• home
 • video
 • pas verschenen

  Clement: "Match tegen Standard is geen revanche voor bekerfinale"

  Philippe Clement wil met Genk nog Europees halen.

  Genk-coach Philippe Clement heeft bij Stef Wijnants vooruitgeblikt op de wedstrijd van vanavond tegen Standard, een heruitgave van de verloren bekerfinale. "De spelers zijn daar niet meer mee bezig, maar zijn wel supergemotiveerd om dat Europees ticket nog te bemachtigen."

  Clement: "Standard? Zullen vooral met Charleroi en Gent rekening moeten houden"

  Philippe Clement begon Play-off 1 met een valse noot door met Racing Genk op de valreep de boot in te gaan tegen Club Brugge. Om uitzicht te houden op een Europees ticket moet er gewonnen worden tegen Standard, waartegen Genk de bekerfinale verloor.

  "Ach neen, die verloren bekerfinale zit niet meer in het hoofd van de spelers", zegt Clement bij sporza. "We willen wel heel graag winnen tegen Standard en iedereen is supergemotiveerd. Maar niet door eventuele revanche. We hopen op de 3 punten zodat we dat Europees ticket op de valreep nog uit de brand kunnen slepen."

  'Ik denk dat vooral Gent en Charleroi de tegenstanders zijn waar we nog over zullen moeten gaan. Standard maakt in die berekening weinig verschil, want als zij boven ons eindigen komt er een extra plaats bij (Standard heeft na de gewonnen bekerfinale al de groepsfase van de Europa League op zak, red). 

  "We hebben natuurlijk wel punten nodig om over die ploegen te springen. Maar dat wil niet zeggen dat, als we tegen Standard verliezen, het verhaal in Play-off 1 gedaan is voor Racing Genk. In de vorige 3 wedstrijden tegen Play-off 1-ploegen hebben we al bewezen dat we elke match kunnen winnen."

  "Achtervolgen is niet simpel in Play-off 1"

  Ondanks die goede prestaties en kwaliteitsvol voetbal begint Racing Genk wel met een achterstand aan Play-off 1. Clement beaamt, maar ziet nog mogelijkheden.

  "Die achterstand is inderdaad het moeilijke in dit verhaal. Wij zijn de ploeg die moet achtervolgen, wat niet simpel is in Play-off 1, want onderling worden er veel punten verloren. Geen enkele ploeg in Play-off 1 kan elke keer zeker zijn van de 3 punten. Alles ligt heel dicht bij elkaar."

  Clement vindt het uiteraard jammer dat zijn jongens net niet stuntten op het veld van Club Brugg. "Heel spijtig, want dat zat er echt wel in."

  "De 2 grootste kansen in die wedstrijd waren voor ons, met Seck die maar binnen te tikken heeft aan de tweede paal, en dan zeker die kans van Trossard die twee hoeken voor het uitkiezen heeft."

  "In spel al weken betere ploeg, maar misten efficiëntie"

  Daarmee raakt Clement een gevoelig puntje aan binnen de kwaliteiten van de Genkse selectie: efficiëntie.

  "Dat is inderdaad wat we gemist hebben de voorbije weken, want in het spel waren we de betere ploeg. Op zo’n stressmomenten moeten we killers en winnaars zijn en het hoofd koel kunnen houden om de wedstrijd te beslissen."

  "Maar we hebben dit seizoen al een sterke evolutie doorgemaakt. In elke wedstrijd vallen we aan in blok en zetten we hoog druk, zoals in Brugge. Daar hebben we de laatste maanden hard aan gewerkt. Ik wil dat mijn verdedigers meegaan als we aanvallen, dat ze aanvallender denken. Daardoor blijft die organisatie ook beter."

  Als Genk de finale speelt van Play-off 2, zal het weinig rust kennen in de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Wil Clement per se Europees voetbal halen?

  "Ja natuurlijk, het moet je ambitie zijn als topsporter om voor het hoogst haalbare te gaan en Europees voetbal is het hoogste dat we dit seizoen nog kunnen bereiken. Het klopt wel dat je dan minder rust heb."

  "Anderzijds heb ik als trainer en als speler wel al ervaring genoeg om te weten wat je moet doen in die voorbereiding om een succesvol seizoen te hebben. Ik heb het idee dat ik alle wedstrijden wil winnen en ik ben er ziek van als dat niet gebeurt."

  "Tegen Preud'homme? Dat zou speciaal zijn"

  Clement doet er beter aan om dit jaar al Europees voetbal te halen, want volgend jaar coacht Michel Preud'homme misschien Standard. En Preud'homme kent Clement tot in de puntjes.

  "Ja, maar ik ken hem ook goed", lacht Clement. "We zullen zien of dat gebeurt, want er staat veel in de pers, maar zeker is het nog niet. Maar de dag dat we tegenover elkaar staan, al dan niet met Genk en Standard, zal een zeer speciale dag zijn", besluit hij.