• home
 • video
 • pas verschenen

  Gouden Derwael: "Na WK-brons bekijken jury en gymnasten me anders"

  Nina Derwael (archief) verliet Doha met goud en brons.

  België heeft een mooi weekend beleefd op de Wereldbekermanche in Qatar. Twee keer goud, één keer brons en een vierde plaats waren de positieve balans. "En er zit een duidelijke lijn in de punten van de jury tussen het WK vorig jaar en nu", zegt topsportcoördinator Valerie Van Cauwenberghe.

  Derwael: "Hecht meer belang aan team dan aan mezelf op WK"

  Nina Derwael vierde maandag haar 18e verjaardag en kreeg van een sponsor haar eerste auto. "Mijn theoretisch examen heb ik al afgelegd. Mijn praktisch examen ga ik in april proberen te halen", lachte Derwael met haar verrassing.

  De auto had evengoed een beloning kunnen zijn voor haar prestatie op de Wereldbekermanche in Qatar. Met een score van 15.300 punten won ze afgetekend de finale van de brug en zou ze vorig jaar op het WK goud hebben gepakt.

  "Sinds het WK van vorig jaar zit er een verbinding meer in mijn oefening. Dat zorgt ervoor dat alles nog properder is. Maar er zijn altijd details die nog beter kunnen, zoals voeten die beter gestrekt zijn of benen die beter samenblijven. Ik merk wel dat juryleden en andere gymnasten mij anders bekijken dan daarvoor. "

  "Tegen het EK in Glasgow en het WK in Qatar zal ik nog een paar aanpassingen doen aan de verschillende toestellen. Maar ik hecht sowieso meer belang aan het team. We zijn allemaal gegroeid. Ik denk dat het belangrijk is om op wedstrijden te laten zien hoeveel we vooruit zijn gegaan."

  Klinckaert: "Hoop er op het WK ook bij te zijn"

  Voor de grootste verrassing én de grootste opsteker zorgde Axelle Klinckaert. Na meer dan anderhalf jaar revalideren was haar gouden medaille op de grondoefening erg welgekomen.

  "Ik had mijn knieschijf gebroken en kon een tijdje niet wandelen. In het begin ging de revalidatie vlot, maar toen kreeg ik peesontstekingen aan beide knieën. Langzaam is alles in orde aan het komen, maar als ik niet opgewarmd ben, voel ik mijn pezen soms nog wel", vertelt Klinckaert aan Sporza.

  "Het is leuk om met een gouden medaille terug te komen. Ik hoop er op het WK in november ook bij te zijn. Ik moet vooral nog op details letten en moeilijkere elementen oefenen. Dat heeft tijd nodig."

  "Ik ben heel actief en veerkrachtig. Dat zijn mijn sterke punten. Ze zeggen ook wel dat ik een sterke persoonlijkheid heb, maar ik vind het moeilijk dat over mezelf te zeggen." 

  Topsportcoördinator: "Hopelijk kunnen we op WK opnieuw knallen"

  Twee gouden, een bronzen medaille en een vierde plaats in Qatar. De turnfederatie heeft alle reden om tevreden te zijn. "Wij hadden wel gehoopt op een aantal finales, maar dat we zo een goede prestatie zouden neerzetten, had ik niet verwacht", zegt Valerie Van Cauwenberghe, topsportcoördinator bij de turnfederatie.

  "De punten die werden behaald door onze turnsters geven goed weer waar het team nu staat. Dat is belangrijker dan de tegenstand. En er zit een duidelijke lijn in de punten van de jury tussen het WK vorig jaar en nu."

  Dat het WK plaatsvindt op dezelfde plaats waar de Belgen afgelopen weekend zo goed presteerden, is volgens Van Cauwenberghe een voordeel. "Het feit dat ze daar al eens goed presteerden, geeft vertrouwen. Hopelijk kunnen we op het WK opnieuw knallen."