• home
 • video
 • pas verschenen

  Weg met de Hollandse school, Koeman slaat nieuwe weg in met Oranje

  Ronald Koeman wil een nieuwe wind laten waaien bij Oranje.

  Oranje speelt vanavond tegen Portugal zijn tweede oefeninterland onder de nieuwe bondscoach Ronald Koeman. Afgelopen vrijdag verloor het met 0-1 van Engeland. Het voetbal was van matig niveau, maar het moet en zal anders worden. Stef Wijnants stak zijn licht op.

  Eén voor allen, allen voor één

  Op 6 februari werd Ronald Koeman de nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal, een job waar ooit elke trainer van droomde. Maar de Oranje-tijden zien er niet zo rooskleurig uit en het bondscoachschap staat onder zware druk. Nederland miste al het EK in 2016 en zal er straks in Rusland ook niet bij zijn op het WK.

  Ook de nabije toekomst oogt voorlopig somber, want veel toppers zijn er niet en talenten komen niet meteen bovendrijven. En toch waait er wel degelijk een nieuwe wind. Het motto: één voor allen, allen voor één is meer dan ooit het credo.

  Bye bye Sneijder

  Koeman is als een bezetene aan zijn nieuwe job begonnen. Hij dook in alle (Europese) stadions op en was niet te beroerd om langs de zijlijn de trainingen van de grote 3 ( Ajax, PSV en Feyenoord ) bij te wonen. Wereldschokkend was zijn selectie uiteindelijk niet, het definitief thuislaten van recordinternational Wesley Sneijder was zijn eerste gewichtige beslissing .

  Sneijder ( 133 A-caps) had gehoopt om tegen Engeland een mooi afscheid te krijgen in de Arena, maar dat zag Koeman anders. De bondscoach erkent de geweldige interlandcarrière van Sneijder, maar dit was een nieuwe start en daar hoorde volgens Koeman geen afscheid bij. Sneijder zal zeker nog worden gevierd, maar niet nu…

  Nu gaat het niet meer om een speler, maar om de groep. Overal en altijd. Het groepsbelang, de teamgeest moet terugkeren. Pas dan denkt Koeman dat de echte wederopbouw kan starten.

  Welkom Louis van Gaal

  Koeman brengt grote offers om het Nederlands voetbal uit het diepe dal te halen. Zijn jarenlange vete met Louis van Gaal werd zowaar opzijgezet. Koeman en Van Gaal leefden sinds hun Ajax-periode in onmin, maar hebben een opzienbarend gesprek achter de rug.

  Toeval of niet? Koeman koos in zijn eerste match tegen Engeland meteen voor hetzelfde spelsysteem als Van Gaal (5-3-2) op het WK in Brazilië. Van Gaal oordeelde in 2014 dat hij geen sterke ploeg had en bouwde van achteruit zekerheid in om zijn toenmalige sterren Van Persie en Robben te laten schitteren. Het leverde Oranje de derde plaats op, een onverhoopt resultaat met de matige spelerskern die Van Gaal ter beschikking had.

  Weg met de 4-3-3

  De geroemde Hollandse school met het 4-3-3-systeem werd na Van Gaal opnieuw ingevoerd, maar lijkt nu voor een hele tijd de ijskast in te kunnen. Koeman heeft geen spelersmateriaal om aanvallend te spelen. Niet verliezen lijkt de eerste ambitie te zijn.

  Met de duurste verdediger aller tijden Virgil van Dijk, Lazio-sterkhouder Stefan de Vrij en jong talent Mathijs de Ligt is de defensie dan ook de sterkste linie.

  Nederland creëerde geen kans tegen Engeland, maar gaf ook weinig mogelijkheden weg. Een kleine stap voorwaarts is misschien gezet. Maar vooral voorin is er nog werk aan de winkel.

  In het voorbije verleden schitterden Robben, Van Persie en Huntelaar nog in de voorhoede. Nu moet Oranje het met heel wat minder stellen: Memphis Depay, Quincy Promes en Bas Dost schrikken niet meteen de internationale defensies af.

  Vooral met Dost heeft de gemiddelde Nederlandse voetballiefhebber het moeilijk. Bij Sporting Lissabon scoort Dost met de ogen dicht, maar zijn technische mankementen komen hem vaak op hoongelach te staan. De bondscoach staat voor een groot avontuur om een aanvalsleider te vinden.

  Vijf nieuwelingen krijgen kansen

  Koeman riep bij zijn eerste selectie 5 nieuwelingen op. De zoon van legende Patrick Kluivert, de 18-jarige Justin, mag zich voortaan Oranje-international noemen. Ook Hans Hateboer van Atalanta Bergamo heeft het Oranje-shirt aangetrokken. Hateboer houdt in Italië onze landgenoot Timothy Castagne (ex-Racing Genk ) uit de ploeg.

  Seizoensrevelatie AZ mocht drie spelers afvaardigen onder wie de bij Racing Genk doorgestuurde doelman Marco Bizot. Bizot moet voorlopig vrede nemen met de status van derde doelman, maar na zijn mislukte periode bij Genk is hij aan een uitstekend seizoen bezig onder coach John van den Brom.

  Geen talenten op komst

  Dat Nederland dit als een verloren generatie lijkt te beschouwen, hoeft geen betoog. De vraag of Oranje de eerste jaren nog wel aan grote tornooien kan of mag deelnemen, is dus niet uit de lucht gegrepen.

  Op veel jongeren moet Koeman allicht niet rekenen. Jong Oranje werd vorige donderdag nog van het veld geveegd door de jonge Rode Duivels. Het werd in een vriendschappelijke interland maar liefst 1-4. Obbi Oulare, Dion Cools, Julien Ngoy en Alexis Desart maakten de goals van de jonge Belgen.

  Nederlandse scouts speuren velden en pleintjes af, maar de grote voetbaltalenten wonen dezer dagen niet in Holland.

  Van de zee naar Zeist

  De samenkomst van de Oranje-internationals was in het verleden vaak een gezellige boel. Hotel Huis Ter Duin aan de kust in Noordwijk vormde meer dan eens het decor van een vakantieoord. Familie en vrienden kwamen op bezoek, makelaars allerhande vonden makkelijk hun weg naar de lobby.

  Koeman neemt na 30 jaar afscheid van Noordwijk en traint en slaapt voortaan ter voorbereiding op interlands op de KNVB Campus in Zeist. Te midden van de bossen in de buurt van Utrecht hebben de spelers geen afleiding meer en zijn ze op elkaar aangewezen om het gezellig te maken. Alles voor de teamgeest.

  Duivels van de jaren 70

  De match tegen Engeland (0-1) was geen voltreffer en vele Nederlandse fans reageerden al chagrijnig op de matte prestatie, maar Koeman weet dat er slechts één weg naar succes is : goed verdedigen.

  Vanavond tegen Portugal gaat Koeman opnieuw experimenteren, maar zijn accenten zijn duidelijk : "In ieder systeem moet je compact spelen als je de bal niet hebt. Dat is voor ons de enige weg om op een eindtoernooi te komen. Je moet eerst zorgen dat dit onderdeel perfect is."

  Straks worden de Nederlanders van de jaren (20)20 nog echt de Duivels van de jaren (19)70. Vanuit de hemel knikt Raymond Goethals goedkeurend …

  Stef Wijnants