• home
 • video
 • pas verschenen

  Dopingjager Walsh: "Team Sky is erger dan US Postal en Armstrong"

  David Walsh probeerde lange tijd Lance Armstrong te ontmaskeren.

  0 / 0
  David Walsh haalt hard uit naar Team Sky, Chris Froome en Bradley Wiggins. "Er moet een lijst gepubliceerd worden waarom en wanneer renners TUE's kregen", zegt de Brit in een interview met Sporza.

  Walsh: "De wielersport is veranderd, maar niet genoeg"

  Dopingjager David Walsh geeft vanavond een lezing in Gent. NADO Vlaanderen nodigde de Brit uit als tegenzet voor de komst van Lance Armstrong naar de Ronde, die uiteindelijk toch niet kan komen.

  Hoe kijkt Walsh naar het huidige wielerklimaat? "We dachten toen het Armstrong-tijdperk voorbij was, dat de wielersport zou veranderen", zegt Walsh. "En de wielersport is veranderd, maar niet genoeg."

  "Ik zou meer uitkijken naar de wielerklassiekers als er een lijst gepubliceerd zou worden met alle renners die TUE’s (therapeutische uitzonderingen) kregen. Een lijst waarop je ziet waarom en wanneer ze die TUE’s kregen. Dan zouden we die prestaties beter kunnen evalueren."

  "Sterke renners kregen enkel TUE in klassiekers"

  Walsh legt de snel link met Team Sky: "Er was een parlementaire commissie die Team Sky bestudeerd had. En voormalig UCI-baas Pat McQuaid had hen gezegd dat het hoofd van de medische dienst (van de UCI) hem verteld had dat er sterke eendagsrenners zijn die enkel tijdens de klassiekers een TUE kregen."

  "Dat zorgt ervoor dat je op een andere manier kijkt naar de klassiekers. En ik vind dat je als wielerfan meer moet weten dan wat we in het verleden hebben geweten. Enkel dan kan je de resultaten beter evalueren."

  "De organisaties in de sportwereld doen niet genoeg. Ze mogen niet zeggen: “Die renners zijn clean”. Maar ze moeten het ook bewijzen, transparanter zijn, meer testen afleggen en erover praten."

  "Als Lance Armstrong naar de Ronde van Vlaanderen zou gekomen zijn, zou ik dat goed gevonden hebben. We zouden dan gehoord hebben wat Lance over doping te vertellen heeft. Het is een belangrijk onderwerp. En jammer genoeg heeft Team Sky getoond dat de problemen niet verdwenen zijn."

  "Froome had moeten stoppen met koersen"

  En wat denkt Walsh over Froome? De Brit liet tijdens de Vuelta dubbel zoveel salbutamol optekenen als toegestaan, maar er is nog altijd geen juridische beslissing gevallen in die zaak.

  "Als ik Chris Froome was geweest, zou ik gestopt zijn met koersen zodra die salbutamoltest gepubliceerd was", zegt Walsh. "Dat had Froome moeten doen."

  "Romain Bardet (AG2R) stelde de vraag: “Denkt Froome dat hij kan blijven rondfietsen alsof er niks gebeurd is?” En ik ga akkoord met die vraag."

  "Overal waar Froome rijdt, wordt hij gevolgd door een wolk. En totdat die wolk niet verdwenen is, zou hij niet naar wedstrijden mogen gaan. Hij is te belangrijk voor deze sport."

  "Interessant of Froome zijn onschuld kan bewijzen"

  "Ik kan moeilijk geloven dat Froome geen enkele straf zal krijgen. Zijn voorgangers die te veel salbutamol hadden in hun lichaam, werden allemaal geschorst. En geen enkele van hen had zo’n hoge salbutamolwaarde als Froome."

  "Ik heb gesproken met mensen uit de medische wereld en ik vroeg hen: “Hoe kan je 2.000 milliliter salbutamol hebben, dubbel zoveel als toegelaten, als je de inhalator maar 8 keer gebruikt in de voorafgaande 12 uren?” En de expert zei: “Dat is onmogelijk.”

  “Maar hoe kan Chris Froome dat uitleggen zodat we geloven dat hij niets verkeerds gedaan heeft?”, vroeg ik. De experts konden die vraag niet beantwoorden. Het zal interessant zijn om te zien of Froome zijn onschuld kan bewijzen.

  "Sky wist welke schade US Postal aangericht had"

  Walsh probeerde destijds Lance Armstrong te ontmaskeren als valsspeler. "Ik denk dat Team Sky slechter is dan US Postal (de ploeg van Lance Armstrong)", zegt Walsh.

  "Niet omdat Sky foute dingen gedaan heeft, maar wel omdat ze wisten welke schade Lance Armstrong en zijn team aangebracht hadden aan de wielersport."

  "Sky wist dat die ploeg slechte dingen gedaan had. Maar Team Sky kwam in de wielersport en zei: “We zijn anders. We zullen nooit doping toedienen en we zullen een team zijn dat 100 procent zuiver en ethisch is.”

  "En nu blijkt dat ze niet witter dan wit zijn. Met de TUE’s die ze toegediend hebben aan Bradley Wiggins heeft Sky de grens overschreden van ethisch naar onethisch, van moreel naar immoreel, van legaal naar valsspelen. Want ik geloof niet dat Wiggins die TUE’s nodig had op therapeutisch niveau."

  "Iedereen verdient een 2e kans, ook Armstrong"

  En hoe staat Walsh tegenwoordig tegenover Armstrong? "Ik denk dat ieder mens, wat hij ook gedaan heeft, een tweede kans verdient. Lance heeft vrij hard geleden voor wat er gebeurd is."

  "We weten dat hij niet de enige was die vals gespeeld heeft. Het valsspelen had Armstrong veel opgeleverd en hij verdiende het om gestraft te worden."

  "Maar moeten we hem 6 jaar na zijn bekentenissen nog altijd vervolgen? Volgens mij niet. Ik heb geluisterd naar zijn podcasts en ik heb de indruk dat hij veel geleerd heeft uit zijn fouten."