• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "Schaduw van Preud'homme hangt boven Sclessin"

  0 / 0
  Standard kan vanavond ontspannen aan Play-off I beginnen dankzij de winst in de beker. Peter Vandenbempt vertelt wat we in de play-offs nog mogen verwachten van de Rouches.

  Hoe gaat Standard om met bekertriomf?

  Het wordt afwachten hoe Standard zal omgaan met de uitslag van de bekerfinale. Standard komt relaxed aan de aftrap van Play-off I, maar dat is een mes dat langs twee kanten snijdt. Het kan betekenen dat ze bevrijd gaan voetballen en absoluut topniveau halen. Maar het kan net zo goed dat ze bevrijd van alle druk wat minder gaan presteren.

  Als Standard wat nonchalant is en niet 100% bij de les is, dan kan het door om het even welke ploeg in moeilijkheden gebracht worden. Ze hebben wel het voordeel dat ze in de eerste 4 wedstrijden 3 keer thuis spelen: tegen Charleroi, Gent en Anderlecht.

  Dat is natuurlijk ideaal om gelanceerd te geraken. De achterstand op Club Brugge is te groot, die halen ze niet in. Maar Anderlecht is natuurlijk wel in gevaar als Standard een vliegende start kan maken.

  De schaduw van Preud'homme

  Ook een heel belangrijke factor: hoe gaat de club om met de situatie die ontstaan is rond de trainer? De schaduw van Michel Preud’homme hangt boven Sclessin. Ik hoor in de wandelgangen zeggen dat de kans heel groot is dat hij naar Standard zal gaan. Dat zullen we dan nog moeten zien.

  Hoe gaan de trainer en de spelers daarmee om? We hebben tijdens en vooral na de bekerfinale gezien dat Sa Pinto toch op handen gedragen wordt door die spelersgroep. Dat was geen theater, dat was niet fake.

  Wat vinden de spelers en de trainer?

  Sa Pinto heeft zijn spelersgroep wedstrijdmentaliteit, collectiviteit en enthousiasme bijgebracht. Vanuit het oogpunt van de spelers is dat een heel goed huwelijk. Wat vinden zij daar eigenlijk van dat hun trainer daags na de bekerfinale een beetje in de wind gezet wordt? Hoe gaat Sa Pinto om met de wetenschap dat zijn voorzitter al sinds januari een andere trainer wil? Dat is toch onaangenaam om te werken.

  Samen met de eerste wedstrijden zal dat toch de sfeer bepalen waarin Standard kan werken. Sa Pinto en die spelers hebben heel het seizoen een soort cocon gecreëerd van “wij tegen de rest van de wereld, want iedereen is tegen ons”.

  Bij die iedereen kunnen ze nu de voorzitter eventueel bijzetten en zeggen: “wij zullen laten zien wat wij hier kunnen presteren”. De spelersgroep en de trainer kunnen zo samen bewijzen dat het verkeerd is om deze trainer af te serveren. Het is op zijn minst duidelijk dat het een vervelende situatie is.