan de slag met een jeugdploeg.

  "In een klimkoers zag ik een 17-jarige rijden: Philippe Gilbert was zijn naam", zegt De Wolf. "Ik dacht: “Dat ziet er een goed ventje uit.” Ik wou die Gilbert van Remouchamps naar mijn jeugdteam lokken.”

  "Maar ik kon hem geen 500 euro per maand aanbieden, want wij hadden dat budget niet. Ik zei: “Philippe, heb je interesse om bij ons te komen rijden?” Gilbert antwoordde: “Zeker, ik kom naar daar. Ik wil Vlaamse koersen rijden.”"

  "Ik moest een keeper van Beveren een fiets bezorgen"

  "3 à 5 jaar later komt er een keeper van Beveren bij mij staan met zijn pa en met Glenn D’Hollander. “Wolfke, kan je de jongen hier, Greg, geen fiets bezorgen en bij jullie in de ploeg nemen?”, vroegen ze me."

  "Ik ging daarna naar Eddy Merckx", vertelt De Wolf. "Want onze ploeg reed met zijn fietsen. Eddy zei: “Dat is een keeper. Zeg dat hij in het voetbal blijft.”"

  "Ik vroeg aan Greg of hij wou koersen. “Ja, Dirk. Ik wil koersen”, zei Greg. Ik neem hem bij mij in de ploeg en zijn derde koers wint hij al. Van Avermaet en Gilbert zijn speciale jongens. Net zoals Boonen en Cancellara speciaal waren."

  Herbekijk het fragment