• home
 • video
 • pas verschenen

  1e dag Commonwealth Games opgeluisterd door 2 wereldrecords

  De Commonwealth Games is het 2e grootste sportevenement ter wereld.

  De Commonwealth Games vinden dit jaar van 4 tot 15 april plaats in Gold Coast, Australië. Op de 1e dag sneuvelden 2 wereldrecords in teamverband: in de 4x100 meter vrije slag bij de vrouwen en in de ploegenachtervolging bij de mannen.

  22e Gemenebestspelen

  De Gemenebestspelen, internationaal bekend als de Commonwealth Games, is een 4-jarig toernooi waar alle landen van het Gemenebest van Naties aan kunnen deelnemen. Onder de 52 deelnemers bevinden zich onder meer Canada, Australië, de landen binnen het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika.

  De 21e editie vindt dit jaar plaats in Gold Coast in Australië. Dat feit inspireerde een 4-tal Australiërs om al op de 1e dag een wereldrecord te breken. In de ploegenachtervolging van het baanwielrennen waren de 4 te sterk voor Engeland en Canada. Hun eindtijd (3'49"804) was een kleine 4 tienden beter dan het record dat Groot-Brittannië op de Spelen van 2016 had neergezet. Ook bij de vrouwen was het goud voor het gastland.

  Australisch bisnummer in zwemestafette

  Op die 1e dag van de Gemenebestspelen was het Australië boven, want ook bij de 4x100 meter vrije slag bij de vrouwen brak het organiserende land het wereldrecord. Het was ook al het 2e goud van Australië, na de individuele medaille van Mack Horton op de 400 meter vrije slag.

  De 4 zwemsters, waaronder de zusjes Campbell, pitsten met hun tijd (3'30"05) zo'n 6 tienden af van het vorige wereldrecord. Dat had het Australische estafetteteam zelf gevestigd op de Olympische spelen van Rio in 2016. Ook nu versloeg Australië in de finale Canada en Engeland. Cate Campbell, de jongste van de 2 zusjes, werd de heldin van de finale. Zij liet als laatste zwemster een straffe 51"00 optekenen.