• home
 • video
 • pas verschenen

  "In Gent kun je verliezen, al werd prestatie wel erg hoog ingeschat"

  "Anderlecht is nog geen titelkandidaat", vindt Peter Vandenbempt.

  Peter Vandenbempt laat zijn licht schijnen over de tweede speeldag in Play-off I. Hij heeft het onder meer over de nederlaag van leider Club, de titelkansen van Anderlecht en de VAR. "Die heeft zijn nut echt al bewezen", klinkt het.

  Op Gent kan je verliezen

  Ik zou toch nog een weekje wachten om te zeggen dat de titelstrijd weer open is, tot Club Brugge op bezoek geweest is bij Anderlecht. Maar laten we zeggen dat met een beetje goeie wil de illusie van een titelstrijd gewekt is.

  Als Club Brugge was blijven spelen zoals in het eerste halfuur, waarin Gent eigenlijk 3x had moeten scoren, dan was er misschien wel reden tot ongerustheid geweest. Nu toch minder, omdat AA Gent wellicht ook de sterkste tegenstander is van Club Brugge.

  Bij Gent zijn veel jongens in vorm, met vertrouwen. En de defensie was heel sterk na de rust. Zo’n uitwedstrijd kan je nu eenmaal gewoon verliezen in Play-off I, dat is geen ramp. Club heeft die 2e helft gedomineerd en heeft de hele tijd voetballende oplossingen gezocht. Dat is altijd goed.

  Club schatte prestatie wel heel hoog in

  Ik vond wel dat die prestatie heel hoog ingeschat werd, ook door de spelers. Want wat heeft Club uiteindelijk afgedwongen met al dat overwicht in de 2e periode? Twee kansen, waarvan dan nog een na een blunder van een van de verdedigers. Zo geweldig lijkt mij dat nu ook weer niet.

  Maar oké, het vertrouwen spat er wel nog af bij Vanaken en Vormer, die zegt dat ze die concurrenten thuis wel allemaal gaan pakken. Al heb ik de indruk dat dat na nieuwjaar toch iets moeilijker geworden is. In totaal heeft Club in 2018 maar 4x gewonnen in 11 competitiewedstrijden. Dat is alles bij mekaar toch redelijk bescheiden. De kloof is in die periode vooral gebleven omdat de concurrenten het ook lieten afweten.

  Anderlecht is nog geen titelkandidaat

  Voor mij is Anderlecht op dit moment zeker nog geen titelkandidaat, al is winnen op Charleroi niet simpel voor Anderlecht. Ze hadden dit seizoen al 2x verloren van Charleroi, dat op dit moment toch de zwakste ploeg lijkt in Play-off I: een match of 10 niet meer gewonnen, een zoekende coach, bepalende spelers uit vorm.

  De prestatie van Anderlecht was voor de rust best wel goed, met behoorlijk voetbal. Daarna toch al veel minder en dat blijkt dat Anderlecht toch kwetsbaar blijft in periodes in wedstrijden en elke keer moet harken voor zijn punten wanneer het begint te waaien.

  Zonder Kara, Najar, Onyekuru, Trebel die geschorst was, Spajic die nu weer een tijdje out is, is die kern veel te smal. Hein Vanhaezebrouck moet veel te veel een beroep doen op jonge, onervaren spelers om te kunnen zeggen: “Ja, in deze slopende nacompetitie doet Anderlecht mee voor de titel”.

  Daarom vind ik dat Club zondag de grote favoriet is om voor het eerst in 20 jaar en 28 wedstrijden eindelijk nog eens te winnen in Brussel. Maar oké, het is voetbal en in voetbal wint niet altijd de favoriet.

  VAR heeft nu al bewezen

  De VAR heeft toch al echt zijn nut bewezen, zoals in Genk bij die afgekeurde goal voor Standard. Goed teamwork ook daar, door vooraf af te spreken niet te snel te vlaggen en het spel stil te leggen bij twijfel over buitenspel, de fase te laten doorgaan en daarna eventueel te corrigeren, zoals het geval was. Dat is goed gedaan, vind ik.

  Er blijven natuurlijk fouten insluipen, omdat het mensen zijn die moeten beslissen. De penalty die Anderlecht niet kreeg tegen Gent bijvoorbeeld, de rode kaart die Seck (Genk) niet kreeg. Dat is niet goed gedaan.

  Boucaut had de beelden moeten checken

  Veel discussie ontstaat ook omdat spelers, trainers of analisten nog altijd niet precies weten wanneer en hoe die VAR wel of niet mag of moet optreden, in het geval van strafschoppen bij een overduidelijke vergissing van de scheidsrechter bijvoorbeeld.

  Maar ik vond ook dat dat in Charleroi het geval was: duidelijk geen penalty, maar de beslissing van scheidsrechter Boucaut werd dan blijkbaar toch bevestigd vanuit dat VAR-busje. Achteraf waren de meningen onder analisten verdeeld. De ene vond van wel, de andere van niet. Dan zitten we in een soort grijze zone.

  In dit concrete geval had Boucaut toch even gewoon de beelden moeten checken. Dan kan hij nog altijd bij zijn beslissing blijven, maar was de woede bij Charleroi er natuurlijk niet geweest of toch veel minder, omdat hij was gaan kijken naar de beelden en dan beslist had. Helaas is Boucaut een eigenwijze scheidsrechter die aan een zeer matig seizoen bezig is. Dat kan iedereen overkomen. Maar toch, ondanks alles: lang leve de VAR.

  Geen prettige omstandigheden voor Sa Pinto

  In Genk sprak Standard-coach Sa Pinto ondanks de aangekondigde persstilte toch met de journalisten. Er zijn natuurlijk afspraken met de Pro League en de tv-rechtenhouders en dat ging Standard (of hemzelf) toch een beetje veel geld kosten.

  Ik moet nu wel zeggen: voor de wedstrijd was het nog gewoon kinderachtig zoals hij de interviewer van tv eigenlijk niet te woord stond, met korte ja-nee-antwoorden.

  Maar nadien gaf Sa Pinto met verre voorsprong zijn normaalste interview van het hele seizoen. Met een correcte analyse van de prestatie van zijn ploeg en van de wedstrijd én felicitaties voor RC Genk.

  Zijn ploeg voetbalde, anders dan vorige week tegen Charleroi, wel alsof ze er nog weinig zin in hadden. Dat is niet hoopgevend voor Standard, want het is toch nog een beetje vroeg in Play-off I. Tegelijkertijd heeft Sa Pinto misschien zelf ook al zijn conclusie getrokken dat, wat hij ook nog doet in deze play-offs, zijn lot toch al is bezegeld. Zijn voorzitter wil van hem af en zal deze week nog eens Michel Preud'homme het hof gaan maken. Dat zijn natuurlijk ook geen prettige omstandigheden voor een trainer om in te werken.

  Peter Vandenbempt