• home
 • video
 • pas verschenen

  Officieel: Volgend seizoen voetbalt Ajax in Johan Cruijff ArenA

  De ArenA wordt tot Johan Cruijff ArenA herdoopt.

  Johan Cruijff, bij leven Ajax- en Barcelona-legende, zal vanaf volgend seizoen zijn naam lenen aan het stadion van de Nederlands topclub. Zijn zoon Jordi reageerde trots: "Ik vind dat hij de Cruijff ArenA nu wel verdient".

  Vorig jaar hadden alle betrokken partijen een intentieovereenkomst afgesloten om het stadion naar de overleden Nederlandse voetballegende te vernoemen. Toen luidde het dat men met de naamswijziging de beste voetballer die Amsterdam en Nederland gekend had een waardig eerbetoon wilde geven.

  Op dat moment waren er al afspraken gemaakt over een nieuwe eigendomsverhouding en de manier waarop het bedrijf geleid zou worden. De intentie was er dus, maar het eigenlijke vastleggen van het contract duurde een half jaar langer dan verwacht.

  "Te lang", vond zoon Jordi Cruijff, die Ajax namens de familie liet weten de vertraging heel teleurstellend te vinden. "Als afwachtende partij weten we niet precies wat er speelt."

  "We kunnen wel zeggen "laat maar zitten", maar dat willen we niet. Ik vind dat hij de Cruijff ArenA nu wel verdient."

  Ajax-trainer Ten Hag: "Ajax is Cruijff"

  De boodschap van Cruijff junior zette uiteindelijk het nodige in beweging. Een paar weken nadat Cruijff zijn ongenoegen had geuit, vonden alle partijen elkaar alsnog in een akkoord. Henk Markerink, de directeur van de ArenA, vindt het niets te vroeg.

  "Het wordt hoog tijd om Johan Cruijff een waardig eerbetoon te geven en de breed gedragen wens, die Eberhard van der Laan (betreurde ex-burgemeester van Amsterdam, red.) namens de stad uitsprak, te realiseren"

  Ook Ajax-trainer Erik Ten Hag vond de naamswijziging een uitstekend idee. "Het is geweldig natuurlijk, een verdiend eerbetoon. Ajax is Cruijff. Hij is heel aansprekend in de hele wereld."

  Rond 25 april, de geboortedag van de legendarische nummer 14, wordt het nieuwe logo van de ArenA onthuld. Met ingang van het komende voetbalseizoen heet het stadion officieel de Johan Cruijff ArenA.

  Cruijff overleed 2 jaar geleden aan longkanker

  Johan Cruijff overleed op 24 maart 2016 op 68-jarige leeftijd. De Amsterdammer droeg in meer dan 270 wedstrijden het shirt van Ajax en was er ook enkele jaren trainer.

  Ook Barcelona, de andere club waar legende Cruijff successen boekte, maakte al bekend dat het zijn nieuwe stadion zal opdragen aan Cruijff.