RETRO: In 1994 bezorgde Saudi-Arabië ook de Rode Duivels een WK-trauma. Dit was de slalom van Al-Owairan

di 22 november 2022 14:22
      Saeed Al-Owairan heeft net de Belgische defensie gedribbeld.

Saudi-Arabië viert feest na een hele onverwachte zege tegen favoriet Argentinië. Toch is het niet de eerste keer dat een land zich door hen laat verrassen. Op het WK van 1994 verloren de Rode Duivels na een slalom van Saeed Al-Owairan. Hij zette de hele Belgische defensie voor schut.

Na overwinningen tegen Marokko (1-0) en Nederland (1-0) liet bondscoach Paul Van Himst 3 titularissen rusten tegen Saudi-Arabië: Grün, Emmers en Weber. Een vergissing met grote gevolgen.

Na 5 minuten opende Saeed Al-Owairan de score voor Saudi-Arabië met een onwaarschijnlijke slalom. Het begon met balverlies van Scifo. Daarna dribbelde de nummer 10 Medved, Van der Elst, De Wolf, Smidts én Albert. Om dan ook nog eens doelman Preud'homme te vloeren.

De Rode Duivels hadden nog 85 minuten om het tij te doen keren, maar Wilmots liet de kansen liggen. België verloor met 1-0 en Nederland mocht als groepswinnaar tegen Ierland voetballen.

Onze nationale ploeg kreeg met Duitsland een veel zwaardere tegenstander voorgeschoteld in de 1/8e finales. Daarin speelde de Zwitserse scheidsrechter Röthlisberger een hoofdrol.