• home
 • video
 • pas verschenen

  Benteke: lopen en nog eens lopen, 2 goals in 2.065 minuten

  Is Christian Benteke nog wel spits nummer 3 in België?

  Het moet even slikken geweest zijn voor Christian Benteke. Voor het eerst in jaren was hij niet geselecteerd voor de nationale ploeg. Benteke haakte niet af door een blessure, hij werd bewust thuisgelaten. Staat de WK-selectie op de helling voor de aanvaller van Crystal Palace? Stef Wijnants merkt dat Benteke dit seizoen een ander soort spits is geworden.

  Door de goede prestaties van Romelu Lukaku en Michy Batshuayi is de afwezigheid van Christian Benteke bij de Rode Duivels van de week onopgemerkt voorbijgegaan.

  Lukaku scoorde twee keer en dikt zijn record nog maar eens aan, Batshuayi herleeft bij Dortmund en ligt in de bovenste schuif bij bondscoach Martinez. De eerste twee diepe spitsen voor Rusland zijn dus zonder pech bekend.

  Is Benteke nog wel spits nummer 3?

  Toen Benteke twee weken geleden niet in de 28-koppige selectie voor de match tegen Saudi-Arabië zat, kwam Martinez niet veel verder dan een cliché-antwoord: "We kennen Benteke door en door. Ditmaal wil ik eens andere spelers aan het werk zien. Christian kan er de volgende keer uiteraard gewoon weer bij zijn. We blijven hem in de gaten houden."

  Wat de bondscoach de voorbije week van die andere spelers (de mogelijke concurrenten van Benteke?) dan wel gezien heeft, is niet helemaal duidelijk, maar Benteke is natuurlijk niet aan een groots seizoen bezig.

  2 goals in 2065 minuten

  Een spits leeft van goals en als dat het uitgangspunt is van de bondscoach heeft hij natuurlijk een reden om Benteke thuis te laten.

  De 26-jarige aanvaller van Crystal Palace scoorde dit seizoen nog maar 2 keer. Zijn laatste goal dateert al van twee maanden geleden tegen West Ham United. Twee goals in 2065 minuten: dat zijn geen prettige cijfers voor een spits die graag bij de besten van zijn land wil horen.

  7 op 7 verloren

  Het seizoen begon dramatisch voor Benteke en Crystal Palace. Frank De Boer werd door José Mourinho onlangs de slechtste coach ooit in de Premier League genoemd.

  De Boer begon dit seizoen als manager van de Londense club, maar verloor er al zijn matchen. De Nederlander werd ontslagen, ex-bondscoach Roy Hodgson moest het tij keren.

  Maar de in de eerste zeven matchen pakte Crystal Palace geen enkel punt. Meer nog, de Eagles kwamen niet één keer tot scoren. Ook Benteke dus niet.

   

  Meer balcontacten op het middenveld

  Om punten te pakken en zich te handhaven moest er hard gewerkt worden, ook door de spitsen. Het kan een verklaring zijn waarom Benteke minder scoort.

  Volgens statistieken van Sky Sports scoort Benteke niet alleen minder, hij levert ook nauwelijks schoten tussen de palen af, schiet in zijn totaliteit minder en laat zijn accuraatheid te wensen over.

  Toch zijn het niet allemaal negatieve cijfers. Het vreemde is dat Benteke meer grote kansen krijgt dan vorig jaar (hij miste tegen Bournemouth zelfs een strafschop die hij niet mocht trappen omdat hij niet aangewezen was) en vooral dat hij veel meer balcontacten heeft.

  Lopen en nog eens lopen

  Alleen ligt de plaats waar hij de bal beroert elders op het veld. Niet in de zone van de waarheid, maar op de eigen helft.

  Benteke speelt in grote delen van een match dus een stuk lager op het veld dan in zijn vorige seizoenen en dat uit zich ook in het aantal kilometers dat hij per wedstrijd loopt.

  Holde hij in het seizoen 2015-2016 (toen nog bij Liverpool, vaak als invaller) slechts 5,64 kilometer per match bij elkaar, dan loopt hij nu een slordige 8,8 kilometer per match. Ook vorig jaar kwam hij al op meer dan 8 kilometer uit.

  Weg van degradatieplaats

  De combinatie van deze facetten maakt dat Benteke misschien minder fris voor de goal verschijnt. En als de kansen gemist worden, verdwijnt het vertrouwen.

  Maar het harde werk van Benteke (hij heeft dit seizoen ook meer duels gewonnen en was vaker de baas in de lucht) heeft Crystal Palace geen windeieren gelegd. The Eagles staan met nog 8 matchen voor de boeg niet langer op een degradatieplaats.

  Bovendien leverde Benteke zes assists af, dat zijn er vier meer dan in het vorige seizoen.

  Maar goed, zijn 15 doelpunten van 2016-2017 zal hij wellicht in de laatste acht matchen niet meer kunnen evenaren of verbeteren.

  Klopp verslaan

  Morgen krijgt Benteke een mooie kans om de bondscoach aan het mijmeren te zetten. De match tegen Liverpool zal immers door de media met extra aandacht gevolgd worden.

  Vorig seizoen was de Luikenaar een kwelduivel voor de Reds en scoorde hij de twee doelpunten in de met 2-1 gewonnen match. Het was de beste match ooit van Benteke in de Premier League.

  Wraak noemde Benteke het absoluut niet, maar het gaf natuurlijk wel een goed gevoel om de coach die hem bij Liverpool al na één jaar de laan uitstuurde met gelijke munt te betalen.

  Jurgen Klopp zal bij de bespreking vooraf wellicht ietsje langer bij de positie van Benteke stilstaan.

  Stef Wijnants