• home
 • video
 • pas verschenen

  Bruyneel: "Hebben veel vijanden gemaakt. Daar heb ik spijt van"

  "Het is makkelijk om ons van alles de schuld te geven."

  Johan Bruyneel heeft de Ronde van Vlaanderen 2018 in levenden lijve meegemaakt. In Het Nieuwsblad praat de ex-ploegleider over de beruchte dopingzaak rond zijn US Postal-ploeg en de naweeën ervan. "We zijn veel te arrogant geweest", zegt de 53-jarige Bruyneel.

  "Het is niet bij ons begonnen en geëindigd"

  Lance Armstrong bleef door familiale omstandigheden afwezig in de Ronde van Vlaanderen, zijn vroegere mentor/ploegmanager Johan Bruyneel ontbrak niet op het appel. Bruyneel kroop zaterdag op zijn fiets en bedwong, met de tong uit zijn mond, onder meer de Paterberg (zie foto's).

  Bruyneel heeft een schorsing van 10 jaar aan zijn broek voor zijn betrokkenheid in de dopingzaak rond Lance Armstrong en US Postal. Het vernietigende USADA-rapport over de Amerikaanse wielerploeg zette onze landgenoot weg als het brein van een dopingnetwerk.

  Het Nieuwsblad publiceert vandaag een groot interview met Bruyneel. "Weet je dat ik de eerste moet tegenkomen die in mijn gezicht iets negatiefs zegt? Wat in de media komt, bepaalt de perceptie, maar in het milieu weet iedereen hoe het in elkaar zit of zat. Ik praat niet goed wat er gebeurd is, maar de mensen in het milieu kennen de echte context", zegt Bruyneel in de krant.

  "Ik kan nog altijd niet alles over de zaak zeggen, omdat ze nog loopt voor het TAS, maar ik weet wel dat Lance en onze ploeg het systeem niet uitgevonden hebben. Het is niet bij ons begonnen en het is niet bij ons geëindigd. Het is makkelijk om Lance en de ploeg de schuld te geven van alles wat ooit fout gegaan is in het wielrennen, maar sorry: ik ga daar niet mee akkoord."

  "We hebben veel vijanden gemaakt. Daar heb ik spijt van"

  US Postal werd door insiders niet alleen dopinggebruik verweten, ook de intimidatie werd de ploeg kwalijk genomen. Bruyneel: "Ik wil het geen intimidatie noemen, veeleer arrogantie. Daar heb ik aan meegedaan en dat was volledig verkeerd."

  "We hebben veel vijanden gemaakt, dat is een feit. Daar heb ik spijt van en dat kan ik niet meer ongedaan maken. Je zat in een roes, de focus lag enkel en alleen op resultaten. Ik ben beschaamd over hoe ik me in sommige situaties gedragen heb."

  "Emotioneel is het de laatste jaren allemaal heel zwaar geweest. Je probeert je sterk te houden of dat beeld naar buiten toe toch op te hangen. Maar het was zeer moeilijk en dat is het nog altijd. Het heeft me veranderd als mens."

  "Ik wil niet aan zelfbeklag doen, maar die hele ineenstorting heeft me mijn huwelijk gekost. Het was de gigantische druppel die de emmer deed overlopen. Daarnaast heb ik geleerd wie mijn echte vrienden zijn. Binnen het wielrennen zijn er dat heel weinig. Daar heb ik het moeilijk mee gehad."

  "Financiële schade is heel groot"

  "De financiële schade voor mezelf is heel groot. Veel groter dan iedereen denkt. Het USADA-rapport is verschenen in 2012 en sindsdien heb ik geen inkomen meer. We zijn nu zes jaar verder. Is het allemaal mijn verdiende loon? Het antwoord op die vraag is heel complex."

  "Ik vind het wel frappant: Lance zijn 7 Tour-zeges zijn afgenomen, maar niemand van de renners achter hem claimt de overwinning. Waarom is dat?", vraagt Bruyneel zich af in Het Nieuwsblad.

  Enkele tweets van Bruyneel: