• home
 • video
 • pas verschenen

  "Coucke heeft Van Holsbeeck zijn geïrriteerde interviews zeer kwalijk genomen"

  Peter Vandenbempt over het ontslag van Van Holsbeeck.

  De kroniek van een aangekondigd vertrek: Herman Van Holsbeeck is geen manager van Anderlecht meer. Peter Vandenbempt schetst de context die sinds de komst van Marc Coucke was ontstaan in de paars-witte bestuurskamer.

  "Vanaf dag 1 duidelijk dat Coucke en Van Holsbeeck niet zouden samenwerken"

  De kiem voor het vertrek met stille trom van Herman Van Holsbeeck tijdens een lopend seizoen lijkt de persconferentie waarop Marc Coucke zijn overname van Anderlecht toelichtte in december. 

  "Van Holsbeeck was toen heel geïrriteerd en gaf zelf ook interviews. Luc Devroe heeft gezegd dat die interviews niet gepland waren en als dat zo is, dan heeft dat vooral te maken met de oorzaak van de ergernis van Van Holsbeeck."

  "Volgens Van Holsbeeck is Coucke toegekomen op Anderlecht zonder de moeite te nemen om hem 5 minuten apart te nemen en uit te leggen wat er zou gebeuren na de persconferentie. Dat voor iemand die 15 jaar dienst heeft uitgemaakt van het huis. Van Holsbeeck heeft dat gezien als een gebrek aan respect."

  "Dat Van Holsbeeck in die interviews heeft gezegd: "ik doe niets meer. Er zijn nu nieuwe bazen", heeft Marc Coucke hem zeer, zeer kwalijk genomen. Vanaf dag 1 was dus duidelijk dat die twee niet zouden gaan samenwerken. Nadien zijn er nog een aantal frontale aanvallen van Coucke geweest in de media op het transferbeleid tijdens de winterperiode."

  "Devroe en Van Holsbeeck hadden kunnen samenwerken"

  Luc Devroe is de gedoodverfde opvolger van Herman van Holsbeeck. "Coucke was volgens mij altijd van plan Devroe de sportieve macht te geven bij Anderlecht. Coucke kent en vertrouwt Devroe en ze kunnen goed samenwerken."

  "Als het beter was aangepakt hadden Van Holsbeeck en Devroe volgens mij wel kunnen samenwerken, want ze begrijpen elkaar eigenlijk ook wel. Ze werken samen aan verschillende dossiers en ik denk niet dat Van Holsbeeck op zijn 63e nog vele jaren eerste viool wou spelen."

  "Als Devroe en Van Holsbeeck in een eerste periode samen hadden gewerkt en Van Holsbeeck daarna zachtjes was afgevloeid, was dat properder geweest. Maar nogmaals, na de interviews van Van Holsbeeck was dat blijkbaar niet meer mogelijk. Een kwestie van ego’s, denk ik."

  "Ontslag toont de kille, zakelijke kant van Marc Coucke"

  Herman Van Holsbeeck heeft vandaag zijn bureau leeg gemaakt op Neerpede en zijn auto ingeleverd. Niet meteen een glansrijk einde voor iemand die 15 jaar werkte voor Anderlecht.

  "Dat is de kille, koele, zakelijk kant van Marc Coucke, die het grote publiek meestal niet kent. Zij zien altijd de vrolijke, positieve spring-in-'t-veld. Maar het is een kant van Coucke die mensen die met hem werken maar al te goed kennen."

  "Van Holsbeeck had nog een contract, dus bij ontslag moet er 24 maanden loon uitbetaald worden. Coucke wou graag dat Van Holsbeeck vertrok, maar dat kost geld. Dat Van Holsbeeck halsoverkop zijn auto moet laten staan, wijst meestal niet op een ontslag in onderling akkoord, maar meer op slaande deuren. Wie weet wordt het in de toekomst nog een juridische strijd."

  "Alles bij elkaar is het bijzonder pijnlijk hoe het is gelopen. Bijna letterlijk te voet op straat worden gezet is in elk geval niet de stijl van het huis, die we de afgelopen jaren hebben gekend onder de Vanden Stocks." 

  "Supporters zullen weinig misbaar maken over dit ontslag"

  Roger Vanden Stock werd door de fans van Anderlecht uitgewuifd met een tifo en veel handgeklap. Die behandeling hoeft Herman Van Holsbeeck niet te verwachten.

  "Van Holsbeeck is altijd het uithangbord geweest in goede en kwade dagen als intelligente en goed voorkomende ambassadeur van de club. Ik kan je zeggen dat vele spelers, trainers en andere bestuurders dankbaar geschuild hebben achter zijn rug als het huis weer eens in brand stond."

  "Hij heeft veel goede dingen gedaan bij Anderlecht. Hij heeft een palmares en deed een aantal toptransfers zoals met Mitrovic, Lukaku of Tielemans. Er waren natuurlijk ook slechte transfers. Maar op een of andere manier is hij bij de fans altijd geassocieerd geweest met mislukkingen."

  "Coucke kan dit eigenlijk makkelijk doen met Van Holsbeeck. Weinig supporters zullen misbaar maken over het ontslag."

  Dat er een frisse wind waait door Anderlecht, met een nieuwe manier van denken en werken, kan geen kwaad. Wat van Holsbeeck de laatste jaren werd aangewreven, was de nauwe band met een makelaar Moyi Bayat. En ik vond die kritiek wel terecht."