• home
 • video
 • pas verschenen

  Gewichthefsters worden 9e en 12e op EK: "Ben een tevreden coach"

  Goegebuer: "Nu staan we er plots met 3 gewichthefsters"

  Na de 12e plaats van Nina Sterckx gisteren, is Nathalie Lebbe op het EK gewichtheffen 9e geworden in haar categorie. "Dat is heel mooi", zegt coach Tom Goegebuer. "En afgaande op de inschrijvingslijsten is Anna Van Bellinghen dit weekend een medaillekandidate."

  Nathalie Lebbe is in de categorie 58 kilogram 9e geworden op het EK. "5 van haar 6 pogingen zijn gelukt", zegt Tom Goegebuer. "Dan kun je moeilijk ontevreden zijn. Het trekken was 70 kg, haar beste was 72. In het stoten heeft ze een persoonlijk record gevestigd van 92 kg. Ze is nog maar een 7-tal maanden echt bezig met competitief gewichtheffen. Dat is toch heel mooi, omdat we in België vroeger geen team hadden en nu staan we daar plots met 3. Ik ben een tevreden coach."

  Een van die andere gewichthefsters is de amper 15-jarige Nina Sterckx, die gisteren 12e werd in de categorie tot 53 kilogram. "Ze is 3 weken ziek geweest, maar ik weet dat ze er op wedstrijd dikwijls nog iets extra uit haalt. Ook hier was dat het geval. Ze heeft het heel goed gedaan."

  "Een 12e plaats op haar leeftijd is heel goed en het was een heel zware klasse. Ze heeft toch weer getoond wat voor talent ze is. Het was ook geen doelstelling op zich. Ik wil haar niet pushen, het is meer om ervaring op te doen. Ik zie hoe groot haar talent is en ik verwacht veel van haar de volgende jaren, maar dan heb je wedstrijdervaring nodig op dat niveau."

  "Medaillekansen voor Anna Van Bellingen"

  Zaterdag komt Anna Van Bellinghen nog in actie. "Afgaande op de inschrijvingslijsten is zij zeker een medaillekandidate. Je moet natuurlijk altijd afwachten. Ze is niet in topvorm. Ze heeft vorig jaar een beetje overtraining gehad en heeft daar nog wat last van. Maar als ze een normale wedstrijd heeft, verwacht ik wel dat ze medaillekansen heeft."

  Mikt Goegebuer met zijn gewichthefsters op de Olympische Spelen van Tokio in 2020? "Voor Anna is Tokio het hoofddoel. Nathalie zit er nog een beetje te ver van, het is nu haar eerste EK-deelname. Gezien Nina haar jonge leeftijd en steile progressie, kunnen we misschien wel hopen dat ze zich al plaatst. Maar ik wil haar niet te veel druk opleggen."

  "We gaan ervan uit dat ze op haar piek zal zijn in 2024. Dat is eigenlijk het grote doel. Maar ze gaat zo snel vooruit. Misschien is het niet realistisch, maar als ze die curve kan blijven volgen, komt ze toch wel in de buurt."