• home
 • video
 • pas verschenen

  Waarom Vainsteins niet meer won: "Ik voelde me de grootste crimineel"

  Romans Vainsteins (45) woont weer in Letland.

  Hoe zou het nog zijn met oud-wereldkampioen Romans Vainsteins en Ronde-winnaar Steffen Wesemann? In de tweede wieleraflevering van De kleedkamer brengt Ruben Van Gucht een bezoek aan de voormalige wielrenners. En Ludo Dierckxsens vertelt hoe hij een konijn onthoofd heeft.

  Vainsteins over zaak-Fuentes: "Allemaal onzin"

  De Letse renner Romans Vainsteins sprintte in 2000 naar de regenboogtrui. Na zijn wereldtitel bleven de grote successen uit.

  "In mijn laatste jaren was ik mijn interesse in het wielrennen wat verloren", vertelt Vainsteins in De kleedkamer. "Er waren een aantal grote dopingschandalen uitgekomen. Wielrenners werden de hele tijd in de gaten gehouden, zelfs als je op vakantie was met je vrouw en je kinderen."

  "Ze controleerden mijn telefoon en hielden mijn huis in de gaten. Dat was geen leven meer. Ik kreeg het gevoel dat ik de grootste crimineel ter wereld was."

  De naam Vainsteins viel in de zaak-Fuentes. "Dat is allemaal onzin. Als ik schuldig geweest was, was ik zeker ook lastiggevallen door de Internationale Wielerunie, door de Letse federatie en door het Lets Olympisch Comité", verdedigt hij zich. "Als het waar was, hadden ze me ongetwijfeld al mijn overwinningen afgenomen."

  Wesemann: "Ben nu Zwitser met hart en ziel"

  Steffen Wesemann boekte 14 jaar geleden zijn grootste overwinning. In de Ronde van Vlaanderen sprintte de voormalige Oost-Duitser sneller dan Leif Hoste en Dave Bruylandts.

  Anno 2018 leeft en werkt Wesemann in de Zwitserse Alpen. "Sinds 2005 ben ik Zwitser met hart en ziel. Ik ben in Oost-Duitsland opgegroeid. Toen de Muur viel, hebben ze me een Duits paspoort opgedrongen. Nu heb ik zelf over mijn paspoort beslist. Dat vind ik fijn."

  "Ik laat mezelf niet graag iets opdringen. Het Oosten is steeds meer in het Westen opgegaan. Daar voelde ik me echt niet meer thuis."

  "Tijdens het WK voetbal supporter ik in de eerste plaats voor Zwitserland, pas daarna voor Duitsland. Meer heb ik niet meer met Duitsland."

  Ludo Dierckxsens: "Konijn onthoofd"

  De tweede wieleraflevering van De kleedkamer draait rond Gent-Wevelgem van 1999. Ludo Dierckxsens (wie anders?) trok vroeg in de aanval.

  "Ik heb toen een konijn onthoofd", vertelt de eeuwige aanvaller. "Op de Rodeberg zag ik iets over de weg schieten: een konijn. Het dier is door mijn achterwiel gegaan."