• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Avermaet wil teammaats in finale: "Hopelijk is iedereen wakker geschud"

  Voor Van Avermaet is de Ronde dé koers die hij wil winnen in 2018.

  0 / 0

  Voor Van Avermaet is de Ronde dé koers die hij wil winnen in 2018.

  Greg Van Avermaet wil zondag 1 plaatsje beter doen dan vorig jaar in de Ronde: "Als ik geklopt word, is het op mijn waarde", zegt de kopman van BMC, die wel meer teammaats in de finale wil zien. Jürgen Roelandts voelt zich aangesproken. "De voorbije 2 koersen was ik iets minder."

  Na zijn successen vorig jaar in de Omloop, de E3, Gent-Wevelgem en Parijs-Roubaix is de Ronde van Vlaanderen dé koers die Van Avermaet dit jaar aan zijn palmares wil toevoegen. "Dit is het moment om in conditie te zijn en ik ben heel blij met de conditie en het gevoel dat ik heb. Ik ga alles geven en zie wel hoever ik kom", vertelde Van Avermaet aan Sporza op de persconferentie van zijn team.

  "Mijn conditie is dezelfde als vorig jaar. Van alle voorjaarsklassiekers ligt de Ronde mij het best, maar ik won nog nooit. Dit jaar mis ik wat geluk om te winnen. Op de Strade Bianche na, waar de ijzige koude speelde, kleurde ik steeds de finale. Enkel afwerken ontbreekt."

  "Er steken veel Belgen in een goeie conditie"

  Tegen het aanvallende blok van Quick-Step Floors lijken vooral 3 mannen te koersen dit voorjaar: Van Avermaet, Benoot en Vanmarcke. Sleept de rest wat vaker?

  "Ik en Benoot hebben veel gegeven zonder weinig resultaat in de laatste koersen. We hebben de koersen vroeg geopend, maar werden teruggepakt en liepen meestal op een counter."

  "Ik voel me heel goed. Ik denk dat er veel Belgen in een goeie conditie steken. Iedereen is op niveau. Dat maakt de koers interessant en spannender. Ik denk dat iedereen veel van zondag verwacht en dat er een paar mannen teleurgesteld gaan zijn aan de finish.”

  "Hopelijk is iedereen een beetje wakker geschud"

  Hoe voelt het om alleen op te boksen tegen de dominantie van Quick-Step? "Dat is soms frustrerend, maar het is de koers. Dat is altijd de tactiek van Quick-Step geweest. De vorige jaren is dat een beetje tegengevallen, ik vond ze niet echt op het hoogste niveau. Dan krijg je een beetje het probleem van achter de koers te rijden."

  "Nu zijn ze altijd mee met 3 à 4 man en dan kunnen ze beginnen te spelen. Tot nu toe is dat heel goed uitgedraaid. Maar ik maak me sterk dat de Ronde een andere koers is, nog net iets lastiger, en dat ze net iets minder mannetjes in de finale zullen hebben.”

  Teammaats in de finale is wat Van Avermaet mist, zeker in Gent-Wevelgem en in Dwars door Vlaanderen. "Dat is niet plezant. Ik denk dat we vrijdag in de E3 de verkeerde beslissing namen door niet vol voor mij te rijden. Ik heb al bewezen dat ik na een zware koers een sprint van een grote groep kan winnen."

  "Zondag en woensdag was het gewoon te weinig. Als ik mee ben met een groep van 30 à 35 man, mag er wel verondersteld worden dat we met 2 mannen mee zijn."

  "Ik denk dat iedereen zijn best doet. Dat maakt het ook nog eens duidelijk dat het niet vanzelfsprekend is van op dat niveau te fietsen en altijd mee te zijn. Ik hoop dat iedereen een beetje wakker geschud is, zijn taak begrijpt en zondag zoveel mogelijk mannen in de finale kunnen geraken.” 

  "Ik houd niet van excuses, maar zal winnaar proficiat wensen"

  Alle randvoorwaarden zijn vervuld. Van Avermaet heeft geen excuses om in te roepen als het zondag misloopt. Als hij geklopt wordt, dan is het op zijn waarde? "Ja. Ik hou niet van excuses. Zelfs als ik er een zou hebben, zou ik het niet inroepen."

  "Het is man tegen man. Ik wil er staan en heb er alles aan gedaan om goed te zijn. Als ik zondag geklopt word door iemand die sterker is, ga ik dat ook toegeven en wens ik hem proficiat."

  "Het is typisch aan de Ronde dat elke meter iets kan gebeuren dat bepalend is, zoals het feit dat Gilbert vorig jaar al op de Muur ging. Je moet jezelf focussen van Antwerpen tot Oudenaarde. Natuurlijk zou ik graag alleen aankomen, maar ik ben ook snel in een spurt met een beperkt groepje. Het zelfvertrouwen is er alvast."

  Roelandts: "Ik was de laatste 2 koersen iets minder"

  BMC heeft Jürgen Roelandts naar het team gehaald om Van Avermaet bij te staan in de Vlaamse koersen. "De ploeg heeft al overal meegestreden, maar die zege blijft uit. De grand cru die Greg vorig jaar neerzette, komt zelden voor. Ik denk dat we alle pijlen op zondag moeten richten. Met die koers is de ploeg al veel bezig geweest", vertelt de nieuwkomer.

  "Zelf was ik in San Remo en de E3 heel goed. Ik deed in de finale mee voor de overwinning. Maar de laatste 2 koersen was ik iets minder. Als je in de klassiekers een paar procenten minder bent, dan doe je niet mee in de finale. Ik hoop dat het zondag iets beter gaat."

  "Fouten van E3 zullen zondag niet meer gemaakt worden"

  In de finale van de E3 demarreerden Roelandts en Küng in plaats van te werken voor Van Avermaet. "Ik denk dat dat vooral een misverstand was. Ik was met Greg gaan praten, maar in het heetst van de strijd werd niet meteen een beslissing genomen. Ofwel hadden ik en Stefan het gat voor Greg moeten toerijden, ofwel Greg en Stefan voor mij. Dat is spijtig, maar achteraf uitgeklaard."

  Die beslissing moest vallen tussen Van Avermaet en Roelandts: "Ondertussen weten we wat te doen in deze situatie. Die kleine fouten zullen zondag niet meer gemaakt worden." Roelandts zal zich dan helemaal wegcijferen.

  Begrijpt hij de frustratie van Van Avermaet over zijn eenzaamheid in de finale? "Ja, zeker in de laatste 2 wedstrijden. Dat is volgens mij wel geen kwestie van niet kunnen: als je in de E3 nog met 3 man bij een groep van 12 zit, dan is de conditie zeker goed."