• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "Club Brugge kan alleen zichzelf van de titel houden"

  0 / 0
  Vrijdag opent Standard-Charleroi de debatten in de play-offs. In een eerste vooruitblik op Play-off I neemt Peter Vandenbempt voor sporza.be leider Club Brugge onder de loep.

  Sterren staan gunstig voor Club

  Ik denk niet dat Club Brugge zijn voorsprong nog uit handen geeft. Ik weet wel dat in Play-off I alles kan gebeuren, maar de sterren lijken toch gunstig te staan voor Club. Iedereen is fit en iedereen heeft vertrouwen.

  Na Nieuwjaar waren de resultaten wel wat minder, het voetbal was minder overrompelend en indrukwekkend. Defensief waren er een paar zorgen en er waren heel veel tegendoelpunten. Dat heeft weken aangesleept. De defensie was toch wat kwetsbaar. In PO I zal dat misschien toch wat meer afgestraft worden. Doelman Vermeer heeft eigenlijk pas op Stayen zijn eerste overtuigende prestatie geleverd.

  Je zou kunnen zeggen dat er op basis daarvan een beetje twijfel is, maar het is toch belangrijk dat Club Brugge ook in die periode bij momenten wel echt goed bleef voetballen. Dat is er altijd ingebleven. Er werden altijd veel kansen gecreëerd, ook al werden er veel gemist. De kwaliteit van de prestatie stond niet altijd in verhouding tot het puntengewin. Club heeft wel wat aan rendement ingeleverd in die periode, maar niet noodzakelijk aan kwaliteit. Alles bij mekaar is er niets dat mij op dit moment doet twijfelen dat Club zijn voorsprong niet zal vasthouden.

  Uitkijken naar Vanaken

  Het moeten voor mij de play-offs worden van Hans Vanaken. Die heeft in die moeilijke periode wel zijn niveau behouden. Hij is ongelooflijk efficiënt gebleken. Ik denk dat hij nog beter gaat presteren in Play-off I en dat hij zijn kandidatuur voor de Gouden Schoen kracht gaat bijzetten.

  Diaby is ook weer helemaal boven water gekomen. Limbombe was al heel erg goed en bepalend, maar zal nog eens een extra boost gekregen hebben met die selectie voor de nationale ploeg.

  Vormer moet wel weer zijn niveau halen van voor de Gouden Schoen. Dat was een van de factoren waarom het misschien net iets minder was bij Club Brugge. Vomer heeft toch een stuk minder gepresteerd door al die emoties die de Gouden Schoen teweegbrengt. 

  Weer beste Vormer in play-offs

  Het verleden heeft aangetoond dat een Gouden Schoen zelden ontploft in euforie en beter gaat spelen. Ik denk dat er heel veel op Ruud Vormer is afgekomen. Hij is dat ook niet echt gewend, hij is geen speler die al heel zijn carrière in de schijnwerpers staat.

  In de aanloop naar de Gouden Schoen is hij heel erg goed omgegaan met die verwachtingen en die voortdurende vragen. Ik denk dat hij een beetje in een emotionele en fysieke decompressie is terechtgekomen. Maar hij zal zijn batterijen wel opgeladen hebben en ik denk dat we in de play-offs weer de beste Vormer zullen zien. 

  Club kan alleen zichzelf van de titel houden

  Wat Club Brugge nog zou kunnen bedreigen, is een slechte start. Ze spelen tegen Gent, Genk en Anderlecht. Als Club daarin 7 op 9 pakt en Anderlecht met andere woorden niet dichter komt, dan kunnen we Club Brugge eigenlijk al opschrijven voor de titel.

  Maar als je een paar keer hapert en Anderlecht staat plots dichtbij of ernaast, dan kan het altijd zijn dat er wat gebeurt. Het blijven mensen natuurlijk. Als ze te vaak prestaties blijven herhalen zoals ze die gehad hebben in eerste helften die heel erg slecht waren: als je dat in Play-off I doet, wordt dat wel vaker afgestraft.

  Er wordt nu vaak verwezen naar Standard 2 jaar geleden, dat een mooie voorsprong had na de 1e speeldag in Play-off I en het toch nog uit handen gaf. Maar ik denk dat dat vooral ook te maken had met die rare coach Guy Luzon. Ik denk niet dat Ivan Leko dat zal overkomen. Ik blijf erbij dat Club Brugge op dit moment enkel zichzelf van de titel kan houden.