• home
 • video
 • pas verschenen

  RETRO Saudi-Arabië 2006: Caluwé scoort prachtgoal in enige interland

  Tom Caluwé viert zijn enige interlandgoal.

  Tom Caluwé, assistent-trainer bij KV Mechelen, speelde tegen Saudi-Arabië 12 jaar geleden zijn enige interland. Verder dan 1 goal kwam hij niet als Rode Duivel: "Een uitzonderlijk hoog rendement dus."

  Tom Caluwé werd in 2006 voor het eerst opgeroepen door bondscoach René Vandereycken voor een oefenwedstrijd tegen Saudi-Arabië, dat zich voorbereidde op het WK in Duitsland. Saudi-Arabië stond toen 34e op de FIFA-ranking, België pas 54e. Het was de 2e wedstrijd waarin België en Saudi-Arabië elkaar ontmoetten. 

  "Het was mijn enige interland, dus die match kan ik me nog heel goed herinneren", zegt Caluwé. "Hij begon alvast schitterend, want ik mocht beginnen van de bondscoach."

  "Maar het werd nog beter. We waren nog maar een kleine minuut ver en het was al raak. Er kwam een diepe bal op Geraerts, die hem goed met mij meegaf. Ik kon hem dan mooi over een verdediger spelen en binnen tikken." België won uiteindelijk met 1-2.

  "Mijn eerste en enige interland die ik ooit gespeeld heb, maar ik heb wel gescoord. We kunnen dus wel stellen dat mijn rendement uitzonderlijk hoog was als international", knipoogt Caluwé

  VIDEO: België legt Saudi-Arabië over de knie in 2006

  Caluwé: "Een mooier begin kon ik me niet dromen"

  In een interview net na zijn debuut als international was Caluwé in een euforische bui. "Een mooier begin kon ik me niet dromen", vertelde hij toen. Vindt hij dat nog steeds?

  "Jazeker. Ik had het gevoel dat het een goeie start was van mijn carrière als international. Ik zat toen ook in een heel goede periode bij FC Utrecht. Ik had echt een uitstekend eerste halfjaar in Nederland."

  "Tegen Saudi-Arabië speelde ik vrij degelijk, denk ik. De bondscoach kon mijn prestatie blijkbaar wel smaken, want ook de volgende 2 oefeninterlands zat ik bij de selectie."

  "Ik kan me nog herinneren dat ik me tegen Turkije wat heb warmgelopen. Uiteindelijk ben ik niet meer ingevallen, op dat moment wel wat teleurstellend." 

  "Ik heb me verzoend met die ene interland"

  De ontgoocheling bij Caluwé maakte al snel plaats voor trots. "Er stond toen een nieuwe generatie te trappelen. Vincent Kompany, Mousa Dembélé, Steven Defour, noem maar op. Het was ergens logisch dat ik er met die nieuwe selectie, waar toen al heel veel kwaliteit in zat, niet meer bij was."

  "Ik stond op dat moment een paar keer dicht bij een transfer naar een grote club, maar het heeft niet mogen zijn. Misschien was ik in dat geval wél nog eens opgeroepen, maar uiteindelijk heb ik me verzoend met die ene interland."

  "Een Kompany, een Dembélé: die gasten hadden iets uitzonderlijks"

  Een beloftevolle generatie stond klaar om een nieuwe wind te laten waaien bij de Rode Duivels. "Bij Kompany en Dembélé zag ik het meteen: die gasten hadden iets uitzonderlijks. En dan zijn die jongens later nog eens door andere topspelers omringd."

  "Maar ik kon niet in de toekomst kijken. Er kwamen wel grote talenten aan, maar het was onmogelijk om te voorspellen ze zo’n carrière zouden maken, bij internationale topclubs zouden terechtkomen of favoriet zouden zijn op een WK"

  De oefenwedstrijd van vanavond tegen Saudi-Arabië moet "deze kwaliteitsvolle selectie altijd gemakkelijk winnen", volgens Caluwé.

  "Bovendien zullen de jongens die de absolute toppers als De Bruyne en Courtois moeten vervangen, op een goede prestatie gebrand zijn. Ze moeten er gewoon een hele goeie voorbereidingswedstrijd voor het WK van maken. En liefst met een goeie score het veld afstappen. Ik denk dat de Rode Duivels zeker met 3 doelpunten verschil zullen winnen."

  Over KV Mechelen: "Deze zomer een drukke transferperiode"

  Tom Caluwé beleefde dit jaar een woelig seizoen met KV Mechelen, dat de degradatie niet kon vermijden. "We hebben nu een rustperiode ingelast voor de spelers. Daarna zullen wij een lange voorbereiding hebben, die we nu wat aan het uitwerken zijn. Maar die staat nog niet op punt", zegt de assistent-trainer.

  "We zullen waarschijnlijk ook een drukke transferperiode hebben in de zomer, wat logisch is na een degradatie."

  De wedstrijd tegen Saudi-Arabië staat vanavond gepland om 20.45u. U kunt de wedstrijd op alle kanalen van Sporza volgen.