• home
 • video
 • pas verschenen

  Belgische goudenmedaillewinnaar van Spelen 1948 overleden

  Van Roosbroeck in 2010 met Jacques Rogge.

  Eugeen Van Roosbroeck is niet meer. De man maakte deel uit van het Belgische drietal dat op de Olympische Spelen in Londen goud won in het landenklassement van de wegrit.

  Eugeen Van Roosbroeck vormde op de Spelen van 1948 een team met drie andere Belgen, maar alleen hij (9e), Lode Wouters (3e) en Leon De Lathouwer (4e) haalden de finish van de wegrit in Windsor Park.

  Omdat de tijden van de beste drie finishers per land opgeteld werden, was er voor België geen man overboord. Meer zelfs: Wouters, De Lathouwer en Van Roosbroeck bleken samen de beste tijd van alle landen op het bord gezet te hebben.

  Zo ging België met het goud lopen, voor Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië en Zweden. Dat Van Roosbroeck en co de olympische titel behaald hadden, beseften ze in eerste instantie zelf niet. Van Roosbroeck: "Het was een warboel." Na de koers kropen ze met hun fiets in een kleine bestelwagen en een dag later waren ze al weer in België.

  Van Roosbroeck verdiende 9 jaar lang zijn boterham als profwielrenner, al kun je dat bestaan niet vergelijken met de stiel van een huidige wielrenner. De meest aansprekende resultaten van van Roosbroeck: 6e in de Ronde van Vlaanderen 1950, 10e in Luik-Bastenaken-Luik 1949 en 13e in de Ronde van Vlaanderen 1954. 

  Hun medaille kregen ze 6 decennia later

  In juni 2010, 62 jaar na datum, kreeg Eugeen Van Roosbroeck een replica van zijn gouden medaille uit handen van IOC-voorzitter Jacques Rogge. "Beter laat dan nooit", zei Van Roosbroeck toen.

  Eugeen Van Roosbroeck is 89 geworden. Hij was de laatste overlevende van het gouden trio.

  Foto's:

  Journaal-stukje uit 2010 met Eugeen Van Roosbroeck: