• home
 • video
 • pas verschenen

  Bashir Abdi imponeert (ondanks vroege val) met 8e plaats op marathon-debuut

  Abdi zal in augustus te bewonderen zijn op het EK in Berlijn.

  Bashir Abdi heeft indruk nagelaten op zijn marathondebuut in Rotterdam. Onze landgenoot klokte een tijd van 2u10'46" en kwam als 8e over de eindmeet. De winst was bij zowel de mannen als de vrouwen van Keniaanse origine.

  Het debuut van de Belgische atleet van Somalische origine verliep niet zonder horten of stoten. In de eerste meters viel de 29-jarige Abdi ongelukkig op zijn hoofd, maar hij kon de wedstrijd uiteindelijk ongehinderd voortzetten. 

  Met zijn knappe prestatie dook de ex-Belgisch kampioen veldlopen ruim onder de EK-limiet. Maar eerder gaf Abdi zelf al aan op het EK van Berlijn in augustus voor de 10.000 meter te zullen kiezen. Door zijn knappe prestatie mag de ex-Belgisch kampioen veldlopen zich bij de beste 8 Belgen aller tijden op de marathon scharen.

  De Keniaan Kenneth Kipkemoi bereikte als eerste de finish in Rotterdam, ook bij de vrouwen ging Kenia met de winst lopen.

  "Hectisch door val, maar tevreden en trots"

  "Het is heel jammer dat ik aan de start gevallen ben", reageert Bashir Abdi. "Ik was niet de enige die viel. De eerste vijf kilometer verliep door die valpartij hectisch en zelfs emotioneel. Ik heb er de eerste waterpost door gemist."

  Abdi kon ondanks de pech nog een straffe chrono uit zijn kuiten schudden. "Ik ben heel tevreden en enorm trots met deze debuuttijd."

  "Iets na halfweg liepen de tijden in mijn groepje helaas op en moest ik beslissen om mijn eigen weg te zoeken en sneller te lopen. We riskeerden zelfs boven de 2u12' uit te komen. Ik was onder de indruk van de sfeer in Rotterdam. Het was genieten."

  Abdi liep na zijn vroege val enkele stevige schaafwonden op:

  De Kenianen domineerden in Rotterdam: