• home
 • video
 • pas verschenen

  VIDEO: Van Raes en redactie: 8 Champions League-pareltjes

  Cristiano Ronaldo vertoonde gisteren nog eens zijn acrobatische kunsten.

  Cristiano Ronaldo toverde gisteren een spectaculaire retro uit zijn voeten, een zeer zeldzaam fenomeen in de Champions League. De Sporza-redactie vond toch nog enkele spectaculaire voorgangers, aangevuld door "de 3 allermooiste" van voetbalcommentator Frank Raes.

  Retro-pareltjes op het kampioenenbal: Van Cristiano tot Crouch

  Cristiano Ronaldo liet gisterenavond de halve wereld met open mond, en wellicht met de nodige kwijlsporen, achter na zijn spectaculaire omhaal in de kwartfinale van de Champions League tegen Juventus. Zonder twijfel een van de mooiste retro's in de geschiedenis van het kampioenenbal.

  Maar een duik in het Champions League-archief van de voorbije decennia bracht toch enkele retro's naar boven die (bijna) met de goal van Ronaldo kunnen wedijveren. Een overzicht.

  Peter Crouch: 2006 (Liverpool - Galatasaray)

  Peter Crouch, momenteel aan de slag bij Stoke City, staat niet meteen bekend om zijn fluwelen baltoets of loepzuivere techniek. Toch kon de boomlange Engelse spits in 2006 zelfs zijn grootste critici bekoren met zijn retro tegen Galatasaray. Crouch buffelde de 3-0 tegen het net in een wedstrijd die Liverpool uiteindelijk met 3-2 won en in de groepsfase van de Champions League bracht.

  Crouch op Twitter over Ronaldo's omhaal van gisteren

  Mauro Bressan: 1999 (Barcelona - Fiorentina)

  Mauro Bressan liep tijdens zijn carrière zowat al de Italiaans clubs af die hem hebben wilden. Zijn tijd bij Fiorentina, tussen 1999 en 2001, werd uiteindelijk zijn glorieperiode. Hoewel de Italiaanse middenvelder geen titularis was in de serie A, mocht hij op het kampioenenbal wel de volle 90 minuten zijn kunsten vertonen.

  Eén van zijn fantasietjes haalde de geschiedenisboeken, en hoe. In de groepsfase van de Champions league in 1999 verblufte hij Camp Nou met een fenomenale retro.

  Mario Mandzukic: 2017 (Juventus - Real Madrid)

  De wedstrijd Juventus-Real Madrid van gisterenavond was een heruitgave van de Champions League-finale van vorig jaar. Het enige doelpunt van de Italiaanse grootmacht toen was er eentje van uitzonderlijk mooie makelij. In 1 tijd en zonder de bal de grond te laten raken, tikten Bonucci, Santos en Higuain de sterren van Real Madrid tureluurs.

  Een aanval die haast om een glorieuze afwerking smeekte. De Kroaat Mario Mandzukic was dan ook barmhartig en zorgde voor een meer dan verzadigende finish. We weten in elk geval waar Ronaldo de mosterd heeft gehaald voor zijn doelpunt van gisteren.

  Marco van Basten: 1992 (AC Milan - IFK Gothenburg)

  In 1992 beleefde Marco van Basten een grand cru-jaar. Hij scoorde aan de lopende band, met zijn 4 goals tegen IFK Gothenburg als hoogtepunt. Dat jaar verkoos de FIFA Van Basten ook tot Wereldvoetballer van het jaar. Toch eindigde 1992 in mineur voor de Nederlandse spits.

  Hij moest geopereerd worden aan zijn enkel, waardoor hij in de finale van de Champions League dat seizoen niet het gehoopte niveau haalde. Milan verloor met 1-0 tegen Marseille en Van Basten moest 5 minuten voor affluiten naar de kant. Geen titel op het hoogste niveau dus voor de Nederlander, maar het pareltje van een half jaar daarvoor tegen Gothenburg kon niemand hem nog afpakken. Al zal dat een magere troost geweest zijn.

  Charles Edouard Coridon: 2004 (PSG - FC Porto)

  Charles Edouard Coridon is op alle vlakken een vreemde eend in de bijt. Niet alleen verkoos de Franse middenvelder de nationale 11 van Martinique (een overzees departement van Frankrijk) boven die van Frankrijk zelf, ook in zijn doelpogingen vertoonde Coridon vaak tekenen van vreemde hersenkronkels.

  In de Champions League-wedstrijd tegen FC Porto demonstreerde hij er zo eentje. Van buiten de 16 haalde Coridon uit met scorpion-kick, die tot verbazing van het halve stadion - niet het minst bij de Fransman zelf - netjes in doel belandde. De daaropvolgende kamerbrede glimlach was zeker op zijn plaats.

  De retro-parel van Ronaldo

  Frank Raes: "De touch van Fernando Redondo was fantastisch"

  Ook Sporza-presentator Frank Raes kon zich een aantal magnifieke doelpunten van weleer voor de geest halen. Hij ging iets verder terug in de tijd en beperkte zich niet tot retro's. Voor het eerste doelpunt ziet Raes zelfs een hoofdrol weggelegd voor de aangever, ene Fernando Redondo. Ook de goals van Madjer en Nayim Recopa konden hem bekoren.

  Raul: 2003 (Manchester United - Real Madrid)

  Raes: "We spreken 2003, Manchester United - Real Madrid. Een doelpunt van Raul, maar vooral de "touch" van Fernando Redondo was fantastisch. Je moest het 2, 3 keer bekijken om te begrijpen wat hij deed. Redondo was de beste verdedigende middenvelder aller tijden."

  Madjer: 1987 (FC Porto-Bayern Munchen)

  "Voor de tweede moeten we terug naar 1987. FC Porto - Bayern Munchen. Madjer met een magistrale hak in de finale van de Europabeker voor landskampioenen, toen ook de winnende goal."

  "Pfaff stond in doel toen. Hij was verrast, net zoals iedereen. Een compleet onverwachte, maar geniale ingeving. Ik was er toen zelf wel niet bij."

  Nayim Recopa: 1995 (Zaragoza - Arsenal)

  "De 3e en laatste goal die ik naar voor zou willen schuiven is het doelpunt van Nayim Recopa in de finale van de Europabeker voor bekerwinnaars in 1995. Een wedstrijd tussen Zaragoza en Arsenal. David Seaman, de man met de snor, stond toen in doel."

  "Nayim Recopa schoot toen, als ik het mij goed herinner, van zo'n 40 of 50 meter de bal binnen. In de allerlaatste seconde van de verlengingen, minuut 119 was het. Fenomenaal."