• home
 • video
 • pas verschenen

  "Terpstra is slimmer dan de rest, andere ploegen stilaan gefrustreerd"

  Michel en José.

  0 / 0
  Michel Wuyts en José De Cauwer reden gisteren hun eigen Ronde van Vlaanderen door 6 uur lang commentaar te geven. Ze behandelen in hun analyse de troeven van Terpstra, de sterkte van Quick-Step, revelatie Wout van Aert en het jonge Deense geweld.

  Wuyts: "Terpstra heeft grootste zin voor risico's"

  Michel Wuyts: "Terpstra kwam gisteren alleen binnen na een schitterend vertoon. Opnieuw stellen we vast dat Niki Terpstra lid is van de sterkste ploeg."

  "Van de 4 kopmannen bij Quick-Step is Terpstra wellicht de meest intelligente, de man die de grootste zin heeft om risico’s te nemen. Het is dus geen toeval dat Terpstra de Ronde van Vlaanderen wint."

  "Terpstra is bijna 34 en is vooral mentaal tot volle rijpheid gekomen. Net als in de E3 Harelbeke heeft Terpstra in de Ronde voor de aanval gekozen en nog meer dan in de E3 deed hij dat op het juiste moment."

  De Cauwer: "Heeft ook met tijdrijderscapaciteiten te maken"

  José De Cauwer: "Terpstra heeft op het juiste moment Nibali achtergelaten en is dan vol doorgegaan. Hij heeft de juiste beslissing genomen om naar Nibali te rijden en over de Italiaan te gaan."

  "Terpstra is blijven doorgaan en dat is aan heel weinigen gegeven. Hij wist perfect waar en wanneer hij krachten moest doseren in de finale, hij reed zichzelf niet voorbij."

  "Dat heeft met zijn leeftijd en ervaring te maken, maar ook met zijn tijdrijderscapaciteiten. Terpstra schudde na 260 kilometer nog een tijdrit uit zijn benen, iets wat maar weinig renners kunnen."

  Michel Wuyts: "Terpstra heeft heel veel aangeboren klasse en hij is ook heel intelligent. Ik denk dat hij slimmer is dan de rest."

  De Cauwer: "Terpstra is bezig met charme-offensief in Vlaanderen"

  De Cauwer: "Ik ben nogal kritisch geweest voor Terpstra de voorbije jaren door bepaalde dingen die hij gedaan heeft. Hij zegt: “Als ik de klok zou kunnen terugdraaien, dan zou ik die dingen nooit opnieuw gedaan hebben.”"

  "Maar nu is Terpstra bezig met een charme-offensief in Vlaanderen. Hij verdient respect voor zijn prestaties. We moeten met zijn allen die paar rariteiten die hij gedaan heeft, vergeten."

  Wuyts: "Terpstra heeft niet het lijf, maar wel de kop van de flandrien. En dat zie je aan de keuzes die hij maakt. Hij wil hier bij ons winnen. Terpstra heeft nu al 2 keer Dwars door Vlaanderen gewonnen en de E3 Harelbeke, Parijs-Roubaix en de Ronde van Vlaanderen."

  De Cauwer: "En ik denk dat hij nog zal winnen. Terpstra heeft de smaak te pakken en zit in een sterke ploeg, waar hij met al zijn intelligentie nog gebruik zal van maken."

  "Maar de weg die Terpstra heeft afgelegd, is heel straf. 12 jaar geleden kwam hij binnen in de Ronde van België als pistier bij Team Ubbink, waar hij won in Hoei. Als sommige profs op hun 25e twijfelen, dan moeten ze kijken naar Terpstra. Hoelang heeft hij niet moeten wachten om tot maturiteit te komen, maar hij doet het nu wel."

  De Cauwer: "Frustratie groeit bij andere teams"

  Wuyts: "Profiteert Terpstra van het werk van zijn ploegmaten? Uiteraard, ja. The Wolfpack heeft het perfect gespeeld, ook in het afstoppen."

  "Maar we mogen ook niet de ploegmaten vergeten die van bij het begin de wedstrijd al mee hard maken, waardoor Terpstra uiteindelijk voor afscheiding kan zorgen in de finale."

  De Cauwer: "Bij de andere ploegen en kopmannen begint de frustratie alsmaar groter te worden. Als ze nog iets zouden willen ondernemen en ze kijken om, dan kijken ze recht in de ogen van een van die Quick-Step-wolven."
   

  De Cauwer: "Quick-Step heeft verdwijnen van Boonen perfect opgevangen"

  Wuyts: "Heeft Lefevere met die viertand (Terpstra-Gilbert-Lampaert-Stybar) het best ingespeeld op het reduceren van 8 naar 7 renners per ploeg?"

  De Cauwer: "Er zijn ploegen die dat ook geprobeerd hebben, maar foute keuzes gemaakt hebben bij het aantrekken van renners. Ik denk maar aan BMC, dat Gerrans binnenhaalde. Voor mij is Gerrans niet de man die in een Wolfpack zou passen."

  "Quick-Step heeft het verdwijnen van absolute kopman Boonen perfect uitgespreid in de breedte. En er is geen enkele ploeg die daar voorlopig een antwoord op heeft."

  De Cauwer: "Stybar denkt wanneer het eens aan hem is"

  Wuyts: "Gilbert eindigde 3e in de Ronde. Is hij nu de vooropgestelde man voor Parijs-Roubaix?"

  De Cauwer: "In Roubaix speelt pech ook mee. En ik denk dat Quick-Step niet zal spelen op die ene man. Dat zou atypisch zijn voor hen. Ik denk dat Stybar stilaan ook zal denken: Wanneer is het nu eens aan mij?"

  Wuyts: "Maar Stybar oogt zo log. In de E3 paste hij op de Paterberg en dat werd in de Ronde bevestigd. Stybar reed weg, maar hij hield het niet alleen vol."

  "Hetzelfde geldt voor Van Avermaet, de flits ontbrak de voorbije weken. Die flits had hij vorig jaar wel, waardoor hij zoveel won."

  De Cauwer: "Die flits heeft blijkbaar niemand. Ook Terpstra kan niet echt wegrijden op een beklimming, maar kiest dan wel een ander en juist moment uit."

  "Van Aert heeft andere ploeg nodig om de Ronde te winnen"

  Wuyts: "Er is een nivellering in de breedte door de aanvoer van jonge Belgen."

  José: "Van Benoot wisten we dat hij dat kon. Van Aert komt helemaal uit het niets. Vanmarcke en Stuyven hoeven ook nog niet te twijfelen, ze zijn nog altijd geen 34 zoals Terpstra."

  Wuyts: "Veel mensen vragen zich af of Van Aert volgend jaar terugkomt om doodgewoon de Ronde van Vlaanderen te winnen? Toch nog heel even afwachten. We gaan ervan uit dat hij progressie zal boeken, maar zo zijn er nog."

  De Cauwer: "Heeft Van Aert de capaciteiten om de Ronde van Vlaanderen te winnen? Ja. Heeft hij daarvoor een andere ploeg nodig om te winnen? Ja. Zal dat moeilijk zijn? Neen."

  "Nu dat er niemand boven uitsteekt, blijkt meer en meer dat een ploeg belangrijk is. Een ploeg die kan afstoppen als er een renner weggereden is. Dat hebben ze bij Lefevere heel goed opgevangen."

  Wuyts: "Er zijn nog meer Denen op komst"

  Wuyts: "De 22-jarige Mads Pedersen eindigde gisteren 2e. Denemarken plukt vruchten van inspanningen van 6 à 7 jaar. Rolf Sørensen is ermee begonnen om talenten te ontdekken en ze mee helpen op te leiden."

  "Bjarne Riis is ermee doorgegaan. We hebben op WK’s en EK’s nog veel goede Denen gezien, er is meer op komst dan enkel Mads Pedersen."

  De Cauwer: "En dan zijn er ook nog de Noren. De mondialisering van het wielrennen is nu echt wel een feit. Als je kijkt naar de uitslagen van grote wedstrijden, zie je daar meer en meer nationaliteiten staan."

  Bekijk de volledige analyse