• home
 • video
 • pas verschenen

  "De romantici zullen vloeken, maar zo moet Oranje doorgaan"

  Nederland viert tegen Portugal.

  De 0-3-overwinning van Nederland tegen Portugal in het Stade de Genève geeft de Nederlandse burger moed. Analist Pierre van Hooijdonk denkt dat kersvers bondscoach Ronald Koeman het juiste recept gevonden heeft.

  "Er is weer wat hoop gecreëerd"

  Oranje stapte tegen de Europese kampioen het veld op in een 5-3-2-systeem, met de punt op het middenveld naar achteren. Realistisch voetbal en een realistisch systeem, op maat van de huidige generatie?

  "Vrijdag tegen Engeland (0-1-nederlaag, red) was het allemaal nog teleurstellend. Ronald Koeman hamerde heel erg op de verdedigende organisatie. Dat was prioriteit nummer 1. De spelers wilden dat idee volledig uitvoeren en namen in het initiatief naar voren geen enkel risico", zegt ex-spits en analist Pierre van Hooijdonk op de NOS.

  "Maar als het dinsdag 0-3 wordt tegen Portugal en je in die wedstrijd wél een aantal goeie dingen ziet, dan moet je vaststellen dat er weer wat hoop gecreëerd is."

  "Er werd nu wel initiatief genomen om tot aanvallen te komen, met Van Dijk en De Ligt op bepaalde momenten ver op de helft van de tegenstander. Oranje heeft de schroom van zich afgegooid en dat resulteert dan in zo'n wedstrijd."

  "Systeem met 3 aanvallers naar achtergrond geduwd"

  "De sleutel tegen Portugal was hoe het team stond: heel compact. Dat begint bij de spitsen. Tegen Engeland wandelden ze af en toe. Tegen Portugal niet. Nu dachten ze constant mee in het hele systeem van verdedigen", zei bondscoach Koeman na de 0-3.

  Van Hooijdonk: "Donny van de Beek zorgde met zijn diepgaande loopacties voor ruimte en Davy Pröpper blonk uit met zijn ogenschijnlijk simpele maar o zo moeilijke spel - omdat je van te voren moet weten en snel moet beslissen waar je naartoe kunt - en dan had je bijvoorbeeld ook een Georginio Wijnaldum die we al een aantal jaar niet gezien hadden..."

  "Ik denk dat het systeem met 3 aanvallers nu wel even naar de achtergrond geduwd is. Het is ook normaal als je kijkt naar het aanwezige spelersmateriaal. Zie naar de manier waarop Babel en Memphis het tegen Portugal ingevuld hebben: ik denk dat ze zich veel vrijer voelen. De romantici onder ons zullen waarschijnlijk vloeken, maar ik denk dat dit de manier is om met dit Nederlands elftal de komende tijd door te gaan."

  "We hebben genoeg kritiek gekregen"

  Ronaldo Koeman besluit: "We hebben genoeg kritiek gekregen de afgelopen tijd, deels terecht, maar de spelers mogen genieten van de wijze waarop tegen Portugal gespeeld is. Ik denk dat zij ook zien dat dit de basis is om je te plaatsen voor het Europese kampioenschap van 2020."

  Tweets: