• home
 • video
 • pas verschenen

  Serie A schijnbaar gezond, Juventus en Napoli de besten van de klas

  De omzet van de Serie nam toe tot zo'n 2,26 miljard euro.

  De Serie A-clubs hebben na 17 seizoenen nog eens gezamenlijk een positieve globale balans laten noteren. Vooral Juventus, met 66 miljoen, en Napoli, met 42,6 miljoen euro winst, doen het goed. AC Milan staat met een verlies van 74,9 miljoen het zwaarst in het rood.

  2016-2017: 3 miljoen euro winst

  De Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport maakte onlangs het financiële eindresultaat van het seizoen 2016-2017 in de Serie A bekend. De Serie A-clubs klokten af op 3 miljoen euro netto, het 1e positieve cijfer in 17 jaar.

  Want het is van het  seizoen 1999-2000 geleden dat de Serie A nog eens een positief cijfer in de boeken kon laten noteren. De laatste jaren leek daar niet meteen verandering in te komen.

  In 10 jaar financiële malaise spande seizoen 2014-2015 de kroon. Toen bleek het verlies 365 miljoen euro te zijn. Een jaar later was er een (kleine) kentering zichtbaar. De clubs konden de schulden beperken tot 222 miljoen euro. Nu helt de balans dus naar de positieve kant van de financiële schaal.

  Juventus' financiële toekomst oogt het meest rooskleurig.

  Juventus, Napoli en Lazio zijn de 3 gezondste clubs in Italië. Dat heeft niet per se met zuinigheid, dan wel met enkele financiële meevallers te maken.

  Juventus deed in 2016-2017 uitstekende zaken toen het Paul Pogba voor ruim 100 miljoen euro aan Manchester United verpatste. Napoli liet op zijn beurt de Argentijn Gonzalo Higuain naar Juventus vertrekken. Een transfer waar 90 miljoen euro mee gemoeid was.

  De slechtste leerlingen van de klas zijn AS Roma en de clubs uit Milaan. De club van Rode Duivel Radja Nainggolan draaide een verlies van 41,7 miljoen euro en moet daardoor, samen met Inter, zware sancties vrezen in het kader van de "Financial Fair Play"-regel die de UEFA uitvaardigde.