• home
 • video
 • pas verschenen

  Museeuw: "Bij Quick-Step had Vanmarcke al een klassieker gewonnen"

  Sep Vanmarcke maakte het meeste indruk op Johan Museeuw.

  Voor het 4e deel van zijn podcast Sporza Koers nodigde Christophe Vandegoor Johan Museeuw uit voor een babbel over het wel en wee in het peloton. Museeuw houdt de grote namen voor de Ronde en Roubaix tegen het licht en heeft een interessante mening over Wout van Aert.

  "Vanmarcke heeft stress omdat hij die grote overwinning nog niet heeft"

  Wat mij dit voorjaar in Vlaanderen al is opgevallen, is dat de grote favorieten er niet bovenuit steken. Sep Vanmarcke is voor mij de man die de meeste conditie heeft getoond.

  De flitsen die hij heeft laten zien, hinten naar een grote winst. Maar Vanmarcke zit met een probleem: er gaat altijd iets mis met hem. Ik denk ook dat hij de rol van topfavoriet of kopman niet aankan. Mocht hij voor de ploeg van Lefevere (Quick-Step) hebben gereden, dan had hij al een klassieker gewonnen.

  Bij die ploeg kun je er als renner die het kopmanschap niet aankan wat tussen laveren. Stybar en Terpstra zitten ook nog in die fase.

  Vanmarcke heeft stress omdat hij die grote overwinning nog niet heeft en de tijd begint te dringen. Ik hoop dat hij in de Ronde rustig blijft en de koers goed analyseert. Met zijn conditiepeil en scherpe demarrage zou hij wel eens van de concurrentie kunnen wegrijden op de Paterberg of Oude Kwaremont.

  Johan Museeuw over de andere favorieten

  • Peter Sagan: Hij was groots op zondag, maar op vrijdag in de E3 was het minder. Hij kan op alle manieren winnen en dat maakt hem een fenomeen. Hij wint elk jaar wel een grote wedstrijd, net als Gilbert, Boonen en Cancellara. Dat is het niveau van de grote kampioenen. Dat zijn de killers.
  • Greg Van Avermaet: Hij zit er wel altijd bij, maar hij heeft nog niet getoond dat hij superieur is. Vorig jaar heeft hij de status opgebouwd van een groot kampioen, maar als je niet snel bevestigt, steekt de kritiek de kop op. Ik lees dat hij nog nooit zulke wattages heeft getrapt, maar ik kijk naar hem met de ogen van een ex-wielrenner en ik zag nog geen super Greg. Hij spreekt in zijn interviews ook steeds met vraagtekens.
  • Philippe Gilbert: Gilbert is goed, maar niet zo goed als vorig jaar. Hij teert vooral op zijn ervaring en zijn grote motor. Ik denk dat het ook moeilijk wordt om zijn doel van de 5 monumenten te realiseren. Sanremo wordt de moeilijkste om te winnen, want hij heeft niet de explosiviteit meer, zoals Nibali dit jaar. Roubaix is een andere zaak. Daar geloof ik wel in. Gilbert heeft altijd goed op kasseien gereden, denken we maar aan zijn eerste zege in de Omloop, toen hij wegreed op de Lange Munte. Hij heeft wel weinig ervaring, maar Peeters aan het stuur heeft er veel en hij kan een team als geen ander leiden.
  • Tiesj Benoot: Benoot heeft op jonge leeftijd al getoond dat hij een supergrote motor heeft. Hij heeft dit jaar niet alleen de aansluiting gemaakt met de top, hij is meteen ook een winnaar geworden. Hij is klaar om mee te doen voor de zege in de Ronde. Hij blijft er ook rustig onder, zal niet gaan zweven.

  "Als ik Van Aert zie, vraag ik me af: kunnen ze niet beter gaan crossen zoals vroeger"

  Een andere opvallende figuur dit voorjaar is Wout van Aert. Ik heb veel over hem nagedacht de voorbije weken. Ik was zelf vroeger ook een crosser en reed in de winter enkele uurtjes in het veld in plaats van op de weg.

  Maar Fondriest en Furlan zijn ermee begonnen om kilometers te malen in november en december. De anderen zijn daar als een bende koeien opgesprongen.

  Als we nu Van Aert zien, kun je je de vraag stellen: is het wel nodig om zoveel kilometers te malen? Kun je niet beter zoals vroeger gaan crossen in de winter?

  Ik had 2 jaar geleden al gezien dat Van Aert met zijn grote vermogen eigenlijk een wegrenner is. Dat toont hij nu elke week. In de Strade Bianche was hij misschien nog "die crosser", maar nu al lang niet meer. In 3 wegwedstrijden is hij internationaal al bekender geworden dan door zijn 3 wereldtitels.

  Ik zou hem aanraden om nog even de weg en het veld te combineren. Hij bewijst nu dat het combineerbaar is. Bovendien zou het jammer zijn als Van Aert de cross links laat liggen. Dan is het niet meer spannend voor de kijkers én ook niet voor Van der Poel.

  Johan Museeuw