Vroege rode kaart helpt nationale beloften bij belangrijke zege

  De jonge Duivels mochten drie keer juichen in Leuven.

  De nationale beloften hebben het belangrijk duel in hun EK-kwalificatiecampagne tegen eerste achtervolger Hongarije gewonnen met 3-0. Een rode kaart in de 10e minuut hielp de jonge Rode Duivels. België verstevigt zijn leidersplaats in groep 6.

  België begon met drie punten, maar ook een wedstrijd meer gespeeld dan Hongarije aan het duel. Niet verliezen in Leuven was dus cruciaal. De Rode Duivels kregen al vroeg wat hulp om die opdracht tot een goed einde te brengen. 

  Bastien zette Dimata met een slimme doorsteekpass alleen richting doel. Toth ging aan de noodrem hangen en tikte de spits van Wolfsburg aan. Rood was het logische gevolg. De actie had nog beter kunnen zijn, maar de dreigende vrije trap van Mbenza werd onbewust door een Hongaarse verdediger geblokt.

  De Rode Duivels gingen nadrukkelijk op zoek naar de openingsgoal en domineerden de wedstrijd. Maar het was wachten op een individuele flits. Schrijvers kreeg met wat geluk de bal, draaide knap weg en knalde nog knapper in de verste hoek.

  België bleef domineren, maar het was lang wachten op de geruststellende tweede goal. Alexis De Sart stond klaar om in te vallen voor Lukebakio, maar de wissel liet lang op zich wachten. Gelukkig maar. Lukebakio kopte in de 64e minuut een prima voorzet van Mbenza in doel en werd daarna meteen gewisseld.

  Dimata legde de eindstand vast. Hij lokte met een dribbel tussen twee verdedigers zelf een strafschop uit en trapte die zelf binnen: 3-0 na 70 minuten en match gespeeld. België heeft nog drie uitwedstrijden voor de boeg: op 7 september in Malta, op 11 september in Hongarije en op 16 oktober in Zweden.

  Schrijvers: "Wisten dat dit een belangrijke match was"

  Aanvoerder Siebe Schrijvers verklaarde de grote vreugde bij de beloften na de match. "We wisten dat dit een heel belangrijke match was met het oog op het EK en zijn blij dat we die 6-puntenkloof nu vasthebben. Ik denk dat mijn eerste goal de belangrijkste van de avond was. Het was ook een groot voordeel dat Hongarije met 10 viel. Hier en daar kon ik persoonlijk nog meer aanwezig zijn, maar een sterkte van deze groep is dat we zo sterk aan elkaar hangen. We zijn ook agressief begonnen en hebben goed gespeeld. We moeten nog wel vol aan de bak in Hongarije, maar we kijken wedstrijd per wedstrijd."

  Voorrondegroep 6 EK U21
  PlaatsLandMWGV+-+/-ptn
  1. België7520135+817
  2. Zweden6420144+1014
  3. Hongarije6321106+411
  4. Cyprus8206718-116
  5. Turkije612337-45
  6. Malta5005310-70
  Uitslagen/programma matchen Belgen
  BelgiëMalta2-1
  BelgiëTurkije0-0
  BelgiëZweden1-1
  CyprusBelgië0-2
  BelgiëCyprus3-2
  TurkijeBelgië1-2
  BelgiëHongarije3-0
  MaltaBelgië7/09/18
  HongarijeBelgië11/9/18
  ZwedenBelgië16/10/18