• home
 • video
 • pas verschenen

  "De Ronde is mooi, Parijs-Roubaix is uiteraard mooier"

  Zondag is het weer dokkeren dankzij 230 vrijwillige wegenwerkers.

  0 / 0
  "Les Amis de Paris-Roubaix" zijn de echte helden van de Franse wielerklassieker. Zij onderhouden de legendarische kasseien in het noorden van Frankrijk. "Een kunstwerk waar we over willen waken", stelt voorzitter François Doulcier.

  Steen per steen, met een truweel en een hamer

  Tussen Parijs en Roubaix liggen 80 kilometer kasseien. Bijna 55 kilometer staat zondag op het menu in de Hel van het Noorden. En die worden allemaal onderhouden door "Les Amis de Paris-Roubaix (De Vrienden van Parijs-Roubaix)".

  "Dat is essentieel, want kasseistroken verslijten", legt voorzitter François Doulcier uit. "We hebben vermeden dat ze geasfalteerd werden. Nu strijden we voor het onderhoud, het behoud en de waardering van de kasseistroken."

  "De Ronde van Vlaanderen is mooi, maar voor ons is Parijs-Roubaix uiteraard mooier", vertelt de voorzitter. "Het is een monument, een kunstwerk waar we over willen waken."

  Het onderhoud is handwerk: steen per steen, met een truweel, een hamer en grind. Kuilen worden dichtgegooid, onkruid wordt gewied. In totaal zijn de vrienden van Roubaix met 230. De tuinbouwschool steekt een handje toe.