• home
 • video
 • pas verschenen

  Vader Stefan Everts: "Over 3 jaar kan Liam al Grote Prijzen rijden"

  Stefan Everts en z'n zoon Liam.

  0 / 0

  Stefan Everts en z'n zoon Liam.

  De tijd dat België in de motorcross grossierde in wereldtitels ligt ver achter ons. Ook dit jaar spelen de Belgen wellicht niet mee voor de oppergaai. En dus is het wachten tot er weer een topper opstaat. Liam Everts lijkt geknipt voor de rol en papa Stefan gelooft erin. "Hij heeft enorme stappen gezet. Als hij zo blijft evolueren zullen we Liam heel snel in het WK zien."

  "We gaan hem zeker niet pushen"

  Zowel opa Harry (4) als papa Stefan Everts (10) hebben wereldtitels op hun naam staan. De naam Everts weegt dus zwaar voor een jonge knaap als Liam. "Hij is nog maar 13, dus we mogen het nog niet te serieus bekijken. We gaan hem zeker niet pushen, hij moet vooral plezier beleven aan het motorcrossen", zegt Stefan Everts.

  "Hij is heel gedreven met zijn sport bezig en heeft enorm veel passie. Ik laat hem gewoon doen, hij heeft al genoeg druk met de naam Everts op z’n rug. Als ik er dan nog eens kort ga opzitten, wordt het alleen maar moeilijker. Ik heb met veel jonge rijders gewerkt waar de papa’s mee op de motor stappen en tonen hoe het moet. Zo wil ik het zeker niet doen."

  Maar ondanks die relaxte aanpak, ziet ook Stefan het talent van z'n zoon. "Hij is nu op een leeftijd waar het allemaal in een versnellingsproces zal komen. Binnen 3 jaar kan hij op papier al klaar zijn om Grote Prijzen te rijden." 

  "Het laatste jaar heeft hij enorme stappen gezet. Hij is deze winter ook drie maanden alleen naar Nieuw-Zeeland geweest om bij Ben Townley te trainen. Hij heeft de overstap van Suzuki naar KTM gemaakt. Hij is zelf ook gegroeid en sterker geworden. Als hij zo blijft evolueren de komende jaren, dan zullen we hem heel snel in het WK zien."

  "In zijn categorie behoort hij tot de top drie"

  Externe druk is er dus niet voor Liam, maar de drang om resultaten neer te zetten is er wél. "Hij legt al wat druk op zichzelf, want hij wil mij niet teleurstellen. Hij wil zeker presteren, maar we hebben tijd. Niks moet, alles mag", zegt Stefan.

  Liam wordt door velen gezien als de gedoodverfde opvolger van Stefan Everts, maar die houdt de boot af. "We hebben veel jongeren gezien in het verleden die enorm goed zijn op jonge leeftijd, maar als het echte werk begint staan ze nergens meer. We moeten ook afwachten met z’n puberteit, maar hij heeft sowieso talent genoeg. Ik zie alleen maar hele goede kwaliteiten."

  In België is het niveau schrikwekkend gedaald en dus zoekt Liam z'n toevlucht in het buitenland. "We gaan vooral in Nederland rijden en deelnemen aan het Duitse en Europese kampioenschap. Daar moet hij normaal gezien top drie rijden. Hij zou zelfs eens moeten kunnen winnen. Zijn niveau zal ook alsmaar beter worden. In zijn categorie zit hij nu zeker bij de top drie", klinkt het bij Stefan.

  Liam: "Dag en nacht bezig met motorcross"

  De verwachtingen zijn dus hoog voor Liam, maar daar ligt hij zelf niet wakker van. "Ik trek me daar eigenlijk niet zoveel van aan. Wat ik doe, doe ik voor mezelf. Daar heeft niemand anders iets mee te maken. Ik werk alleen voor mijn eigen doel", zegt Liam.

  Maar z'n papa speelt wel een belangrijke rol. "Samen met m’n mama doet hij alles voor mij. Het is belangrijk om een goede familie en vriendenkring achter je te hebben. Opa is er ook altijd bij, dat is heel plezant." 

  Ambitieus is Liam in elk geval wel. "Ik wil natuurlijk wereldkampioen worden, daar ga ik alles voor doen. Ik ga zo hard mogelijk werken en dan zien we wel wat het geeft. Ik ben dag en nacht met motorcross bezig. Als ik eens op m’n gsm kijk, dan is het alleen maar motorcross en als ik op Playstation speel, is het ook niks anders dan motorcross. Het is mijn levensstijl."

  De 13-jarige motorcrosser weet ook duidelijk van aanpakken. Hij trok in z'n ééntje enkele maanden naar Nieuw-Zeeland. "Ik heb er heel veel nieuwe omlopen en nieuwe zaken ontdekt die ik hier nooit meegemaakt zou hebben."