• home
 • video
 • pas verschenen

  Marathonloper Naert: "Hoor nu bij de absolute Europese top"

  Koen Naert finishte zaterdag als 22e op de halve marathon in Valencia.

  Koen Naert, onze Belgische marathonhoop voor het EK in Berlijn in augustus, verpulverde zaterdag zijn persoonlijk record op het WK halve marathon. "En dat is nog niet eens mijn hoofddiscipline, ik had gewoon een superdag", vertelde hij over zijn tijd van 1 uur, 1 minuut en 42 seconden aan Sporza.

  Naert: "Die 2 minuten waren heel straf"

  Koen Naert verbeterde zaterdag in Valencia zijn persoonlijk record op het WK halve marathon met 1 minuut en 47 seconden. Op de Olympische Spelen in Rio werd Naert op de marathon knap 22e, het EK in Berlijn deze zomer is zijn volgende hoofddoel. Zaterdag begon zijn voorbereiding alvast uitstekend, zo niet perfect.

  "Inderdaad, ik ben heel tevreden met het resultaat. In alle eerlijkheid moet ik zeggen dat het een perfecte wedstrijd was. Het is ook moeilijk om momenten in de wedstrijd op te noemen waar ik steken heb laten vallen, ik had gewoon een superdag."

  "Ik had ook gepiekt naar deze wedstrijd, het was de eerste keer dat ik me echt op een halve marathon had voorbereid. Een PR was dus wel een beetje ingecalculeerd. Die 2 minuten. Ja, dat was wel straf. Ik had verwacht dat ik er eentje zou kunnen afpitsen, maar op 2 minuten had ik niet gerekend. Ik hoor nu bij de absolute Europese top."

  "Geen stormachtig begin, er stond dan ook felle wind"

  Het WK van zaterdag kende voor Naert een ideaal scenario. De gevreesde stormachtige start van de Kenianen bleef uit, wat Naert de gelegenheid gaf zich een lange tijd in de buik van de kopgroep te verschuilen.

  "Er was echt veel wind gisteren. Geen enkele Keniaan durfde het heft in handen te nemen, waardoor ik een tijdje gebruik kon maken van de luwte van het peloton."

  "Die 1e 15 kilometer kon ik perfect met de kopgroep mee, wat uiteindelijk in mijn voordeel uitdraaide. Daarna was het wel man tegen man, maar ik had me kunnen sparen en voelde me nog goed."

  "Maar tegen Geoffrey Kipsang Kamworor (in Valencia voor de 3e maal wereldkampioen) was er weinig te beginnen. Die man is echt een fantastische atleet. Op de piste lopen ze de 5 kilometer met moeite onder 13 minuten. Hij deed zaterdag 13 minuten en 1 seconde over die afstand, maar wel tussen kilometerpaal 15 en 20. Fenomenaal."

  "Ik wil onder die 2 uur en 10 minuten lopen"

  De prestatie op het WK halve marathon geeft Naert veel vertrouwen voor het EK marathon. 

  "Dat EK is wel een kampioenschap en dus sowieso onvoorspelbaar. Met mijn record op de halve marathon (1 uur, 3 minuten en 30 seconden) schoot ik echt tekort. Nu sta ik wel degelijk tussen de grote jongens. Dat biedt perspectieven"

  "Maar het zal een beetje afhangen van hoe er gelopen gaat worden. Het is ook midden in de zomer, dus het zal warm zijn. Dat zijn allemaal geen ideale omstandigheden voor een snelle wedstrijd."

  Naert wil niet enkel qua uitslag presteren in Berlijn. Hij wil ook graag onder de magische grens van de 2 uur en 10 minuten duiken. In april 2017 liep hij 2u10'16". Kan hem dat lukken?

  "Als je ziet wat ik nu gepresteerd heb op de halve marathon, terwijl dat niet eens mijn hoofddiscipline is, denk ik wel dat mogelijk is, ja. Ik heb ook al overlegd met Raymond Van Paemel (Naerts coach, red). We hebben Valencia geëvalueerd en hij ging deze week nog eens bekijken hoe we mijn seizoen het beste zouden indelen."

  "Het is nog niet duidelijk welke wedstrijden ik nog zal lopen en welke weg we zullen inslaan. Maar nu ga ik eerst wat van Valencia genieten. Dat heb ik wel verdiend.", besluit Naert.