• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "Gent is met stip de kandidaat voor plaats twee"

  "Penalty voor Club is ook beetje kampioenengeluk."

  Na de eerste speeldag in Play-off I twijfelt ook Peter Vandenbempt er niet meer aan: "Club Brugge wordt kampioen." De Sporzavoetbalcommentator zag ook een sterk Racing Genk en ziet dat Anderlecht nog zal moeten knokken voor Europees voetbal. "Gent is de kandidaat om de tweede plaats te veroveren."

  "Die penalty is ook een beetje kampioenengeluk"

  De penalty van Lior Refaelov maakt een wereld van verschil. Het ging moeizaam bij Club Brugge, en dat vooral door de opnieuw zeer goede tactische keuzes van Clement bij Genk. Het middenveld van Genk was sterk en de defensie stond heel goed. Club Brugge vond geen oplossingen en geen kansen.

  Veel spelers die in principe het verschil moeten maken, zoals Vormer, Vanaken en Limbombe, en de spitsen zaten niet goed in de wedstrijd. De anderen haalden ook niet hun beste niveau. Het was een gesloten wedstrijd, eentje voor 0-0 of 1-1, maar aan het einde kreeg Club toch nog een terechte penalty, met dank aan de VAR.

  Het signaal voor die penalty werd heel snel gegeven na de fase, dus de vraag is: hadden de mensen in het busje de herhalingen zo snel gezien of kwam het signaal toch van de zijlijn? Maar het was in elk geval een correcte beslissing en dat is het belangrijkste. Dat is ook een beetje kampioengeluk en dat had Anderlecht de dag voordien bijvoorbeeld niet. Daar was ook een duidelijke penaltyovertreding, maar greep de VAR niet in.

  "Voorspellingen zijn gevaarlijk, maar Club wordt kampioen"

  Voetballend was de prestatie van Club dus middelmatig en als je dan thuis met puntenverlies aan Play-off I zou beginnen, was het een ander verhaal. Dan moest Club zondag naar Gent, dat wel in de flow zit en dat tot op 4 punten zou kunnen komen. Maar al die scenario's moeten dus al in de prullenmand door die goal van Refaelov.

  Er was al niemand die vooraf geloofde dat Club Brugge een voorsprong van zes punten uit handen zou geven. Op basis van de kwaliteit en de stabiliteit die het heeft getoond en de fitte en ruime kern met veel wisselmogelijkheden. Club Brugge bleef zelfs met maar 3 overwinningen in 9 competitiematchen na Nieuwjaar goed voetballen. Dat is belangrijk.

  En niemand geloofde echt dat Anderlecht, ondanks die 9 op 9 voor de play-offs, een parcours zou afleggen met zeven of acht zeges in POI. Club werd vooraf al buiten bereik geacht en nu, met die drie punten extra, nog meer. Ik weet wel dat het gevaarlijk is om in Play-off I voorspellingen te doen, maar ik doe het toch: Club Brugge wordt kampioen.

  "Kums, Morioka en Dendoncker werden opgegeten door het middenveld van Gent"

  Voor de start van de play-offs sprak Anderlecht nog over de titel, maar dat was toch vooral peptalk vooraf. De prestatie tegen Gent was, om het eufemistisch uit te drukken, zeer bescheiden tot zwak. Er waren een paar momenten waarop Anderlecht de wedstrijd een andere richting had kunnen uitsturen, zoals die bal van Morioka op de paal of dat penaltygeval, maar Gent was gewoon de betere ploeg.

  Gent had meer kansen en was collectief en individueel beter. Het trio Dendoncker-Morioka-Kums werd opgegeten door het Gentse middenveld. Dat zijn toch de ervaren spelers die het verschil moeten maken bij Anderlecht, die de ploeg naar een hoger niveau zouden moeten tillen. Maar ze gaven niet thuis. De betere jongens waren jonge, onervaren spelers, zoals Saelemaekers en Gerkens. 

  Anderlecht creëert nauwelijks kansen en staat achteraan op lemen voeten. Enkel Sels heeft een veel hogere score voorkomen. Het was een prestatie zoals er al zoveel zijn geweest dit seizoen. In de strijd om plaats twee en misschien wel in de strijd om Europees voetbal moeten de individuele spelers dringend hun niveau opkrikken en moet trainer Vanhaezebrouck oplossingen zoeken.

  "Gent heeft dit weekend de beste prestatie geleverd"

  Yves Vanderhaeghe zou in september of oktober eigenlijk de assistent van Vanhaezebrouck bij paars-wit worden, maar ik denk dat hij zich de keuze voor Gent nog niet beklaagd heeft. Als je zondag die twee banken naast elkaar zag, dat is zoveel meer bij Gent. De middelen die Vanhaezebrouck gekregen heeft in Anderlecht zijn zeer bescheiden.

  Gent heeft dit weekend de beste prestatie geleverd in Play-off I. Defensief was het heel sterk. De verdedigers staan er als een huis, een gigantisch verschil met Anderlecht, en zijn voetballend zeer goed. Gent heeft een middenveld met grinta, loopvermogen, duelkracht en voetballend vermogen en een goeie spits. Er zijn veel jongens met een individuele actie en er zitten dus nog veel wisselmogelijkheden op de bank.

  Gent zit in de flow, heeft vertrouwen en die zege tegen Anderlecht was nog eens een enorme boost. Gent is met stip de kandidaat voor plaats twee.

  Peter Vandenbempt