• home
 • video
 • pas verschenen

  Het trauma van 1994: Saudi slalomt de Rode Duivels op een hoopje

  Saeed Al-Owairan heeft net de Belgische defensie gedribbeld.

  België voetbalde al twee keer eerder tegen Saudi-Arabië. Op het WK van 1994 verloren de Rode Duivels na een slalom van Saeed Al-Owairan. Hij zette de hele Belgische defensie voor schut.

  VIDEO: De dribbel van Saeed Al-Owairan

  Na overwinningen tegen Marokko (1-0) en Nederland (1-0) liet bondscoach Paul Van Himst 3 titularissen rusten tegen Saudi-Arabië: Grün, Emmers en Weber. Een vergissing met grote gevolgen.

  Na 5 minuten opende Saeed Al-Owairan de score voor Saudi-Arabië met een onwaarschijnlijke slalom. Het begon met balverlies van Scifo. Daarna dribbelde de nummer 10 Medved, Van der Elst, De Wolf, Smidts én Albert. Om dan ook nog eens doelman Preud'homme te vloeren.

  De Rode Duivels hadden nog 85 minuten om het tij te doen keren, maar Wilmots liet de kansen liggen. België verloor met 1-0 en Nederland mocht als groepswinnaar tegen Ierland voetballen.

  Onze nationale ploeg kreeg met Duitsland een veel zwaardere tegenstander voorgeschoteld in de 1/8e finales. Daarin speelde de Zwitserse scheidsrechter Röthlisberger een hoofdrol. Dat verhaal doen we u later nog eens.

  In 2006 speelde België een oefeninterland tegen Saudi-Arabië. Deze keer wonnen de Rode Duivels wel. Tom Caluwé en Anthony Vanden Borre maakten de doelpunten (2-1). Saeed Al-Owairan was toen al een tijd gestopt met voetballen.

  België - Saudi-Arabië live op Sporza

  Vanavond oefenen de Rode Duivels om 20.45u tegen Saudi-Arabië. U kunt de wedstrijd op alle kanalen van Sporza volgen.