• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "Een Lukaku op dit niveau is een grote plus voor België"

  "Lukaku speelde met de klasse van een grote afwerker."

  In zijn terugblik op de oefeninterland van de Rode Duivels tegen Saudi Arabië (4-0) krijgen Romelu Lukaku en Kevin De Bruyne een pluim van onze commentator Peter Vandenbempt. Over het WK-ticket voor Radja Nainggolan twijfelt hij nog.

  Peter Vandenbempt over België - Saudi-Arabië (4-0)

  • De clubs zullen blij zijn dat de batterijen opgeladen zijn.
  • De prestatie van Romelu Lukaku zet ik voorop.
  • Kevin De Bruyne had er duidelijk meer zin in dan Eden Hazard.
  • Ik heb nog altijd grote twijfels of Radja Nainggolan mee naar het WK gaat.
  • Een oefeninterland tegen een sterkere tegenstander lijkt me nuttiger.

  Goodwill gekweekt

  Ik denk dat de bondscoach veel goodwill gekweekt heeft bij de Rode Duivels. Spelers die veel gespeeld hadden, kregen vrijaf om hun batterijen op te laden. Dat vonden ze erg goed.

  Daar hebben ze hem gisteren, zeker in de tweede helft, voor bedankt. Ze zetten een goeie en gretige prestatie neer mét doelpunten. De internationals gingen fris en welgemutst weer naar huis.

  De clubs zullen blij zijn dat de batterijen opgeladen zijn. Of dat iets betekent met het oog op het wereldkampioenschap zal nog moeten blijken.

  Ik vraag me af wat het nut van zo'n oefenmatch is. Dat België heel goed kan voetballen tegen een team dat veel ruimte geeft, wisten we eigenlijk al. Zulke wedstrijden spelen de Rode Duivels voortdurend in de kwalificaties.

  Opsteker is dat de Rode Duivels voor het eerst sinds lang met hun basisopstelling hebben kunnen spelen, op Courtois na.

  Een grote afwerker

  De prestatie van Romelu Lukaku zet ik voorop. Indrukwekkend. Nog niet zo lang geleden werd hij bij elke mindere baltoets uitgefloten door een vrij groot deel van het publiek. Dat doen ze nu niet meer.

  Lukaku heeft nu 33 doelpunten in 66 interlands op zijn naam staan. Hij was aanwezig, hij haakte af, hij hield de bal bij, hij legde goed af en hij scoorde. In 6 matchen heeft hij 10 doelpunten gemaakt. Daarmee zit hij Jef Mermans op de hielen. Hij scoorde in de jaren 50 in 7 matchen op een rij.

  Heel veel legden ze Lukaku gisteravond niet in de weg, maar de manier waarop hij zijn doelpunten afwerkte, vond ik gewoon klasse. De klasse van een grote afwerker. Een Lukaku op dit niveau, met dit zelfvertrouwen en deze vorm is een grote plus in vergelijking met de voorbije toernooien.

  De Bruyne had er zin in

  Kevin De Bruyne vond ik ook een opvallende match spelen. Hij was de motor van het elftal en had er duidelijk veel meer zin in dan Eden Hazard. Hij zag het maar als een tussendoortje en zat met zijn hoofd al bij volgend weekend.

  De Bruyne is wereldklasse op het middenveld. Met zijn passes en zijn diepgang heeft hij dat nog maar eens bevestigd. En hij is ook nog eens met een goed gevoel vertrokken. Dat is heel erg belangrijk.

  Hazard en De Bruyne zijn onze beste, maar ook twee verschillende spelers. Het is de taak van de bondscoach om die twee te laten voetballen.

  Dat is misschien een puzzel, ze willen allebei de bal, maar bij City speelt De Bruyne ook samen met Silva. Dat moet bij de nationale ploeg ook kunnen met Hazard.

  Blijft Carrasco op niveau voetballen?

  Waar we ons een klein beetje ongerust over moeten maken, is de linkerflank. Toen Saudi-Arabië in het begin van de wedstrijd een sparringpartner was, gingen de aanvallen vooral over links.

  Offensief deed Carrasco goeie dingen, defensief vond ik hem kwetsbaar. Die defensieve waarde blijft een vraagteken, zeker tegen sterkere tegenstanders.

  Zal hij over twee maanden in China nog op niveau voetballen? Daar ben ik niet zo zeker van.

  Meunier vond ik ook minder goed dan we van hem gewend zijn. Zeker aan de bal in de eerste periode.

  De drie achterin staan er, maar in het openingskwartier zag ik hier en daar een aarzeling. Alderweireld leed een keer balverlies. Hij mist wat matchritme. Daar moeten we voor opletten.

  Bang afwachten voor Nainggolan

  Het onthaal van Radja Nainggolan vond ik zeer opvallend. Het publiek acteerde lauwtjes, tot de applausmeter flink de hoogte inging bij zijn invalbeurt.

  Het volk vindt dat hij naar het WK moet. Na de match zei de bondscoach dat hij geen rekening kan houden met de wil van het publiek. Wat dat betreft heeft hij natuurlijk gelijk.

  Iedereen kent de kwaliteiten van Nainggolan. Hij viel gretig in en kwam overal de bal opeisen. In al zijn ijver leidde dat ook tot balverlies.

  Naar buiten toe heeft de bondscoach een positieve evaluatie gemaakt. Nainggolan heeft zich 10 dagen lang voorbeeldig gedragen.

  Toch heb ik nog altijd mijn grote twijfels of hij mee naar het WK gaat. De selectie zit al in het hoofd van de bondscoach denk ik. Hij vindt Nainggolan een echte 8. Daar is de concurrentie groter. Dan komt hij in concurrentie met spelers als De Bruyne, Mertens en de broers Hazard.

  En op de positie van defensieve middenvelder is Witsel incontournable bij de bondscaoch. Als je er ook nog eens Dembélé en Fellaini bijneemt, wordt het bang afwachten voor Nainggolan en zijn fans.

  Sterkere en nuttigere tegenstander

  Toplanden als Spanje, Duitsland en Brazilië hebben de voorbije dagen 2 oefeninterlands gespeeld tegen andere topteams. Wie er gelijk heeft, zullen we pas midden juli weten als we de nieuwe wereldkampioen kennen.

  Het is alleszins een groot contrast met de aanpak van de Belgen. Ik heb me laten vertellen dat het ook te maken heeft met de wil om tegen België te spelen. De Rode Duivels brengen blijkbaar minder geld op als sparringpartner. België is een klein land, onze tv-zenders betalen minder.

  Enerzijds hebben de Belgen er goed over nagedacht. Vorig jaar bleek dat de spelers bijna in het rood zaten.

  Langs de andere kant kan je niet zeggen dat Brazilianen, Duitsers of Spanjaarden niet weten hoe ze een Wereldbeker moeten voorbereiden. Zij hebben hem al gewonnen. En hun aanpak zal wetenschappelijk minstens even verantwoord zijn.

  Ik vind het nog altijd nuttiger om tegen een sterke tegenstander te oefenen. Om bijvoorbeeld de driemansdefensie te testen tegen spitsen van wereldniveau.

  Duitsland - Spanje (1-1) moet een geweldige wedstrijd geweest zijn. En die spelers worden toch ook zwaar belast.

  Ik weet niet hoe de beste voorbereiding in mekaar zit, maar ik zou eerder geneigd zijn om het aan te pakken zoals de andere landen. De lakmoesproef volgt in Rusland op de Wereldbeker.

  Peter Vandenbempt