• home
 • video
 • pas verschenen

  Wat als Play-off I verloopt zoals de reguliere competitie?

  De hoogmis in de JPL-competitie kan van start gaan.

  Vandaag gaat Play-off I van start. Wij vergeleken de wedstrijden van de reguliere competitie tussen de 6 deelnemers: Club Brugge, Anderlecht, Charleroi, Gent, Genk en Standard. Wat zou het eindresultaat zijn als die onderlinge statistieken zich identiek zouden herhalen? En wat leren de cijfers ons nog?

  Club en Charleroi zijn de beste van de klas

  Kijken we naar de behaalde punten, dan presteerden Club Brugge en Charleroi tijdens de reguliere competitie het best in de onderlinge duels tegen de andere PO I-teams. Ze behaalden allebei 16 op 30, met een beter doelsaldo voor Club. AA Gent volgt in het spoor van de twee. RC Genk presteerde het minst in de toppers, al pakte het wel 4 op 6 tegen leider Club Brugge.

  Stand na onderlinge duels (.../30)
  1.Club Brugge16 punten
  2.Charleroi16
  3.Gent15
  4.Anderlecht12
  5.Standard11
  6.Genk9

  Charleroi is beste uitploeg

  Als we de thuis- en uitduels onder de loep nemen, valt op dat Charleroi het buitenshuis goed doet met 8 op 15. De ploeg van trainer Felice Mazzu pakte bovendien ook een knappe 6 op 6 tegen Anderlecht.

  Club Brugge en AA Gent zijn dan weer ijzersterk in eigen huis (11 op 15). Opvallend is ook dat RC Genk op verplaatsing meer punten sprokkelde dan in de eigen Luminus Arena.

  uitslagen onderlinge duels reguliere competitie
   AnderlechtClub BruggeCharleroiGenkGentStandard
  AnderlechtX0-01-30-11-01-0
  Club Brugge5-0X3-32-22-14-0
  Charleroi2-01-2X1-12-11-1
  Genk0-12-00-1X1-20-2
  Gent0-02-01-01-1X1-0
  Standard3-31-10-02-10-0X
  Onderlinge duels: uit vs. thuis
  UIT (.../15)THUIS (.../15)
  Charleroi8Club Brugge11
  Genk6Gent11
  Club Brugge5Charleroi8
  Anderlecht5Anderlecht7
  Gent4Standard7
  Standard4Genk3

  Anderlecht pas 4e?

  In Anderlecht, nu 2e op 6 punten van Club, dromen ze stiekem nog wel van de titel, maar als we de onderlinge resultaten van de top 6 optellen bij het huidige klassement (verkregen door de puntendeling na de reguliere competitie) ziet het er toch niet te best uit voor paars-wit.

  Anderlecht strandt dan achter Club en Charleroi op gelijke hoogte met AA Gent, maar het kreeg een half puntje meer bij de puntendeling. RSCA zou het dus als nummer 4 moeten opnemen tegen de winnaar van Play-off II voor een Europees ticket.

  Club Brugge wordt op deze manier afgetekend kampioen, met liefst 8 punten voorsprong op Charleroi en 10 op Gent. Standard wipt nog over Genk naar de 5e plaats.

  Eindstand PO I: huidige stand + onderlinge duels
  1.Club Brugge50 punten34+16
  2.Charleroi4226+16
  3.Gent4025+15
  4.Anderlecht4028+12 
  5.Standard3322+11
  6.RC Genk3122+9

  Kalinic en Sels: 50 procent clean sheets

  Ondanks de matige resultaten van Anderlecht tegen PO I-teams, slaagde doelman Selz er wel 5 keer in zijn net schoon te houden tegen de top 6. Dat is straf als je weet dat de doelman in de volledige competitie maar 8 clean sheets achter zijn naam heeft staan.

  Ook Gent, met Kalinic (en Thoelen, 2-0 tegen Club Brugge) in doel, kreeg in de helft van de top 6-wedstrijden geen enkele tegengoal binnen.

  Ook interessant: bij Club Brugge zorgden Horvath en Butelle (2x) voor een clean sheet, maar beide keepers zijn ondertussen naar de bank of uitgang verwezen.

  clean sheets (.../10)
  Gent5
  Anderlecht5
  Charleroi3
  Club Brugge3
  Standard3
  RC Genk2

  Doelsaldo Anderlecht baart zorgen

  Het zal niet verbazen dat Club Brugge in de onderlinge duels met het beste doelsaldo (+7) mag pronken. Ook Charleroi (+4) en Gent (+2) kunnen een positieve balans voorleggen. Anderlecht moet zich zorgen maken. Het scoorde moeizaam in de toppers en slikte makkelijk doelpunten. Met een doelsaldo van -7 presteert paars-wit het slechtst van alle PO I-teams.

  doelpuntensaldo
   GOALSTEGENGOALSSALDO
  Club Brugge1912+7
  Charleroi1410+4
  AA Gent97+2
  RC Genk912-3
  Standard812-4
  Anderlecht714-7

  Goalgetters op het middenveld

  Opmerkelijk: de topschutters in de onderlinge confrontaties blijken middenvelders te zijn. Vanaken en Hanni scoorden allebei 6 keer. Hanni is intussen wel vertrokken bij Anderlecht. Bij Charleroi is het aanvalsduo Rezaei-Benavente samen goed voor 9 treffers tegen PO I-ploegen.

  Topschutters in onderlinge duels
  6 goalsVanaken (Club Brugge), Hanni (Anderlecht)
  5 goalsRezaei (Charleroi)
  4 goalsBenavente (Charleroi)
  3 goalsWesley (Club Brugge), Karelis (Genk)
  2 goalsDiaby, Limbombe, Mechele, Dennis (Club Brugge), Onyekuru (Anderlecht), Sa, Marin, Luyindama (Standard), Kubo, Jaremtsjoek, Kalu (Gent), Malinovski (Genk)

  Bekerboost voor Standard?

  Standard kon zich maar op de valreep plaatsen voor Play-off I, maar heeft wel vertrouwen getankt door de beker te winnen. Bovendien klopten de Luikenaars in het bekertoernooi zowel Club Brugge, Anderlecht als RC Genk.

  En ook een vormcurve laat zich uiteraard niet vatten in de statistieken. Zo was Lukasz Teodorczyk in de toppers afwezig, maar hij prikte in zijn laatste 3 wedstrijden wel 6 treffers tegen de touwen. Charleroi deed het dan weer uitstekend tegen de top 6, maar kwam in zijn laatste 9 wedstrijden maar 1 keer als winnaar uit de bus.