• home
 • video
 • pas verschenen

  De Ronde 2018 anders bekeken: "Vanavond patatten met ambras"

  Niki Terpstra belijdt de liefde voor de koers.

  De Ronde van Vlaanderen 2018 is een grand cru geworden in opvallende beelden. Van een privé-auto die tussen de renners laveert over "Cipo is back!" tot "Gaan met die banaan!". Bekijk in dit artikel een aantal opmerkelijke videofragmenten uit (en na) de wedstrijd.

  "Cipo is back!"

  Niemand had het gedacht, maar daar verscheen plots Mario Cipollini in beeld tijdens Vlaanderens Mooiste. Michel Wuyts kon de grap over Italiës Mooiste wel smaken: "Cipo is back! Het was te denken, met een elektrisch motortje. Met zo'n pak is Cipo trouwens eens echt verschenen aan de start van de proloog in de Giro. Iedereen lag er plat van."

  "Hoe is dit in godsnaam mogelijk?"

  Op 204 kilometer voor de finish baande zich plots een auto een weg tussen de renners. "Wat doet die auto daar in godsnaam? Hoe is dit in godsnaam mogelijk? Zo kun je een brok ellende veroorzaken", zegt Michel Wuyts.

  José De Cauwer: "Dit kan iemand zijn die uit een garage komt en wegrijdt. Misschien is die lang op vakantie geweest. Deze man weet niet wat hem overkomt."

  Bloed aan de benen

  Net voor de finale losbarst, sukkelt Mitchell Docker de kant in. De Australische ploegmaat van Sep Vanmarcke belandt net voor een bocht met zijn blote onderbenen in de prikkeldraad. Het was een akelig en tegelijkertijd bekend beeld. "Dit doet me denken aan Johnny Hoogerland in de Tour de France", zegt Michel Wuyts.

  "José, je hebt je oude koerstaal afgezworen"

  De Kwaremont: je kunt het uitspraken op zijn Vlaams of op zijn Frans. José De Cauwer gaf in het verleden de voorkeur aan de Franse uitspraak, maar had zondag zijn leven gebeterd. Michel Wuyts: "Je hebt je oude koerstaal afgezworen. Vroeger zei je het altijd op zijn Frans."

  De Cauwer: "Ik weet het. Elke keer kwam er een glimlach op je gezicht. Ik dacht: het is Pasen. Ik zal Michel eens verrassen. Dat is eens iets anders, hé. Ik heb vannacht een hele nacht geoefend op de Vlaamse uitspraak."

  "Dat is vanavond patatten met ambras"

  De Ronde van Vlaanderen was van start tot finish te bekijken op Sporza. Uit het deskundige commentaar van Michel Wuyts en José De Cauwer distilleerden we de sappigste quotes. "Van patatten met ambras" over "Geen scheet is hen vreemd" tot "Het is Pasen, maar het is ook 1 april, hé".

  "Niki, gaan met die banaan!"

  Philippe Gilbert genoot met volle teugen van zijn 3e plaats en de overwinning van zijn ploegmakker Niki Terpstra. "Een paar kilometer voor de streep heb ik nog naar Niki geroepen: "Gaan met die banaan!" Ik weet niet of hij er op dat moment van volle inspanning nog mee kon lachen (lacht)." 

  "Het was de liefde. De liefde voor de koers"

  Niki Terpstra denkt op voorhand na over zijn winnaarsinterviews. Na de Ronde floept de Nederlander er een aangepaste liedjestekst van Raymond van het Groenewoud uit. "Ik bouwde op. Ik bouwde op. Ik bouwde op. Het bloed stond naar mijn kop. Het was de liefde. De liefde voor de koers", "zingt" Terpstra voor de microfoon van Renaat Schotte.

  Niet aan zijn proefstuk toe

  Het was dus niet de eerste keer dat Terpstra zo'n interview uit zijn mouwen schudde. In het onderstaande filmpje ziet u een compilatie met zijn beste spreuken.

  Frietje steken

  Taylor Phinney vindt dat hij na de wedstrijd wel een frietje verdiend heeft. De flamboyante Amerikaan stilt zijn hongertje met het beste wat Vlaanderen naast de koers te bieden heeft.