• home
 • video
 • pas verschenen

  Spelers die op het veld om videoref vragen krijgen voortaan gele kaart

  De videoref werkt autonoom, niet op verzoek van een speler.

  0 / 0

  De videoref werkt autonoom, niet op verzoek van een speler.

  De KBVB heeft gisteren in Tubeke de richtlijnen voor de scheidsrechters in POI en POII toegelicht. "Onze refs hebben vooral de opdracht gekregen om op bepaalde zaken strenger toe te kijken", zegt scheidsrechterbaas Johan Verbist.

  "We hopen dat iedereen zo op dezelfde lijn zit"

  Het Referee Department van de Belgische voetbalbond (KBVB) had alle clubs uitgenodigd voor een info-sessie. Zo waren onder meer AA Gent-trainer Yves Vanderhaeghe, Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck en Club Brugge-coach Ivan Leko aanwezig.

  "Het is belangrijk dat we de clubs hierbij betrekken", zegt Johan Verbist. "We vinden het waardevol om de teams op de hoogte te brengen van de instructies die wij voor de start van de play-offs aan onze refs gegeven hebben."

  "We hopen dat iedereen zo op dezelfde lijn zit. Zeker in POI, waar de belangen zeer groot zijn, is het nuttig dat spelers en trainers het waarom achter beslissingen van onze scheidsen kennen."

  "Het is niet dat bepaalde regels veranderd zijn", stipuleert de scheidsrechtersbaas. "Onze refs hebben vooral de opdracht gekregen om op bepaalde zaken strenger toe te kijken."

  "Zo zullen spelers die op het veld om een review van de video assistant referee (VAR) vragen een gele kaart krijgen. Dat is immers een overbodige vraag. De spelers moeten de arbiter daar niet mee lastigvallen, omdat de VAR elke fase sowieso al bekijkt."

  "We leiden 8 nieuwe VAR-teams op"

  De VAR maakte dit seizoen zijn intrede op de Belgische velden, maar het systeem kende nog wat groeipijnen. Verbist toont zich echter tevreden, en belooft versterking voor volgende jaargang.

  "We zijn momenteel 8 nieuwe VAR-teams aan het opleiden. Dan komen we voor volgend seizoen uit op in totaal 12 teams. Daardoor zal elke wedstrijd van de Jupiler Pro League een videoref krijgen."

  "We zullen de 8 teams dit jaar al inzetten tijdens bepaalde wedstrijden van POII, waar ze zullen kunnen ingrijpen. We hebben ervoor gekozen om hen pas te gebruiken op de vierde of vijfde speeldag en bij matchen die van geen belang meer zijn voor het klassement. Zo hopen we dat ze rustig en zonder al te veel druk de kneepjes van het vak kunnen leren."

  Gesprek met Johan Verbist: