• home
 • video
 • pas verschenen

  30-tal renners uit koers genomen na overweg: "Streng? Absoluut niet!"

  Consternatie bij de renners die de wedstrijd moeten verlaten.

  Commotie in de Scheldeprijs toen enkele renners bij een overweg het rode licht negeerden en prompt door de jury uit de wedstrijd werden genomen. Onder meer Arnaud Démare en Dylan Groenewegen mochten zo een kruis maken over hun wedstrijd. De wedstrijdjury verdedigt zijn beslissing, bij Infrabel zijn ze tevreden met het signaal van de jury.

  Jurylid Luc Gheysen besliste om het rugnummer van de renners die het rode licht aan de overweg negeerden af te nemen. "Ik vind dit geen strenge beslissing. We zijn immers al jaren bezig over veiligheid, veiligheid, veiligheid."

  "Het reglement is heel duidelijk: als het licht op rood springt, moet er gestopt worden. Als dit niet gebeurt, moeten de renners uit koers genomen worden."

  Uit sommige beelden die circuleren, zou je ook kunnen opmaken dat een motorrijder ook door het rood is gereden. "Dat zullen we na de finish moeten analyseren. Maar het kan niet zo dat de renners hierdoor op het verkeerde been worden gezet. Je moet voor je eigen veiligheid instaan. Rood licht is rood licht."

  Naast de uitsluiting kunnen de renners nog een extra straf krijgen. "Er zal zeker nog een boete volgen en de UCI kan later nog een extra sanctie (een schorsing tot een maand) opleggen."

  Infrabel: "Die renners hebben met hun leven gespeeld"

  Thomas Baecke van spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel juicht de beslissing van de jury in de Scheldeprijs toe. "We zijn zeer tevreden met dit signaal. We sensibiliseren heel vaak over de veiligheid aan overwegen. Of je nu in een wielerwedstrijd rijdt of je bent een amateur op een driewieler: als het licht op rood gaat, de bel rinkelt en de slagbomen gesloten worden, moet je stoppen."

  "Die renners hebben met hun eigen leven gespeeld. Ik ben zeer blij dat er niemand gewond is geraakt of is gestorven. In 2017 zijn in België immers 51 ongevallen gebeurd aan een overweg, met 9 dodelijke slachtoffers. Dit kan allemaal perfect vermeden worden als de verkeersregels gerespecteerd worden."