• home
 • video
 • pas verschenen

  Gezien in De Kleedkamer: het "hoerenkot" van Boonen en hondentrimmer Scheirlinckx

  In De Kleedkamer werd er deze week teruggeblikt op de Ronde van Vlaanderen van 2011. Winnaar Nick Nuyens, Tom Boonen, Bjorn Leukemans en Staf Scheirlinckx haalden herinneringen op, maar vertelden ook honderduit over andere onderwerpen.

  De bijzondere hobby's van Scheirlinckx: "Veldwachter en hondentrimmer"

  "Straffe" Staf Scheirlinckx is na zijn wielercarrière leerkracht geworden. "Ik wou met de jeugd bezig zijn. Mijn ouders stonden ook in het onderwijs."

  Ook naast zijn job is Scheirlinckx met heel wat zaken bezig, zoals de jacht. "Het jachtexamen is in april, maar dan waren het altijd de klassiekers. Na mijn carrière heb ik meteen meegedaan. En dan heb ik meteen voortgedaan voor bijzondere veldwachter. Ik mag pv's uitschrijven."

  "Een "ambetanterik". Mensen kloten dus", lacht Leukemans. "Als je bijvoorbeeld aan het kakken bent in het bos...", voegt Boonen toe. 

  Scheirlinckx heeft nog een bijzondere hobby: "Ik ben hondentrimmer."

  Boonen grapt: "Ze hebben me zelfs gevraagd voor een hoerenkot"

  Tom Boonen kreeg na zijn carrière heel wat aanbiedingen. Hoe heeft hij een keuze gemaakt? "Dat viel wel mee. De belachelijke voorstellen, daar reageer je zelfs niet op. En dan blijven er zes of zeven dingen over."

  Wat was het belachelijkste voorstel? "Een hoerenkot", antwoordt hij zonder verpinken. 

  Boonen over miskraam: "Emoties horen niet thuis in de koers"

  Boonen had het ook over een donkere periode in zijn leven en zijn carrière. In 2014 liet hij Milaan-Sanremo aan zich voorbijgaan nadat zijn vriendin een miskraam kreeg. "Woensdag stond ik toen wel al aan de start van Waregem en daar heb ik achteraf wel spijt van gehad. Dat was te vroeg."

  "Je bent er niet bij met je hoofd, maar het leven gaat voort. Op het einde van het voorjaar word je er toch op afgerekend. Dan spreekt niemand meer over die miskraam. 3,5 weken na die miskraam was er Parijs-Roubaix, maar dat is niets als je in een rouwproces zit."

  "Emoties horen niet thuis in de koers. Plots moet je weer vechten voor elke meter en elke bocht. Dan begin je te denken: Wat zit ik hier eigenlijk te doen?"

  Hincapie: "Armstrong is nog steeds een goeie vriend"

  De Kleedkamer zocht ook George Hincapie op in de Verenigde Staten. Hij had het over zijn dopingverleden en over Lance Armstrong. "Ik heb altijd heel open gesproken over het wielrennen van toen. Ik heb het nooit staalhard ontkend. Ik zei: "Het spijt me, ik maakte er ook deel van uit"."

  "Maar ook daarna ben ik blijven rijden, en met succes. Ik vond dat ik daardoor bijdroeg aan de verandering in het wielrennen. Daar ben ik trots op."

  "Lance Armstrong is nog steeds een goeie vriend. Hij krijgt onterecht de schuld van heel wat zaken die misgingen in het wielrennen. Hij was niet de enige die het deed en hij is er ook niet mee begonnen. Hij is nooit boos geweest dat ik getuigd heb. Ik heb hem ook nooit de schuld gegeven en wou hem geen schade berokkenen."

  Leukemans: "Ik heb soms een goeie ploegleider gemist"

  Nick Nuyens won in 2011 de Ronde van Vlaanderen en onderschat het belang van zijn ploegleider, Bjarne Riis, niet. "Hij is een belangrijke persoon geweest in mijn carrière."

  Kan een ploegleider het verschil maken in de finale van een klassieker? "Zeker en vast", zegt Leukemans. Heeft hij dat te weinig gehad? "Ja."

  "Op mij kon je rekenen om in de juiste ontsnapping te zitten, maar dan...Ik heb soms een goeie ploegleider gemist." Scheirlinckx treedt Leukemans bij. "Ik heb een aantal ploegleiders gehad met te weinig betrokkenheid. Zelfs gewoon wat informatie geven betreft. Ik had dat nodig."

  "In die rit in de Tour waar ik eens mee was in de ontsnapping zei Bernard Quilfen: "Goed bezig". Daar heb je niets aan op 10 kilometer van de meet. Er zijn veel ploegleiders die geen risico durven te nemen.

  Nog geen verzoening tussen Leukemans en Nuyens

  Nick Nuyens en Björn Leukemans, ooit boezemvrienden, hadden voor de opnames van De Kleedkamer al jaren niet meer met elkaar gesproken. "Als je samen traint, vrienden bent, samen in de finale van een BK komt en een afspraak maakt, dan is dat onder ons."

  Leukemans verwijst naar het BK van 2010 in Leuven. "Nick kwam naar mij en zei: dat bedrag en de winnaar betaalt. Nog geen 5 minuten later zag ik hem dezelfde afspraak maken met iemand anders. Dat was de druppel."

  Komt er na het programma een verzoening? "Wat is Nick waard als vriend? Ik kan hem niet vertrouwen."