• home
 • video
 • pas verschenen

  Snelheidsstunt: 93 km/u op flinterdunne schaatsen

  "Ik ging bizar hard", grijnst Kjeld Nuis.

  Olympisch kampioen Kjeld Nuis mag zich de snelste schaatser ter wereld noemen. Achter een auto haalde de Nederlander een topsnelheid van 93 kilometer per uur.

  Achter een auto met een windscherm

  Kjeld Nuis haalde de topsnelheid op natuurijs in Zweden. in Lulea lag een lange baan van 1.500 meter. De olympische kampioen nestelde zich in het zog van een auto, met racecoureur Mikaela Ahlin-Kottulinsky achter het stuur.

  "Het was écht wel heel spannend", vertelt Nuis. "Natuurijs blijft hobbelig, maar met 93 kilometer per uur vlieg je daar echt over. Ik ging dan ook bizar hard. Door een windscherm achter de auto werd alle luchtweerstand weggehaald."

  In een schaatshal haalt Nuis snelheden tot 60 kilometer per uur. Met zijn stuntpoging ging hij nog veel harder.

  Nuis: "Toen ik aan het einde naast het windscherm kwam om af te remmen, kreeg ik echt een klap. Ga maar eens op de snelweg met je hoofd uit het raam hangen. Dat gevoel, maar op ijzers van 1,1 millimeter."

  Beelden van de schaatsstunt: